Sursa foto: www.piqsels.com

Casa pasivă: Cum alegi ferestrele termopan potrivite?

Preocupările pentru un mediu curat și soluții ecologice sunt tot mai prezente în activitățile economice din ultimii ani. Printre cele mai populare concepte în acest sens se numără acela de case pasive. Există diferite păreri în legătură cu detaliile și caracteristicile unei case pasive, dar este unanim recunoscut că ele trebuie dotate cu ferestre cu geam termopan care să asigure eficiența energetică, siguranța și izolarea fonică a clădirii respective.

Află mai multe despre ce înseamnă o casă pasivă și  cum să alegi ferestrele termopan potrivite pentru o astfel de construcție!

Ce este o casă pasivă? Normele de eficiență energetică

Casele pasive reprezintă construcții independente din punct de vedere energetic și cu puține efecte asupra mediului. Se utilizează termenul de „pasiv” ca să descrie modalitatea de încălzire a locuinței prin recuperarea de căldură și reducerea aproape completă a pierderilor de energie.

Cerința de bază pentru ca o casă să fie considerată pasivă din punct de vedere termic este ca întreaga clădire să nu necesite mai mult de 15 kWh pe metru pătrat/an pentru asigurarea confortului termic al locatarilor. O casă este considerată pasivă energetic dacă nu consumă mai mult de 42 kWh pe metru pătrat/an. Aici sunt incluse încălzirea, electrocasnicele și iluminatul.

Este important să cunoști aceste criterii stricte pentru montarea ferestrelor într-o casă pasivă și pentru a ști ce fel de tâmplărie ar trebui să alegi.

Cum construiești o casă pasivă?

Pentru a respecta acele principii care definesc o astfel de construcție, va fi necesară realizarea unui proiect special, întocmit împreună cu o echipă de specialiști. Aceste criterii clare fac parte din standardul Passivhaus (PH), care va sta la baza proiectului de construcție.

Specialiștii vor utiliza un soft special pentru proiectele de clădiri pasive (PHPP–Passive House Planning Package). Cu ajutorul acestuia, te asiguri chiar din stadiul de proiectare că vei avea o casă cu un bilanț energetic realist și poți demonstra, în faza de certificare, că ai, într-adevăr, o casă pasivă.

Pe baza acestor configurații, optează pentru tâmplărie PVC, ca să beneficiezi de condițiile necesare pentru un consum cât mai redus de energie. Asigură-te că realizezi o construcție bună a clădirii, fără fisuri sau găuri în pereți. Forma imobilului trebuie să fie compactă, iar izolația termică să fie realizată impecabil, cu materiale de înaltă calitate.

Alegerea ferestrelor termopan – descoperă avantajele energetice

Proiectarea și utilizarea unei case pasive prezintă multiple avantaje pentru locatarii acesteia, iar ferestrele PVC vor contribui la sporirea gradului de confort din interiorul locuinței.

Costuri mai mici la facturile de utilități

Într-o casă pasivă, nu mai este nevoie să apelezi la sistemele tradiționale de încălzire, care depind mult de sezonalitate și duc la costuri mari ale facturilor la energie, gaze și apă. Montarea de ferestre premium va spori această eficiență energetică, precum și izolarea superioară a pereților, ușilor și ferestrelor, utilizarea energiei solare, sistemele inteligente de ventilare și recuperare a căldurii. Astfel, costul întreținerii anuale ajunge să fie de până la cinci ori mai mic față de o casă convențională.

Asigurarea unei calități superioare a aerului în interior

Alege ferestre termopan cu elemente excelente de feronerie, precum opțiunea de deschidere perimetrală, care permite deschiderea de jur-împrejurul canatului, care se depărtează ușor de ramă, la o distanță de 6 mm. Prin această modalitate de aerisire controlată sunt evitate formarea mucegaiului și insectele dăunătoare.

În același timp, fereastra este complet blocată prin elementele de siguranță din oțel, care rezistă la tentativele de efracție și asigură și o închidere etanșă, ideală pentru confortul termic. În plus, filtrele montate în sistemele de ventilație opresc pătrunderea particulelor de praf, a impurităților și alergenilor. Nivelul umidității se menține în intervale confortabile de 30-60%, așa că, te bucuri de o calitate superioară a locuirii și de un trai mai bun, în fiecare zi.

Sursa foto: www.piqsels.com

Principiile unei case pasive

Este important de menționat că nu orice clădire cu o izolație eficientă este considerată pasivă. Pentru o astfel de construcție, se utilizează materiale și tehnologii eficiente, care să conserve cât mai mult energia. Pentru aceasta, proiectanții și constructorii respectă următoarele principii:

Izolarea termică a întregii locuințe

Cel mai important criteriu este asigurarea unei izolări termice de foarte bună calitate. În funcție de soluția constructivă aleasă, grosimea pereților trebuie să fie de 25-30 de cm, la care se adaugă izolarea pentru pereții exteriori. Asigură-te că ai folosit/folosești materiale corespunzătoare pentru izolarea fundației, pereților, ramelor de ferestre și acoperișului. O atenție deosebită trebuie acordată acoperișului, mai ales dacă vrei să eviți pierderile de căldură în zona cea mai expusă a casei.

Eliminarea punților termice

Alege uși termopan și ferestre de calitate care să-ți asigure o izolare termică excelentă indiferent de anotimp. Aceste elemente sunt foarte importante pentru o casă pasivă, deoarece, asigură pătrunderea luminii naturale, deci trebuie să fie cât mai mari ca dimensiune. Optează pentru uși culisante care îți oferă spații vitrate generoase, adâncime mare de construcție, stabilitate ridicată și valori izolatoare excelente.

Etanșarea ferestrelor termopan

Optează pentru ferestre cu 3 straturi de sticlă și gaz inert în interior și alege profile de calitate pentru toate ușile, ferestrele și căile de acces din interiorul și exteriorul casei. Ai nevoie de etanșeizarea perfectă a acestor elemente și de izolarea ramelor către pereți. Apelează la specialiști în montarea geamurilor termopan cu profile PVC și verifică, pe toată durata construirii casei, respectarea obiectivelor de reducere a pierderilor de căldură și de energie.

Poziționarea casei pentru captarea energiei solare

Maximizează aportul de căldură prin captarea în întregime a energiei solare disponibile. În acest scop, echipează casa cu cele mai bune termopane în funcție de poziționarea față de punctele cardinale și construiește streșinile acoperișului ca să umbrească ferestrele în anotimpul cald și să permită intrarea razelor solare în sezonul rece, când soarele este mai aproape de orizont.

În concluzie, o casă pasivă trebuie să fie eficientă energetic, sustenabilă și confortabilă. Proiectarea unei astfel de case se bazează în mare parte pe alegerea și montarea unor ferestre termopan care să fie echipate cu diferite tipuri de sticlă specială pentru protejarea mediului și să asigure o calitate superioară a vieții pentru cei care locuiesc în casa respectivă.

La finalul anului 2020, a intrat în vigoare directiva europeană prin care se impune ca toate clădirile noi să respecte principiul „consum aproape zero energie”. În acest context, construirea de case pasive nu reprezintă doar o oportunitate, ci devine o necesitate pentru un nivel de trai mai bun și o dezvoltare durabilă.

SOLICITĂ OFERTA!

A fost util acest articol?