Designul caselor moderne: Rolul vital al luminii naturale în arhitectura contemporană

Arhitectura contemporană se concentrează asupra confortului unei clădiri, dar și asupra designului acesteia. Tendința este de a aborda creații minimaliste, cu linii drepte și fără un exces de elemente. Deși acest stil este puternic urban, se observă și o întoarcere către natură și către lumina naturală. Aceasta poate modela designul clădirilor într-un mod inedit și adaugă valoare clară spațiilor pentru locuit.

Indiferent dacă vorbim despre spațiul urban sau despre zona rurală, chiar și în zonele retrase de la munte, multe case care se încadrează în stilul arhitectural modern au un aspect mai aerisit, la exterior dar mai ales la interior. Așadar, încorporarea luminii naturale în designul unei case poate fi cu adevărat o alegere revoluționară.

Lumina naturală – Rol și beneficii în arhitectură

Lumina naturală este utilizată cu atât de mult succes în designul unei clădiri cu mai multe scopuri. Pe de-o parte, avem avantajele care sunt strict de natură estetică și modurile în care aspectul unei case se schimbă odată ce este inclus și acest element. De cealaltă parte, vorbim și despre niște beneficii mai practice și funcționale.

Completarea formelor și culorilor unei construcții

Prezența luminii într-o încăpere este un element foarte important al arhitecturii de interior. Pe lângă așezarea pereților și amenajarea mobilei, lumina poate schimba complet aspectul camerei și poate completa cu succes formele și culorile din acel spațiu, creând o armonie vizuală. Prin intermediul jocului de lumini și umbre care se poate forma, se vor scoate în evidență anumite elemente arhitecturale sau detalii de design, aducând astfel un plus de frumusețe și eleganță într-o clădire.

Crearea iluziei de spațiu

Pentru camerele de dimensiuni mai mici, lumina naturală poate face minuni. Cu cât pătrunde mai multă lumină, cu atât se poate crea senzația că încăperea în cauză este mai mare și mai aerisită, sporind confortul și bunăstarea locatarilor. Pentru un spațiu restrâns, lumina naturală poate da impresia că acesta este mai deschis și că ocupă o suprafață extinsă. Strategia este potrivită nu doar pentru camerele foarte mici, ci și pentru sufragerii și camere de zi, dând impresia că acestea sunt mai sofisticate și mai primitoare.

Beneficii pentru sănătate

Dintre beneficiile de natură practică, trebuie să menționăm impactul pozitiv pe care lumina naturală îl are asupra sănătății. Încăperile luminoase sunt ideale pentru îmbunătățirea stării de spirit și combaterea stresului. Astfel, te poți simți mult mai relaxat și plin de energie în propria locuință și poți avea parte în mod constant de un nivel ridicat de confort.

Eficiența energetică

Lumina naturală a devenit un element cheie în arhitectura contemporană și datorită unor beneficii funcționale pe care le oferă. În primul rând, prin utilizarea inteligentă a ferestrelor, și a altor elemente de design, se poate reduce nevoia de a utiliza surse de iluminat artificial în timpul zilei. Astfel, se obțin economii semnificative de energie electrică.

Însă, lumina poate juca un rol și mai important de atât. Ea poate să ajute și la încălzire. De fapt, lumina naturală este extrem de importantă pentru construcția caselor pasive, deoarece aceasta poate ajuta la încălzirea pasivă a încăperilor în timpul sezonului rece. Astfel, consumul de energie necesar pentru sistemele de încălzire poate scădea.

Cum obții mai multă lumină naturală într-o clădire

Felul în care construiești casa, dar și modul de amenajare te pot ajuta să te bucuri de o cantitate optimă de lumină naturală în interior. În primă fază, o amplasare strategică a ferestrelor te poate ajuta. Acest lucru înseamnă ca acestea să fie poziționate în locurile potrivite, astfel încât să poată capta cât mai multă lumină din exterior. O strategie adoptată des în cadrul proiectelor de arhitectură contemporană este așezarea ferestrelor pe pereții de sud, care sunt expuși cel mai mult la soare în timpul zilei.

Optează și pentru instalarea unor ferestre de mari dimensiuni. Astfel, acestea vor permite pătrunderea unei cantități mai mari de lumină, contribuind la crearea senzației de spațiu și a unei atmosfere mai confortabile. Nu uita să alegi cu grijă și materialele. Ferestrele termopan se potrivesc perfect pentru o casă cu design modern, nu doar din punct de vedere estetic, ci și funcțional. Acestea au un coeficient de transfer termic redus, așa că pot contribui la păstrarea confortului termic.

Nu în ultimul rând, profită și de alte elemente de amenajarea interioară. Pentru a maximiza cantitatea de lumină ce pătrunde prin ferestre și a contribui la crearea unui spațiu aerisit, poți apela la vopsirea pereților în culori mai deschise sau la utilizarea altor elemente de decor (oglinzi, pereți de sticlă, suprafețe lucioase) care să reflecte lumina.

Ce ferestre sunt cele mai potrivite?

O construcție ce se folosește în mod eficient de lumina naturală este, în general, o construcție cu geamuri mari. Dimensiunile ferestrelor se pot transforma rapid într-un dezavantaj în momentul în care apare riscul de afectare a confortului termic. Acestea sunt punți termice, ceea ce înseamnă că pot fi vulnerabile la pierderile de căldură. Pentru a evita acest fenomen, alege cu grijă niște ferestre cu bune proprietăți de izolare termică.

Alege cu grijă tipul de sticlă pentru ferestrele tale. Desigur, vei avea nevoie ca transmisia luminoasă să fie optimă, dar fără a exista riscul de pierderi excesive sau de supraîncălzire a încăperilor. De aceea, ar trebui să optezi pentru sticla cu control solar, tratată cu oxizi metalici. Aceasta are un grad ridicat de luminozitate, dar un transfer termic redus, astfel încât temperatura din interiorul camerelor să poată rămâne constantă oricând.

Coeficientul de transfer termic al ferestrei este afectat și de profilul PVC. Pentru o eficiență energetică ridicată, acesta ar trebui să aibă o adâncime de peste 70 de milimetri, 6 camere de aer la interior și 3 garnituri de izolare. Alege cu grijă și sistemul de feronerie, care să permită închiderea etanșă, astfel încât să nu aibă loc pierderi de căldură. Mecanismele de deschidere moderne, precum cele ale ferestrei 3D, permit aerisirea controlată a încăperilor. Fanta de aerisire are dimensiuni reduse, astfel încât confortul termic să nu fie afectat.

Lumina naturală joacă un rol vital în arhitectura contemporană, oferind nu doar estetică, ci și beneficii pentru sănătate și eficiență energetică. Prin utilizarea strategică a ferestrelor și a altor elemente de design, putem beneficia la maximum de lumina naturală în clădirile noastre, creând spații vii, vibrante și durabile. Alege cu grijă geamurile termopan, astfel încât să te bucuri de o eficiență sporită!

Sursa foto: shutterstock.com

FII PARTENER!

A fost util acest articol?