Confortul termic în locuință: Ce înseamnă și cum îl putem obține?

De-a lungul anului, avem de-a face cu numeroase variații de temperatură. De aceea, este esențial ca o locuință să fie cât mai confortabilă indiferent de anotimp. Din fericire, au apărut numeroase metode prin care să se mențină o temperatură constantă și un grad optim de umiditate în interiorul casei. Află mai multe despre confortul termic și care sunt metodele de a-l obține.

Ce este confortul termic al unei locuințe?

Confortul termic exprimă mulțumirea și satisfacția condițiilor termice ale unei case sau încăperi. Nivel de satisfacție poate varia de la persoană la persoană, însă există și câteva principii standard care definesc confortul termic.

În primul rând, o serie de parametri pot fi măsurați exact și pot indica o anumită valoare a confortului termic. Aceștia includ temperatura aerului din interiorul locuinței și a suprafețelor, gradul de umiditate prezent și lipsa curenților de aer. Însă, confortul poate fi subiectiv și diferă de la o persoană la alta.

Confortul termic vizat de fiecare dintre noi depinde de mediul cu care suntem obișnuiți (de exemplu, dacă ne petrecem mult în timp în spații mai calde sau mai răcoroase), dar și de starea generală – persoanele bolnave sau obosite au, în general, nevoie de mai multă căldură pentru a se simți confortabil.

Cum putem obține confortul termic într-o locuință?

Pentru a putea modifica indicele de confort termic, putem acționa asupra parametrilor măsurabili: temperatura aerului din casă și a suprafețelor, umiditatea și lipsa curenților de aer.

În dormitor și în living se recomandă o temperatură de 20 de grade Celsius, în timpul zilei, în timp ce temperatura nocturnă ar trebui să se situeze între 17 și 20 de grade Celsius. Bucătăria poate fi ceva mai rece, cu temperaturi de 18 grade Celsius, iar baia ar trebui să fie cea mai caldă încăpere, cu 22 de grade Celsius. Când vine vorba de umiditate, este recomandat ca aceasta să se situeze între  40- 60%.

Dacă acești parametri sunt depășiți, atunci intervine senzația de disconfort termic. Din fericire, aceștia pot fi controlați cu ușurință printr-o amenajare adecvată a locuinței. Iată care sunt soluțiile recomandate.

izotec confortul termic

Izolația

Unul dintre principalele moduri de a asigura o locuință cât mai confortabilă este prin realizarea izolației termice. Cu ajutorul acesteia, vei putea menține o temperatură constantă în interior și vei preveni apariția pierderilor de căldură sau pătrunderea curenților de aer.

În primul rând, pereții vor trebui izolați atât pe exterior, cât și pe interior, folosind materiale termoizolante. Cele mai populare alegeri pentru aceste materiale includ polistirenul și vata minerală. Însă, acest lucru nu este suficient.

Ușile și ferestrele reprezintă principalele zone pe unde pot pătrunde curenții de aer și în jurul cărora se poate realiza schimbul de căldură cu exteriorul. De aceea, este recomandată montarea unor uși și ferestre din PVC, cu închidere etanșă și proprietăți superioare de izolare.

Ferestrele pot avea până la trei garnituri de izolare și pachet de geam tripan, care păstrează mult mai bine căldura în interior. Deși stratul vitrat este mai gros decât în cazul unei ferestre obișnuite, acesta nu afectează vizibilitatea și asigură pătrunderea din plin a luminii solare. Pentru ca ferestrele să fie perfect etanșe, este nevoie și de o feronerie de calitate.

Ventilația

Confortul termic este asigurat de o temperatură optimă a aerului și suprafețelor din interiorul locuinței, dar și de umiditatea aerului. Pentru a controla mai ușor gradul de umiditate și a regla circulația aerului, va trebui să asiguri o bună ventilație naturală a casei.

Acest lucru poate fi obținut tot cu ajutorul ferestrelor și a ușilor. Pentru a putea aerisi bine încăperile fără să fie nevoie să deschizi complet geamurile, vei avea nevoie de feronerie complexă, care să permită mai multe moduri de deschidere ale ferestrelor.

Ferestrele cu deschidere perimetrală pe 6 mm se numără printre cele mai bune soluții pentru o ventilație optimă a încăperilor. Deschiderea are loc în plan perfect orizontal, prin deplasarea întregii suprafețe a ferestrei către interior, pe 6 mm, pentru a permite pătrunderea aerului proaspăt pe întregul perimetru al acesteia.

izotec confortul termic

Controlul energiei solare

Casele extrem de luminoase, unde razele solare pătrund din plin, pot fi un mare avantaj pe timpul iernii. Însă, odată cu venirea verii și a temperaturilor extrem de ridicate, confortul termic din interiorul locuinței poate fi pus în pericol. De aceea, sunt recomandate ferestrele de sticlă cu control termic și solar.

Acest tip de sticlă este ideal pentru a combate supraîncălzirea încăperilor în timpul verii, împiedicând pătrunderea căldurii în interior și prevenind apariția efectului de seră. Un alt avantaj major este faptul că vizibilitatea nu are de suferit. Așadar, aceste ferestre sunt perfecte dacă dorești o cameră luminoasă și să nu ai de suferit atunci când este foarte cald.

În plus, te poți bucura de un confort ridicat și pe timp de iarnă. Acest tip de sticlă asigură o izolație de calitate, superioară celei prezente la o fereastră cu sticlă obișnuită. Astfel, pierderile de căldură vor fi de domeniul trecutului.

Confortul termic al unei locuințe este necesar pentru un trai cât mai confortabil și pentru a asigura starea de bine a întregii familii. Amenajează-ți casa astfel încât să poți păstra niște valori optime ale temperaturii și umidității și să previi pătrunderea curenților de aer și pierderea de căldură. Cu ajutorul ușilor și ferestrelor din PVC, confortul termic se obține mult mai ușor.

Credit foto: Shutterstock, Pexels, Freepik.

CONFIGUREAZĂ ACUM!

A fost util acest articol?