Standardul nZEB: ce este și de ce este important pentru construcțiile viitorului?
Din cauza schimbărilor climatice și a încălzirii globale, din ce în ce mai multe țări europene au implementat standarde noi de construcție pentru a reduce consumul de energie și a promova sursele regenerabile. Unul dintre aceste criterii este standardul nZEB (nearly Zero Energy Building), un concept de eficiență energetică a clădirilor. Acesta este obligatoriu în cazul tuturor locuințelor nou construite și reprezintă o modalitate de a face economii energetice și de a promova moduri sustenabile de construcție.
Ce este standardul nZEB?
Standardul nZEB reprezintă un concept inovator adoptat recent în domeniul construcțiilor, utilizat pentru a descrie clădirile cu un grad ridicat de eficiență energetică. După cum o spune și numele, acesta se referă la acele clădiri cu un consum de energie de aproape zero. Acest standard a fost adoptat în multe țări europene, inclusiv în România, și se referă la construcțiile noi. Însă, se poate aplica și în cazul unor clădiri mai vechi ce au fost renovate și recondiționate.
Pentru ca o locuință să se poată încadra în respectarea standardului nZEB, aceasta trebuie să respecte anumiți parametri cu privire la consumul de energie. Mai exact, o casă ar trebui să aibă un consum maxim de 111 kWh/metru pătrat pe an, iar un bloc cu apartamente ar trebui să îndeplinească un consum maxim de 100 kWh/metru pătrat pe an.
O altă cerință constă în utilizarea unor surse regenerabile de energie. Mai exact, minimum 10% din energia consumată de către clădire trebuie să provină din astfel de surse, localizare fie în același loc unde se află clădirea, fie în apropiere, la o distanță maximă de 30 de kilometri.
Care sunt beneficiile standardului nZEB?
Scopul construirii clădirilor conform standardului nZEB este acela de a gestiona mai bine consumul resurselor epuizabile, fără a fi nevoie de sacrificii în privința confortului. Principalul avantaj este reprezentat de consumul de energie redus. Acest lucru se traduce în costuri mult mai mici pentru facturile la energie, datorită izolației termice adecvate și a materialelor de construcție de calitate, care previn pierderile de căldură.
Așadar, standardul nZEB înseamnă și confort. O astfel de locuință este echilibrată din punct de vedere termic, temperatura menținându-se constantă indiferent de anotimp. Datorită tâmplăriei PVC premium și a celorlalte materiale, te poți bucura și de o izolație fonică de top, dar și de siguranță sporită. Ferestrele termopan au un coeficient de transfer termic redus, se închid etanș și blochează zgomotele puternice venite din exterior, iar elementele de feronerie performante permit blocarea mânerelor și împiedică deschiderea forțată.
Completând lista cu avantaje, trebuie să evidențiem din nou utilizarea surselor regenerabile. Panourile fotovoltaice sunt, probabil, cea mai populară variantă pentru care poți opta, însă posibilitățile sunt multiple. În funcție de localizarea clădirii, se poate profita și de resursele naturale disponibile (hidroenergie, energie eoliană etc.) Acestea reprezintă surse de „energie verde”, prin care poți limita impactul asupra mediului înconjurător și cantitatea de emisii poluante, prezente în cazul surselor clasice de energie.
Importanța standardului nZEB pentru construcțiile viitoare ce spune legislația?
Legislația în vigoare oferă standardului nZEB caracter de obligativitate când vine vorba de clădirile noi. Așadar, tot ce este construit după anul 2020 trebuie să respecte principiile acestuia, adică să aibă un consum cât mai aproape de zero, încadrat în limitele prezentate mai sus și provenit din sursele potrivite. Astfel, construcțiile viitorului pot fi sustenabile și mult mai puțin poluante.
Ce este necesar pentru îndeplinirea standardului nZEB?
Pentru a obține o locuință cu un consum de energie aproape zero, trebuie să asiguri o izolație termică de top. Acest lucru devine posibil cu ajutorul unor materiale de construcții de înaltă calitate, cu un coeficient de transfer termic redus, care nu permit pierderea de căldură și elimină în mod eficient punțile termice.
Va fi necesară izolarea pereților pe interior și exterior, precum și a podelei, acoperișului și mansardei.
Aceasta se poate realiza cu materiale precum polistiren, vată minerală, spumă poliuretanică. Eliminarea punților termice se face printr-o izolare eficientă a deschiderilor în zid, asigurată de alegerea unei tâmplării PVC premium. Alege ferestre termopan cu adâncime mare de profil, dotate cu trei rânduri de sticlă cu control solar sau cu emisivitate redusă, pentru o transmisie luminoasă optimă, ce nu permite supraîncălzirea dar favorizează confortul termic în sezonul rece. Pentru o aerisire controlată, alege deschiderea în patru trepte sau fereastra 3D, cu deschidere perimetrală.
Standardul nZEB reprezintă viitorul în construcții. Aducând consumul de energie la un nivel minim, fără să apară compromisuri din punct de vedere al confortului, noile clădiri sunt mult mai prietenoase cu mediul înconjurător. Adoptarea acestui standard reprezintă un progres major pentru domeniul imobiliar și oferă o perspectivă pozitivă asupra viitorului, limitând impactul nociv asupra naturii adus de către această industrie. Pentru a respecta aceste noi principii și a duce un trai in condiții superioare de confort, alege ferestre termopan premium de la Izotec și alte materiale de construcții de top!
Sursa foto: freepik.com