Cum alegi cele mai bune termopane?
[Ghid complet]

Le utilizezi la construcții civile și industriale și au devenit cele mai populare modele de ferestre. Dar ce sunt de fapt termopanele? Reprezintă ferestre formate din două sau trei rânduri de geamuri de sticlă între care se introduce aer uscat pentru o izolare termică eficientă.

În realizarea unei ferestre cu geam termopan se folosesc 3 materiale principale: profil de PVC sau aluminiu, pachetul de sticlă sau geamul propriu-zis și feronerie (balamale și accesorii necesare funcționării ferestrei).

Ferestrele cu geam termopan au caracteristici superioare de izolare termică și asigură transparența spațiilor vitrate. Iată care sunt principalele caracteristici ce trebuie urmărite ca să alegi cele mai bune termopane:

Tipuri de geamuri termopane

Decide pentru cele mai bune ferestre cu geam termopan în funcție de utilizările lor diferite în ansambluri constructive, reședințe private sau clădiri publice. Iată care sunt caracteristicile pentru principalele tipuri de geamuri termopane:

Cele mai utilizate materiale pentru realizarea de ferestre cu geam termopan sunt profilele din PVC sau cele din PVC și aluminiu.

Policlorura de vinil, bine cunoscută sub numele de PVC (prescurtare termenului englezesc polyvinyl chloride), este un tip de plastic rezistent la foc, apă, razele ultraviolete, substanțe chimice acide și are numeroase aplicații industriale, mai ales în domeniul construcțiilor și amenajării locuinței.

Geamurile termopane cu tâmplărie din PVC nu ruginesc, asigură o bună izolație termică și fonică, au un grad ridicat de ignifugare și sunt rezistente la șocuri. Ca întreținere necesită  lubrifierea periodică a balamalelor și pieselor de feronerie.

Termopanele cu rame PVC au design clasic și compact, sunt disponibile într-o gamă largă de culori și texturi și într-o varietate de dimensiuni.

Designul inteligent influențează decisiv profilele: dacă acum cincizeci de ani se credea că dimensiunea înseamnă clasă, în prezent alegem inteligența în loc de dimensiuni. Ne îndreptăm atenția către specificații tehnice precum adâncime profil, număr de camere, număr de garnituri de izolare, cameră de armătură, întărituri în interior, profiluri pentru reducerea tensiunilor.

Tipuri de sticlă pentru ferestre cu geam termopan

Dacă vrei să achiziționezi cele mai bune ferestre cu geam termopan, trebuie să ții cont de caracteristicile sticlei din care sunt realizate:

Este un tip de sticlă naturală, neutră, foarte transparentă. Acest tip de sticlă este partea componentă obligatorie într-un geam termoizolant performant și reprezintă un element de bază pentru orice fereastră premium, pentru că poate fi îmbunătățită prin diverse tratamente specifice.

Alege acest tip de sticlă atunci când ai nevoie de claritate, vizibilitate bună și transmisie puternică a luminii. Sticla float poate fi sablată, curbată sau imprimată, fiind recomandată pentru ferestre, pereți despărțitori sau uși de interior și de exterior.

Sticla Low-E are emisivitate redusă și contribuie la menținerea unei temperaturi optime în interiorul locuinței, pentru că asigură un transfer de căldură redus. În același timp, permite intrarea unei cantități mai mari de lumină naturală în interior, datorită transmisiei luminoase ridicate. Se recomandă utilizarea ei în configurațiile de geam cu 3 foi de sticlă, denumite triplu vitraj.

Contribuie la îmbunătățirea coeficientului de transfer termic și este obținută prin pulverizarea magnetronică a unui strat de oxizi metalici. Prin utilizarea de sticlă Low-E se înregistrează  un consum mic de energie pentru încălzirea casei.

Sticla selectivă oferă izolare termică și protejează împotriva supraîncălzirii mediului interior, așa că vă puteți bucura de mai multă lumină naturală fără ca temperatura din locuință să crească și să devină inconfortabilă. Se previne astfel efectul de seră, iar facturile la utilități vor fi mici pe toată durata anului. Cea mai populară varietate de sticlă selectivă este sticla 4 anotimpuri sau 4 seasons (4S).

Sticla laminată (sticla duplex) oferă o izolație fonică superioară și o siguranță sporită, pentru că are cele mai bune caracteristici antiefracție. Acest lucru este realizat prin faptul că sticla duplex este produsă din mai multe foi lipite cu straturi de rășini transparente. Astfel, dacă sticla se crapă sau se sparge, cioburile rămân lipite și scade riscul de accidentare, lovire sau tăiere.

Este recomandată pentru ferestre sau uși cu suprafețe vitrate, căci astfel reduci mult transmisia radiațiilor UV și reduci riscul de decolorare sau degradare a mobilierului și a elementelor decorative din locuință.

Atunci când ai nevoie de ferestre cu geam termopan în locuri unde vrei să micșorezi vizibilitatea pentru un plus de intimitate, fără sa reduci luminozitatea din cameră, este recomandată utilizarea unor modele de sticlă ornamentală.

Pentru geamuri de la baie, cabine de duș din sticlă sau pereți despărțitori din interiorul locuinței este indicată sticlă ornamentală, pentru că este translucidă și  are imprimat un model în relief pe una dintre fețe. Poți să alegi dintr-o largă varietate de modele, ca să realizezi un design armonios, adecvat la stilul casei, mobilier, culorile de faianță, gresie, tapet ș.a.

Beneficii în utilizarea de ferestre și uși cu geam termopan

Ferestrele termopan asigură un grad ridicat de economisire a energiei pentru că PVC-ul este un bun material izolator, care ajută semnificativ la conservarea energiei termice și astfel determină reducerea costurilor la facturile de energie.

Poți să alegi ferestre și uși cu geam termopan de mari dimensiuni, care să permită luminii naturale să intre în locuință și astfel să ai un mod de viață mai sănătos, mai ales că ai și posibilități mai bune de aerisire a încăperilor.

Costurile de achiziție sunt avantajoase, în comparație cu alte materiale existente pe piață. Fie că sunt ferestre cu profile din PVC sau PVC placat cu aluminiu, investiția este justificată prin calitatea ferestrelor, rezistența și caracteristicile deosebite în utilizare: varietatea de modele de sticlă, regimul termic, fonic și de iluminare, proprietățile antiefracție, de ignifugare și antișoc. În plus sunt ușor de întreținut, deci oferă un raport avantajos costuri-beneficii.

Ferestrele termopan reprezintă soluția optimă în zonele urbane aglomerate pentru că au un indice ridicat de atenuare fonică și asigură nivelul necesar de liniște pentru o viață confortabilă.

Te vei simți mai bine la tine acasă fără zgomote deranjante din exterior și vei putea asculta muzica preferată fără teama că vei deranja vecinii.

Ca să ai cele mai bune termopane alege ferestre premium, care îți oferă protecție sporită împotriva hoților, au un grad de siguranță mai ridicat, până la gradul de echipare antiefracție RC3, care reprezintă maximum de protecție în domeniul termopanelor. Aceste modele de ferestre au mânere cu cheiță, sunt realizate din geamuri de sticlă laminată sau sticlă de siguranță și sunt prevăzute cu piese de feronerie d

Cele mai bune termopane montate la ferestre sau uși cu tâmplărie PVC beneficiază de feronerie performantă din oțel, în care este inclusă în standard opțiunea de deschidere în 4 trepte, prin microventilație. Este disponibilă și opțiunea de deschidere perimetrală, prin care poți să lași deschise uși sau ferestre 3D pe o lățime de 6 mm, fără ca acest lucru să fie vizibil din exterior. Pentru un design modern poți alege ferestre Izotec cu balamale ascunse care prezintă multiple avantaje în montare, utilizare și întreținere.

Fixarea elementelor de feronerie se realizează prin înșurubare prin mai mulți pereți PVC, printr-o amplasare inteligentă a întăriturilor din zona de înșurubare și prin înșurubare suplimentară în armătură. Astfel armătura preia toată greutatea elementului, și nu peretele din PVC.

Trendul actual în arhitectura modernă constă în spații largi, zone vitrate continue și mai multă deschidere către natură. Totodată aceste spații trebuie să îndeplinească cerințele stricte de economisire a energiei. De aceea se recomandă utilizarea de ferestre și uși cu geam termopan cu 3 foi de sticlă care asigura izolare termică și fonică, etanșeitate superioară.

Criterii de alegere pentru cele mai bune geamuri termopane

Cunoașterea în detaliu a caracteristicilor pentru termopane determină urmărirea a 5 criterii de bază pentru a alege cele mai bune geamuri termopane:

1. Profilul de termopane

Alege tipul de profil de termopane în funcție de necesitățile proiectului respectiv. Optează pentru PVC ținând cont de următoarele caracteristici:

  • adâncimea profilelor – să fie mai mare de 70 mm;
  • numărul de garnituri de la  tocul ferestrei – alege modele cu 3 garnituri,
  • numărul de camere – 6
  • întărirea / consolidarea profilelor la interior cu armături din oțel, cu grosime de 1,5- 2 mm.

2. Sticla pentru termopane

Când alegi sticla pentru cele mai bune termopane trebuie să ții cont de următoarele detalii:

  • grosimea pachetului de sticlă – să permită pachetul de geam cu 3 foi de sticlă;
  • bagheta distanțier dintre foile de geam – să fie din aluminiu sau PVC;
  • foile de geam – alege tipurile de sticlă în funcție de caracteristicile de utilizare (o combinație des folosită este cea cu  low-e la interior și 4 seasons la exterior);
  • gazul dintre foile de sticlă – cel mai frecvent se folosește argon.

3. Elementele de feronerie pentru geamuri termopane

Alege geamuri termopane cu elemente de feronerie care să acopere toate necesitățile ce pot să apară în timpul utilizării:

  • sisteme complexe de deschidere și închidere pentru ferestre și uși cu geam termopan, realizate prin piese de feronerie cu grad înalt de siguranță, testate și certificate la nivel internațional;
  • mânere securizate de tip secustick, mânere cu cheiță pentru blocarea accesului atunci când nu ești în cameră și vrei să-ți știi copiii în siguranță, fără să-ți faci griji că deschid fereastra și că se pot lovi;
  • feronerie din oțel cu multiple opțiuni de deschidere: în 4 trepte, prin microventilație sau pe 6 mm în plan paralel, pentru o aerisire controlată și în siguranță, chiar și atunci când nu ești acasă;
  • sisteme culisante în special pentru uși de terasă, care sunt de mari dimensiuni, pe toată înălțimea peretelui;
  • opțiuni moderne de  manevrare și deschidere uși și ferestre, inclusiv prin  telecomanda, aplicații instalate pe telefon, tastarea unui cod de acces, utilizarea de amprentă, programarea de deschidere și închidere automată la anumite intervale orare.

4. Montarea unor accesorii pentru îmbunătățirea utilizării de termopane

  • ia în considerare montarea unor elemente de protectie la exterior, pentru izolarea pereților și controlul precipitațiilor;
  • optează pentru glafuri din aluminiu sau marmură la exterior;
  • alege glafuri din PVC la interior;
  • montează plase pentru insecte la ferestre și uși;
  • instalează sisteme de umbrire tip obloane din aluminiu;
  • montează grile pentru aerisire.

5. Certificările de la instituții specializate

Atunci când alegi cele mai bune termopane asigură-te că acestea sunt produse testate care au calitate certificată de instituții specializate în domeniu. De exemplu, ferestrele Izotec au primit, după 10 ani de auditare, de la institutul german de testarea ferestrelor IFT Rosenheim  certificarea IFT Qualitat, una dintre cele mai prestigioase certificări din Europa în materie de producție de tâmplărie PVC.

Ca să te asiguri că alegi cele mai bune termopane stabilește exact care sunt necesitățile proiectului tău, studiază opțiunile de profiluri PVC, configurează corect feroneria și apelează la servicii profesioniste de măsurători și montaj, ca să te bucuri vreme îndelungată de confort și calitate. Acordă atenție la detalii și alege elemente inovative de feronerie care să-ți asigure confort, siguranță și o viață lipsită de griji.

CALCULATOR TERMOPANE

A fost util acest articol?