Reglarea geamurilor de termopan: Cum să le reglezi în funcție de temperatură

Cele mai multe locuințe au montate geamuri termopan pentru că reprezintă soluția optimă de izolație termică și de aerisire controlată, au un design modern și asigură confortul termic în orice anotimp.

Ușile și ferestrele cu tâmplărie PVC și geam termopan au nevoie de reglaje atunci când se simte că intră aer pe la îmbinări, dacă se exercită presiune mărită asupra garniturilor, dacă apar dificultăți la deschidere și închidere sau când tâmplăria se deformează și lovește blaturile de la ferestre sau pragurile de la uși.

Iată cum se reglează geamurile termopan pentru condiții excelente de locuire pe toată durata anului și care sunt caracteristicile acestor reglaje pentru diferite tipuri de deschidere a ferestrelor. Astfel, veți putea realiza modificările necesare, indiferent de dimensiunile ferestrelor și de amplasarea lor.

Reglarea geamurilor de termopan pe timpul verii

În anotimpul cald, sunt necesare reglaje speciale la ferestre, în zona bulbului de la marginea tâmplăriei, pentru scăderea presiunii și reglarea tensiunilor pe garnitură. Aceste operațiuni pot fi executate manual, cu o șurubelniță și un inbus. Mișcarea de reglaj constă în învârtirea spre stânga a inbusului, pentru relaxarea tensiunilor.

Astfel, se reglează gradul de etanșare, apoi, se aplică uleiuri speciale pentru glisarea lină în timpul manevrării mânerului de închidere-deschidere. Dacă se constată deformări ale garniturii de cauciuc, se recomandă schimbarea cu una nouă, pentru un nivel optim de izolație termică și fonică.

Aceste reglaje pentru vară, împreună cu alegerea adecvată a modelului de sticlă pentru ferestre termopan, vă ajută să treceți mai ușor de zilele caniculare și să păstrați în camere un aer proaspăt, fără praf, noxe sau impurități.

Reglarea geamurilor de termopan pentru sezonul rece

Când se realizează montajul geamurilor termopan, acestea sunt setate în poziție neutră, fără reglaje speciale. De aceea, trebuie să programați ajustarea balamalelor înainte de venirea iernii. Astfel, veți beneficia de un confort termic sporit, fără pierderi de căldură și veți trece peste anotimpul rece fără să irosiți energia și fără să plătiți facturi mai mari pentru încălzire.

Este necesară strângerea balamalelor cu ajutorul unei chei inbus și a unei șurubelnițe. Sensul de acțiune este spre dreapta, pentru ridicarea presiunii și etanșeizarea superioară a garniturilor de cauciuc.

Veți observa că geamul se îndepărtează puțin față de ramă și chiar poate să apară o mică fantă. Aceste modificări la elementele de feronerie sunt utile pentru folosirea ferestrelor pe timp de iarnă, ca să fie asigurată aerisirea camerelor și totodată să se păstreze confortul termic necesar atunci când vremea de afară este nefavorabilă.

Așadar, reglarea geamurilor de termopan pentru iarnă constă în strângerea balamalelor și realinierea geamurilor. Programați aceste acțiuni în fiecare an, ca să prelungiți durata de viață a tâmplăriei PVC cu geam termopan și să vă bucurați de tot confortul oferit de aceste ferestre premium și uși culisante, în toate încăperile din locuință.

Reglarea termopanelor oscilobatante

Reglarea geamurilor de termopan cu deschidere oscilobatantă se realizează prin calibrarea pe orizontală şi pe verticală cu ajutorul unei chei inbus. Este necesară reglarea tuturor balamalelor pentru o etanșeitate optimă.

Astfel, se asigură posibilitatea de ventilație naturală în fiecare cameră din locuință și se evită deformările cauzate de condițiile atmosferice (ploi, vânt, precipitații mixte, temperaturi extreme) care pot să ducă la lărgiri, înclinări, distorsionări ale ferestrelor, la friabilitatea sau deteriorarea garniturii de cauciuc.

Se recomandă utilizarea dotărilor speciale de feronerie pentru ferestre PVC, astfel încât șuruburile de reglare, elementele de siguranță și porțiunile de prindere să fie de cea mai bună calitate.

În cazul geamurilor de termopan de la uși pentru terasă, trebuie reglate toate tipurile de balamale care facilitează mișcarea oscilobatantă. Este vorba despre balamale fixe, balamale de tip T și balamale de tip steag (ce permit reglaje pe verticală și orizontală, modificarea presiunii asupra cercevelei și a distanței față de tocul ușii).

Nu neglijați reglarea geamurilor la schimbarea anotimpurilor și verificați periodic starea de funcționare a elementelor mecanice, a pieselor de feronerie și a garniturilor de cauciuc. Aveți în vedere și calitatea sticlei, gradul de etanșeizare, nivelul de condens. Toate acestea contribuie la realizarea unor case eficiente energetic, pentru un stil de viață sănătos, sustenabil și responsabil.

Credit foto: Shutterstock

FII PARTNER!

A fost util acest articol?