Concepte de eficiență energetică: casa pasivă, locuința eficientă energetic și clădirea la standardul nZEB
Sursele de energie din mediul înconjurător sunt epuizabile, iar exploatările prin care procurăm aceste surse pun în pericol planeta. În plus, energia nu este tocmai ieftină. Ne confruntăm zilnic cu creșteri ale prețurilor, iar facturile pentru încălzirea și iluminarea locuinței pot deveni de-a dreptul copleșitoare. Însă, construcția sau amenajarea unei case eficiente energetic te poate ajuta să limitezi consumul fără să fie nevoie să faci sacrificii când vine vorba de confort.
Există mai multe concepte legate de eficiența energetică în construcții. Poți atinge aceste standarde respectând câteva principii, iar montarea ușilor și ferestrelor termopan joacă un rol important. Iată care sunt aceste câteva concepte și cum le poți obține!
Casa pasivă
O casă pasivă este o clădire cu un consum energetic foarte scăzut, dar care oferă un confort termic sporit. Termenul „pasiv” este utilizat pentru a descrie modul în care o astfel de clădire este încălzită. Principiul de bază al locuințelor de acest tip este recuperarea de căldură și limitarea pierderilor de energie termică, fără a fi necesar un consum ridicat.
De fapt, există anumite valori ale consumului care nu trebuie depășite pentru ca o locuință să poată fi considerată casă pasivă. Din punct de vedere termic, aceasta nu trebuie să aibă nevoie de mai mult de 15 kWh/metru pătrat pe an pentru a asigura temperaturi confortabile pentru locatari. Din punct de vedere al consumului de energie în general, valoarea maximă este cea de 42 kWh/metru pătrat pe an. Aici vorbim nu doar de electricitatea necesară pentru sistemul de încălzire, dar și pentru iluminare sau pentru alte aparate din gospodărie.
Principiile casei pasive
Pe lângă valoarea consumului, o astfel de casă trebuie să îndeplinească și anumite principii de construcție. De fapt, dacă acestea sunt respectate, atunci consumul va fi automat mai mic. Vorbim despre 5 principii de bază care sunt comune oricăror locuințe pasive:
- poziționarea strategică – acest lucru este extrem de important pentru a beneficia de confort termic sporit în orice anotimp. Pentru a păstra noțiunea de pasivitate, o astfel de casă poate utiliza lumina solară pe timp de iarnă pentru încălzire, așadar, ar trebui așezată astfel încât să o primească din plin. Însă, poziționarea trebuie să fie avantajoasă și pentru perioada verii, pentru a evita supraîncălzirea. Locul unde casa va fi așezată trebuie ales și în funcție de orientarea către punctele cardinale, dar și de vegetația din jur;
- izolația termică superioară – secretul confortului termic este o izolație de calitate, a pereților interiori și exteriori, dar și a pardoselii și a acoperișului;
- eliminarea punților termice – acestea sunt acele locuri mai „vulnerabile” din zid pe unde pot avea loc pierderi de căldură. Ferestrele și ușile sunt principalele punți termice, însă alegerea tâmplăriei PVC premium poate preveni acest fenomen.
- etanșarea – acest principiu constă într-o bună circulație a aerului, fără a permite căldurii să iasă sau frigului să pătrundă. Și de această dată, ferestrele și ușile termopan joacă un rol major;
- ventilația eficientă prin recuperarea căldurii – în timpul aerisirii, se poate modifica ușor confortul termic al locuinței. Însă, o bună ventilație este necesară pentru ca aerul să se păstreze curat. Multe case pasive utilizează un sistem de ventilație eficient care circulă aerul și are funcție dublă: încălzește aerul de afară în timp ce îl elimină pe cel din interior.
Standardul nZEB
Standardul nZEB este un alt criteriu de eficiență energetică a clădirilor. Acesta a apărut din dorința de a utiliza cât mai puține resurse pentru încălzirea și iluminarea clădirilor. Casele nou construite trebuie să respecte acest standard, care permite un consum de maximum 111 kWh/metru pătrat pe an pentru o casă și 100 kWh/metru pătrat pe an pentru un bloc de locuințe.
Acronimul nZEB vine de la nearly zero energy building, adică o clădire care consumă aproape zero energie. Din acest punct de vedere, clădirile ce respectă acest standard sunt foarte similare cu casele pasive – ele trebuie să aibă un consum foarte mic de energie. Însă, există o diferență.
Principiul casei pasive este acela de a utiliza la maximum izolația termică și etanșeitatea pentru a scădea consumul. În schimb, o casă nZEB se concentrează pe utilizarea cu precădere a surselor de energie regenerabilă (panouri fotovoltaice, energie termală, eoliană, hidroenergie sau orice alte surse de “energie verde”). Acest tip de energie trebuie să fie produs fie la fața locului, fie să provină din surse aflate foarte aproape de locuință.
Locuințele eficiente energetic
Acesta este un termen mai larg ce definește orice clădire cu un consum de energie scăzut. Așadar, poate include atât casele pasive, cât și cele care respectă standardul nZEB. Desigur, o casă pasivă poate îndeplini și standardul nZEB, dar putem vorbi și despre clădiri pasive care nu folosesc doar energie regenerabilă, precum și case nZEB care nu pun atât de mult accent pe izolație și etanșare.
Ferestrele termopan și eficiența energetică
Alegerea ferestrelor termopan potrivite este extrem de importantă pentru a asigura confortul termic și un consum mai mic de energie. Pentru a preveni pierderile de căldură și a asigura izolația atât de importantă, ferestrele ar trebui să aibă un coeficient de transfer termic redus, cuprins între 1,12 – 0.80 W/m2K. Acestea ar trebui să aibă 6 camere, 3 garnituri de izolare și o adâncime a profilului PVC de 74 mm sau mai mare.
Și feroneria, dar și sticla sunt extrem de importante. Feroneria trebuie să fie una performantă, care să permită închiderea etanșă, dar și ventilația eficientă. De exemplu, ferestrele cu deschidere perimetrală pot permite aerisirea locuinței fără pierderi de căldură. Pachetul de geam ar trebui să aibă trei rânduri de sticlă și, pentru eficiență termică, poți alege variantele cu control solar sau cu emisivitate redusă.
Eficiența energetică este un principiu ce trebuie respectat de noile construcții. Acesta promovează un consum controlat al resurselor de energie, dar și cheltuieli mai mici pentru facturi. Alege cu grijă ferestrele pentru casa ta, astfel încât să ai parte de un confort sporit și de avantaje financiare pe termen lung!
Sursa foto: shutterstock.com