Casele pasive: Ce sunt și cum contribuie la eficiența energetică?

Indiferent de industria despre care discutăm, tendința este aceea de a ne îndrepta din ce în ce mai mult către opțiuni ecologice, mai prietenoase cu natura, care tind să reducă nivelul la care se utilizează resursele neregenerabile. Astfel, au apărut numeroase trenduri în cadrul construcțiilor care au exact acest scop, și anume obținerea eficienței energetice. În cadrul acestui trend se încadrează și casele pasive, niște clădiri ale viitorului al căror principal scop este acela de a reduce nivelul de energie necesar pentru locuire. Descoperă mai multe despre aceste case, cum garantează ele eficiența energetică și un trai eco-conștient, dar și ce rol joacă ferestrele termopan în acest proces.

Ce sunt casele pasive?

Casele pasive sunt acele tipuri de construcții care au ca principal scop crearea unui mediu confortabil și eficient energetic, cu un consum minim de energie pentru încălzire și răcire. Pentru ca acest lucru să fie posibil, se utilizează metode mai puțin convenționale în acest sens, iar principiile de construire și materialele utilizate se concentrează asupra izolației eficiente și a reducerii pierderilor. În tot acest timp, confortul termic nu este afectat, menținându-se o temperatură constantă.

Mai multe clădiri pot fi eficiente energetic fără să se încadreze neapărat în categoria caselor pasive. În cazul acestora din urmă, există anumite criterii și principii ce trebuie îndeplinite. Există și alte tipuri de construcții ecologice, de exemplu cele care îndeplinesc standardul nZEB. Acest acronim provine de la termenul “zero energy building” și are ca scop obținerea unui consum de energie cât mai mic. Însă, principiul acestora de bază este utilizarea unor surse de energie regenerabile.

Caracteristicile caselor pasive: principii și criterii de îndeplinit

Scopul caselor pasive este acela de a limita consumul de energie cu ajutorul izolației termice. Așadar, clădirile trebuie să respecte anumite principii și criterii pentru a putea fi considerate case pasive și a obține gradul optim de eficiență energetică. Iată care sunt cele 5 principii fundamentale ale acestor case:

  •  Izolarea termică superioară a pereților, podelei și mai ales a acoperișului. Aceasta este principala regulă, deoarece poate garanta menținerea unei temperaturi constante în interior și, astfel, limitarea consumului de energie. Izolația se poate realiza cu ajutorul vatei minerale bazaltice și ar trebui să aibă o grosime de aproximativ 25-30 de centimetri.
  •  Eliminarea punților termice. Este important să elimini orice fel de pierderi de căldură pot apărea. În general, acestea se pot ivi în cazul ușilor și ferestrelor, deoarece reprezintă treceri prin zid, unde nu se aplică izolație clasică. De aceea, este foarte important ca acestea să se poată închide etanș și să asigure și ele o bună izolare. Optând pentru ferestre și uși cu tâmplărie PVC, te vei putea bucura de o eficiență energetică sporită.
  •  Etanșeizarea. Din nou, vorbim despre o limitare a pierderilor și a păstrării aerului cald în interior. De asemenea, și ventilația este foarte importantă pentru casa pasivă, deoarece circulația aerului este importantă și trebuie minimizate pierderile. Se pot utiliza sisteme speciale, care se bazează pe principiul recuperării de căldură.
  •  Utilizarea împrejurimilor. Casele pasive pot fi încălzite și răcite exact cum o sugerează numele, adică în mod pasiv, utilizând elementele naturale.

Există și câteva valori clare ce trebuie bifate în cazul unei astfel de clădiri. Pentru încălzire, nu trebuie să se depășească un consum de 15 kWh/metru pătrat pe an, iar consumul general de energie nu ar trebui să depășească 60 kWh/metru pătrat pe an. De asemenea, temperatura din interiorul încăperilor trebuie să se mențină constantă și rareori să depășească pragul acceptabil pentru menținerea confortului termic.

Beneficiile caselor pasive

Există numeroase motive pentru care merită să apelezi la construcția unei case pasive. Poți lua în considerare atât avantajele semnificative aduse proprietarilor, cât și beneficiile pentru mediul înconjurător.

  1. Eficiența energetică: Principalul scop al acestor construcții este exact reducerea cantității de energie necesare pentru păstrarea unui mediu confortabil în interior.
  2. Costuri mai mici: Deși costul inițial al construcției unei case pasive poate fi mai ridicat decât alunei case tradiționale, pe termen lung, proprietarii pot economisi considerabil când vine vorba de facturile la utilități. Datorită eficienței energetice ridicate, costurile lunare de încălzire, răcire și electricitate pot fi reduse semnificativ.
  3. Confort sporit: Casele pasive sunt proiectate pentru a asigura un nivel ridicat de confort interior.Izolația excelentă și sistemul de ventilare controlată mențin o temperatură constantă și o calitate a aerului optimă în fiecare încăpere. Astfel, proprietarii se pot bucura de un mediu confortabil și sănătos, fără variații de temperatură sau senzația de aer închis.
  4. Protejarea mediului: Casele pasive contribuie la reducerea amprentei de carbon și la protejareamediului înconjurător. Datorită consumului redus de energie și emisiilor scăzute de gaze cu efect de seră, acestea ajută la conservarea resurselor naturale. De asemenea, materialele de construcție utilizate în casele pasive sunt alese cu atenție, având în vedere impactul asupra mediului și durabilitatea acestora.

Cum funcționează o astfel de construcție?

Scopul acestor construcții este de a conserva energia și de a realiza încălzirea în mod pasiv. Pentru a atinge acest obiectiv, casele pasive sunt proiectate să fie extrem de bine izolate termic, astfel încât să reducă pierderile de căldură sau răcire prin pereți, acoperiș și podele. Izolarea termică eficientă este esențială pentru a menține temperatura confortabilă în interior și pentru a reduce necesitatea utilizării unor sisteme de încălzire sau răcire active.

Deseori, pot fi utilizate surse de energie alternativă, însă ideea de bază este aceea de proiectare a unor clădiri care să obțină confort termic și altfel. De aceea, arhitectura acestora este optimizată pentru a beneficia la maximum de energia solară pasivă. Ferestrele au dimensiuni mari, iar casa este orientată strategic, pentru capta lumina solară în timpul iernii și a ajuta la încălzire. De asemenea, utilizarea elementelor exterioare, cum ar fi vegetația, este utilă în timpul verii.

Casele pasive funcționează și cu ajutorul unor sisteme de ventilație avansate. Acestea permit circulația aerului în voie și nu afectează confortul termic. Așadar, aerul din exterior este încălzit sau răcit, după caz. Un astfel de sistem poate fi mai costisitor, însă este mult mai eficient.

Casa pasivă și ferestrele termopan

Ferestrele sunt esențiale pentru o astfel de construcție. Pentru a profita la maximum de avantajele pe care acestea le pot oferi, este important să știi cum să alegi ferestrele termopan pentru o casă pasivă.

Alege un geam termopan cu profil din PVC cu adâncime mare, peste 70 de milimetri, cu 3 garnituri de izolare și 6 camere la interior. Acesta ar trebui să fie echipat cu armătură din oțel premium, cu grosimea de 1.5-2 milimetri.

Pentru a beneficia de confort termic în orice anotimp, alege ferestre cu control solar, cu sticlă tratată cu oxizi metalici care previne supraîncălzirea încăperilor și nu permite pierderile de căldură, așa că temperatura poate rămâne mereu constantă. Alege ferestrele termopan cu trei rânduri de sticlă, pentru o izolare superioară.

Feroneria ar trebui să fie de calitate, care să permită închiderea etanșă. Poți opta pentru diferite mecanisme de deschidere. De exemplu, te-ar putea avantaja deschiderea perimetrală, pe 6 milimetri. Aceasta creează o fantă de aerisire cu suprafață redusă, așa că aerul exterior pătrunde în mod controlat și nu au loc pierderi de căldură.

Casele pasive sunt o inovație în domeniul construcțiilor și o variantă mult mai responsabilă de a ridica noi clădiri. Acestea servesc necesitatea tot mai mare de a economisi energie și de a proteja mediul fără să sacrifice în vreun fel confortul termic. Așadar, vorbim despre o soluție viabilă pentru viitor. Ia în considerare aceste criterii și echipează-ți casa cu tâmplărie PVC de calitate.

Sursa foto: shutterstock.com

FII PARTENER!

A fost util acest articol?