Ferestre termopan cu geam triplu: valoare adăugată pentru eficiența energetică
Ferestrele PVC sunt elemente de bază cu rol major în eficiența energetică a unei clădiri. Acestea sunt durabile, se închid etanș și pot ajuta la sporirea confortului din interiorul locuințelor. În general, când te gândești la geamurile termopan, cel mai probabil te duci cu gândul la acel pachet cu două rânduri de sticlă. Însă, pentru a spori eficiența energetică și confortul termic, poți opta pentru varianta ferestrelor termopan cu geam triplu. Aceasta poartă și denumirea de geamuri tripan și prezintă o serie de avantaje față de opțiunea simplă, cu geam dublu.
Pentru a te bucura de eficiență energetică sporită și a putea obține facturi mai mici la utilități, îți recomandăm ferestrele cu geam triplu. Descoperă mai multe despre acestea și de ce reprezintă o alegere inovatoare pentru orice clădire.
Ferestrele termopan cu geam triplu: câteva caracteristici tehnice
Ferestrele tripan sunt formate din trei rânduri de sticlă, separate de niște distanțiere. Acestea pot conține sită moleculară, care va reduce gradul de umiditate și va preveni formarea de condens în interior. Pentru a spori proprietățile izolatoare ale sticlei, se va introduce între fiecare rând de sticlă un gaz inert (în general argon).
Numărul mai mare de straturi de sticlă din acest tip de fereastră garantează numeroasele avantaje. Însă, și tipul de sticlă ales este la fel de important. Se poate opta pentru sticla specială, Low-E sau selectivă, care ajută la o izolare mai bună. Acestea sunt tratate cu un strat subțire de oxizi metalici aplicat pe suprafața lor. Drept urmare, sticla capătă un transfer redus de căldură, dar fără să fie afectată transmisia luminii către interior și vizibilitatea. Sticla Low-E are emisivitate redusă și păstrează o temperatură constantă în interior, iar sticla selectivă păstrează confortul termic atât iarna, cât și vara.
Performanța ferestrelor termopan cu geam triplu depinde și de câțiva parametri tehnici. Există diferite modele de geamuri tripan, în funcție de grosimea straturilor de sticlă și a distanțierelor. În general, sticla folosită pentru aceste pachete de geamuri are grosimi de 4, 6 sau 8 milimetri. Distanța la care sunt montate straturile unele față de celelalte, adică grosimea distanțierelor, este cuprinsă între 12 și 20 milimetri. Grosimea medie recomandată în cazul acestora este de 16 milimetri.
Astfel, se obține un pachet de geam tripan cu grosimea medie de 44 milimetri, care la rândul său se montează pe profile PVC de 74 milimetri sau mai mari. Cu cât se dorește creșterea adâncimii profilului, cu atât va trebui să crească și grosimea geamului triplu.
Avantajele ferestrelor termopan cu geam triplu
Principalul avantaj al ferestrelor tripan este, desigur, izolarea termică superioară. Datorită tuturor caracteristicilor de mai sus, acestea pot menține mai ușor o temperatură constantă în interiorul clădirilor și contribuie în mod semnificativ la creșterea confortului termic. Transferul de căldură este unul redus, deci nu va pătrunde aer prea rece sau prea cald din exterior și nici nu va “scăpa” căldura sau răcoarea din interior.
Acest lucru înseamnă un alt avantaj major, care reprezintă și motivul pentru care ferestrele triple încep să devină atât de populare. Ele sunt extrem de eficiente din punct de vedere energetic, buna izolație termică ducând la scăderea consumului de energie. Astfel, sistemele de încălzire și răcire nu mai trebuie utilizate atât de frecvent sau la putere maximă, ceea ce micșorează consumul și, automat, facturile. Putem spune că geamurile tripan reprezintă o variantă ecologică de amenajare și reduc impactul asupra mediului înconjurător.
Stratul mai gros de sticlă are și bune proprietăți fonoizolatoare. Astfel, aceste ferestre pot spori confortul unei locuințe și reducând nivelul de zgomot care pătrunde din exterior. În plus, ele previn formarea condensului și reduc riscul de apariție a mucegaiului și igrasiei.
Cum asigură ferestrele tripan eficiența energetică?
Fiecare element care compune o astfel de fereastră contribuie la eficiența sa energetică. În primul rând, numărul mai mare de foi de sticlă înseamnă automat o protecție mai ridicată a confortului termic. Dacă acestea sunt și tratate cu substanțe ce le sporesc capacitatea de izolare, eficiența energetică va crește. De fapt, multe dintre pachetele triple conțin cel puțin o foaie de sticlă cu emisivitate redusă sau control solar. Dacă se respectă dimensiunea optimă a distanțierelor, atunci proprietățile termice ale ferestrei nu vor fi afectate.
De fapt, ceea ce fac toate aceste dotări este să scadă valoarea coeficientului de transfer termic al ferestrei. Asta înseamnă că nu au loc pierderi de căldură, confortul se păstrează și putem vorbi despre eficiență energetică.
Când se recomandă montarea unor ferestre tripan?
Ferestrele termopan cu geam triplu sunt ideale pentru o casă pasivă, adică o construcție care este în mare măsură independentă energetic. Principiile sale includ încălzirea prin recuperare de căldură și reducerea pierderilor de căldură. Așadar, într-o astfel de clădire, ferestrele joacă un rol major, ele reprezentând principalele punți termice. De aceea, varianta aleasă trebuie să fie una cât mai eficientă din punct de vedere energetic.
În cazul caselor construite în regiuni cu climă mai rece, în zone de munte sau în regiuni unde temperaturile sunt mai puțin prietenoase pe timpul iernii, ferestrele tripan sunt din nou o alegere ideală. Astfel, confortul locuințelor va fi sporit în mod considerabil. În celelalte regiuni ale țării, aceste ferestre pot fi din nou utile în cazul încăperilor orientate către nord și nord-vest, unde nu pătrunde prea multă lumină. De obicei, acestea sunt mai răcoroase, iar un geam triplu va face minuni pentru confortul din timpul iernii, precum și pentru consumul general de energie.
Ferestrele termopan cu geam triplu reprezintă o soluție excelentă pentru creșterea eficienței energetice a locuințelor, datorită caracteristicilor tehnice și avantajelor termice. Investiția în astfel de ferestre nu doar că se va recupera pe termen lung prin economiile realizate la facturile de energie, dar va îmbunătăți și confortul interior și va contribui la protejarea mediului înconjurător.
Sursa foto: Izotec Group