Termopane cu geam dublu sau triplu – Cum faci alegerea corectă?
Le vedem la ferestrele din locuințe, clădiri de birouri și spații comerciale. Le denumim, generic, termopane și reprezintă un ansamblu format din: pachet sandwich format din foi de sticlă lipite cu o baghetă de aluminiu și membrane cauciucate, ramă PVC și piese de feronerie care asigură funcționarea ferestrei.
Sunt utilizate în majoritatea proiectelor de construcții pentru că oferă caracteristici superioare de izolare termică și asigură transparența spațiilor vitrate. Datorită popularității lor, noi versiuni de ferestre termopan s-au dezvoltat în ultimii ani. Dacă cele obișnuite sunt realizate din două foi de sticlă separate de aer sau de gaz inert, mai nou au apărut și geamuri termopan cu trei foi de sticlă, denumite geamuri tripan.
Iată care sunt caracteristicile acestor tipuri de geamuri și cum să le alegi pe cele mai potrivite pentru proiectul tău:
Diferența dintre un geam dublu și un geam triplu (tripan)
Ambele geamuri se montează pe tâmplărie pentru termopan, realizată din PVC sau aluminiu. Pentru realizarea lor sunt utilizate două, respectiv, trei foi de sticlă, aceasta fiind principala diferență între termopane cu geam dublu sau triplu.
În spațiul dintre foile de sticlă se introduce un gaz inert, care izolează cu până la 30% mai eficient. Alte criterii importante pentru diferențierea unor geamuri termopane sunt grosimea și tipul foilor de sticlă ce asigură izolarea termică și fonică.
Pentru creșterea izolării termice, specialiștii recomandă utilizarea unor pachete cu combinații de foi de sticlă pe dimensiuni diferite: pachet din foaie de 6 mm și 4 mm sau 8 mm și 6 mm.
Rezistența la efracție și șocuri crește și ea odată cu grosimea sticlei, așa că, pentru performanțe deosebite, se recomandă folosirea sticlei de siguranță, antiefracție sau de securitate (securizată).
Pentru eliminarea umidității din interiorul unui geam termopan se introduce sită moleculară în distanțierele care separă foile de sticlă. Diferențierea între geamuri termopane duble și tripane se face și prin grosimea distanțierelor. Este recomandată o grosime de 16 mm pentru asigurarea unui nivel optim de izolare termică și de etanșare împotriva condensului.
Un termopan cu geam triplu sau tripan are foi de sticlă cu grosimi între 4mm, 6mm sau 8mm, care pot fi montate la o distanță de 12- 20 mm.
Există diferite modele de termopane cu geam triplu. Cel mai frecvent utilizat are o grosime de 44 mm și se montează pe profile cu adâncimi constructive de peste 74 mm. Aceste valori diferă în funcție de mărimea ferestrelor și de materialul ales pentru tâmplărie (PVC, aluminiu sau lemn stratificat).
Pentru montarea unor termopane cu geam triplu se recomandă ca, dintre cele trei straturi, două (extremitățile) să fie cu tratament de oxizi metalici, iar sticla din mijloc să fie neutră.
Analizează cu atenție aceste caracteristici tehnice și constructive ca să alegi ceea ce îți trebuie dintre termopane cu geam dublu sau triplu, pentru un confort termic și un regim de luminozitate așa cum îți dorești.

Avantaje geam tripan față de termopan
Avantajele unui geam tripan față de un geam termopan sunt următoarele:
- se pot monta mai multe foi cu emisivitate redusă, ca să se compenseze pierderile de căldură cauzate de spațiul mai mic dintre foile de geam;
- micșorează consumul de energie termică (în sezonul rece, economia ajunge și la 30% din valoarea facturilor la utilități);
- elimină aproape în totalitate condensul;
- se evită producerea de igrasie, mucegai și acumularea de mirosuri neplăcute;
- asigură o izolare fonică superioară (reducerea nivelului de zgomot cu 35 de decibeli față de geamurile normale).

Dezavantaje geam termopan tripan față de geam termopan dublu
Dezavantajele unui geam termopan tripan față de un geam termopan dublu sunt următoarele:
- un termopan cu geam triplu este mai costisitor decât unul cu geam dublu;
- un tripan are greutate mai mare decât un termopan obișnuit, cu până la 30 kg/metru pătrat;
- montarea unui sistem de geamuri tripane poate fi mai complexă decât în cazul unor termopane duble, iar durata lucrărilor este mai mare.
Cum faci alegerea corectă: geam termopan tripan sau geam termopan dublu

Ambele modele de termopane utilizează sticla, iar deseori oamenii aleg geamuri tripan pentru că se gândesc că mai multe foi de sticlă izolează mai bine. Acest lucru nu este valabil în mod automat. Trebuie să iei în considerare mai multe criterii, printre care grosimea sticlei și indicele de transfer termic.
Cele mai bune rezultate pentru un geam tripan se obțin la o grosime totală de 52 mm, pentru că o fereastră din sticlă triplă își justifică utilitatea de la o grosime de peste 44 mm. În plus, geamurile termoizolante de tip tripan trebuie să aibă distanțiere între foile de geam cu dimensiuni între 16-20 mm, iar grosimea sticlei să fie de minim 4 mm.
Alegerea corectă între geam termopan dublu și geam triplu (tripan) se realizează pe baza indicatorului numit grosimea pachetului de geam termoizolant, care se calculează astfel:
- pentru termopane cu geam dublu: grosimea sticlei + distanțier + grosimea sticlei;
- pentru termopane cu geam triplu (tripan): grosimea sticlei + distanțier + grosimea sticlei + distanțier + grosimea sticlei.
De exemplu, dacă ai ferestre termopan cu profile PVC de grosimi între 58mm și 62 mm, este cazul să montezi geamuri termopan cu grosimea 24mm și două foi, dintre care una să fie de tip LowE.
Dacă vrei să echipezi locuința cu profile de ferestre mai groase, între 70 mm si 80 mm, trebuie să utilizezi geamuri tripan cu grosimea mai mare de 44 de mm realizate din trei foi de sticlă, dintre care două vor fi Low-E.
Atunci când adâncimea profilelor depășește 80mm, este necesar să crești și grosimea geamului tripan, de la 44 la 52 mm.
Apelează la specialiști în montarea ferestrelor pentru realizarea unor configurații eficiente pentru casa ta și alege ferestre termopan de calitate la costuri minime, în funcție de criteriile prezentate: grosimea pachetului termoizolant și tipurile de sticlă utilizate (Low-e, float, laminată ș.a.).