Sursa foto: www.shutterstock.com
Ventilaţia naturală a casei: Tot ce trebuie să ştii despre aerisirea locuinţei
Starea de bine pe care o simți atunci când ești acasă este în mare parte determinată de calitatea aerului pe care îl respiri în fiecare cameră, de aceea este recomandat să știi cât mai multe detalii despre cum se realizează ventilația casei și care sunt condițiile de aerisire optimă a locuinței.
Ce reprezintă ventilaţia naturală a casei și cum contribuie la aerisirea locuinţei
Ce reprezintă ventilaţia unei case
Ventilația locuinței reprezintă modul în care circulă aerul între încăperi, dar și între casă și mediul exterior. Un sistem de ventilație eficient și adaptat la caracteristicile casei tale contribuie la circulația optimă a aerului și la purificarea lui, prin eliminarea prafului, a alergenilor și a mirosurilor neplăcute.
Un nivel normal de ventilație reglează umiditatea locuinței, astfel încât să nu respiri un aer foarte uscat, care să-ți creeze probleme respiratorii, dar nici să nu locuiești într-un spațiu cu umiditate excesivă, care să ducă la deteriorarea pereților și la apariția mucegaiurilor, cauza principală a multor afecțiuni care îți pun în pericol sănătatea.
În funcție de climatul din zona în care locuiești și de caracteristicile casei tale, poți opta pentru ventilație naturală, pentru ventilație mecanică (pe baza unor echipamente speciale precum ventilatoare, hote, aparate de climatizare și sistemele de ventilație mecanice sau electronice) sau pentru o combinație între cele două.
Ce reprezintă sistemul de ventilaţie naturală
Sistemul de ventilație naturală se bazează pe diferențele de presiune din interiorul și exteriorul locuinței, create de curenții de aer și de modificările atmosferice. Așa cum te așteptai, cele mai eficiente deschideri pentru ventilație naturală sunt ferestrele și ușile.
Ca să fie evitate pierderile de căldură, trebuie să alegi termopane premium, care să permită ventilația naturală a încăperilor din casă, fără să fie necesară deschiderea largă a ferestrelor și ușilor.
Această tehnologie poartă numele de aerisire controlată in 4 trepte și reprezintă o inovație de care beneficiezi prin montarea de ferestre Izotec, pe care le poți personaliza în funcție de necesitățile casei tale, cu ajutorul unui configurator și calculator preț ferestre.
Ventilația naturală a locuinței este importantă pentru că previne apariția de condens pe geamuri, împiedică creșterea nivelului de umiditate în interiorul casei, formarea de mucegaiuri și igrasie, deteriorarea calității aerului pe care îl respiri în interiorul casei.
Așadar ventilația naturală este o ventilație sigură a locuinței prin schimbul de aer controlat, ce permite aerisirea încăperilor așa cum îți dorești, conform programului tău de venire și plecare de acasă.
Ventilația naturală nu necesită consumuri de energie electrică și costuri suplimentare pentru întreținere. Trebuie însă asigurată prin proiectarea inteligentă a clădirii și prin montarea unor elemente constructive performante, precum ferestre și uși termopan.
Sursa foto: www.shutterstock.com
Cum realizezi aerisirea locuinței prin montarea de ferestre termopan premium
Avantajele ventilaţiei naturale (folosește orificii pasive, are costuri scăzute, nu necesită montarea unor aparate consumatoare de energie) sunt însoțite și de câteva dezavantaje, printre care cel mai important este faptul că ventilația naturală nu poate fi în general controlată, de aceea aerisirea locuinței nu se poate realiza uniform, iar la temperaturi extreme poate apărea disconfortul termic.
Aceste dezavantaje sunt înlăturate prin montarea de ferestre din PVC cu geam termopan care rezolvă problemele amintite prin echipamente performante și tehnologii de ultimă oră, care asigură aerisirea controlată în toate încăperile din locuință, indiferent de anotimp și de temperaturile de afară.
Cu ajutorul ferestrelor performante Izotec scapi de grija igrasiei, a mucegaiului sau a mirosurilor neplăcute, pentru că aceste ferestre realizează aerisirea lentă și controlată a încăperilor, cu deschidere în 4 trepte, datorită echipării standard cu microventilație.
Acum ai la dispoziție aceste dotări și pe noua gamă de ferestre Izo3+, cu 3 garnituri de izolare la preț de 2, cum au în mod obișnuit majoritatea ferestrelor. Alege dintre mai multe tipuri de deschidere a ferestrelor, pentru fiecare cameră din locuință, în funcție de specificul fiecărei încăperi și de necesitățile de aerisire.
Poti să alegi și ferestre Izotec cu deschidere în plan paralel, pe 6mm, care permit aerisirea spațiilor fără să fii deranjat de zgomotele de afară, iar curenții de aer nu vor mai trânti fereastra atunci când vrei să aerisești casa.
Alege acum noile ferestre premium Izo3+ și primești un pachet bogat de extra-beneficii: ai un confort sporit în locuinţă, sănătatea familiei este protejată printr-o bună ventilaţie naturală, aerul din interior rămâne proaspăt în permanență, te bucuri de mai multă lumină naturală și totodată costurile pentru utilități (energie electrică, gaze naturale) se reduc semnificativ.
Cum îmbunătățești ventilaţia naturală din locuința ta
Grija pentru un aer curat în toate încăperile din locuință trebuie să reprezinte o prioritate pentru tine, încă din stadiul de proiect al casei, dar și după mutarea efectivă, când renovezi sau vrei să faci îmbunătățiri în casă.
Trebuie să ții seama de specificul zonei unde este amplasată casa ta, de condițiile climatice, dar și de perioadele în care ești plecat de acasă, pentru că este foarte important ca locuința să fie bine aerisită și atunci când nu stă nimeni în ea.
Casa de la țară, vila de la mare sau cabana de la munte, toate acestea au nevoi specifice de ventilație, din cauza aerului umed sau rece, a precipitațiilor abundente și a expunerii prelungite la soare.
Se recomandă integrarea facilităților de ventilație naturală în sistemul de smart house și corelarea cu senzorii pe care îi pun la dispoziție device-urile inteligente pe care le poți amplasa în toate camerele din casă, pentru a beneficia în permanență de aer curat, de un nivel de umiditate optim și de o temperatură plăcută, într-o atmosferă destinsă și confortabilă.