Sursa foto: www.freepik.com
Ce ferestre sunt recomandate pentru case eficiente energetic
Îți construiești casa mult dorită și vrei să știi care sunt cele mai bune soluții pentru un proiect modern și eficient, care să-ți asigure confort, relaxare și liniște. Anul 2021 aduce noutăți legislative și constructive pe care ți le prezentăm în continuare, ca să știi ce ferestre cu geam termopan sunt recomandate pentru eficiența energetică și fonică a casei și cum să beneficiezi de avantajele pe care le oferă.
Ce înseamnă eficiența energetică pentru o casă
Există mai multe concepte și standarde de eficiență energetică pentru locuințe individuale, ansambluri de locuințe și clădiri de birouri. Dintre acestea cele mai populare sunt casa pasivă, casa eficientă energetic și casa la standardul nZEB. Diferențele dintre ele se stabilesc prin coeficientul de transfer termic și consumul anual de energie. O locuință poate fi certificată drept casă pasivă dacă necesarul de energie este mai mic de 15 kWh/m2/an, iar o casă eficientă energetic nu trebuie să depășească necesarul de energie de 45-50 kWh/m2/an.
Conceptul de casă nZEB (nearly zero-energy buildings) se referă la clădiri al căror consum de energie este aproape egal cu zero. Directiva europeană cu privire la performanța energetică a clădirilor este transpusă în noua legislație națională pentru construcții și stabilește standarde actualizate pentru uși, ferestre și celelalte componente constructive ale unei case.
Necesarul de energie foarte scăzut trebuie acoperit în mare măsură prin energie din surse regenerabile, cu accent pe energia din surse regenerabile produsă la fața locului ori în proximitate. A fost lansat recent Programul “Casa Eficientă Energetic 2020”, prin care persoanele care doresc să-și îmbunătățească locuințele din punct de vedere energetic pot primi o finanțare de până la 15.000 de euro.
Pragurile de finanțare se calculează ținând cont de praguri minime de eficiență energetică, determinate de valorile înregistrate pentru cei mai importanți indicatori de performanță energetică a casei:
- coeficientul de transfer termic la nivel de ferestre, uși, pereți exteriori, acoperiș;
- reducerea procentuală a consumului final total de energie;
- reducerea procentuală a indicelui de emisii echivalent CO2;
- sistem de ventilare mecanică cu recuperarea căldurii.
Aceste standarde noi necesită costuri suplimentare cu upgradarea infrastructurii energetice a fiecărei case. Ca să reduci nivelul acestor costuri este recomandat să faci o investiție inteligentă în cele mai bune ferestre și uși care să mențină cât mai multă vreme condițiile optime de izolare termică, fonică și siguranță în utilizare.
sursa foto: www.piqsels.com
Cum alegi ferestre pentru case eficiente energetic
Ca să obții standardul de casă nZEB trebuie să acționezi încă din faza de proiect, prin structuri realizate din componente eficiente energetic, care să aibă un coeficient de transfer termic redus.
Cele mai bune profile PVC pentru termopane asigură un coeficient de transfer termic foarte redus, pentru pierderi de căldură cât mai mici. Alege ferestre și uși eficiente energetic cu un coeficient de transfer termic între 1,12 – 0.80 W/m2K. Pune accent pe etanșeitate și eliminarea punților termice. Optează pentru sisteme de feronerie și izolări cu garnituri pentru etanșarea ferestrelor și eliminarea punților dintre îmbinări.
Alege ferestre premium care sunt dotate cu 6 camere de aer la interior și au profile cu adâncime de peste 74 mm. Optează pentru montarea unor pachete de sticlă cu 3 foi care să conțină sticlă cu control solar, ce permite trecerea luminii naturale și menține căldura în spațiile interioare.
sursa foto: www.freepik.com
Ca să te asiguri că ai achiziționat cea mai bună combinație de profile și sticlă pentru ferestrele casei tale, optează pentru tâmplărie din PVC cu geam termoizolant. Aceasta are proprietăți de control solar, ajută la reducerea supraîncălzirii în anotimpul estival și, totodată, este utilă pentru izolarea termică pe timp de iarnă. Alte avantaje care țin de eficiența în utilizare sunt izolarea fonică și creșterea siguranței la efracție sau accidente neprevăzute în casă.
Pentru case eficiente energetic este prioritară alegerea unor ferestre cu geam termopan care să asigure o izolație termică superioară, pentru a reduce cât mai mult costurile cu întreținerea locuinței, fără a afecta gradul de confort dorit.
Necesarul de aproape zero sau foarte redus de energie trebuie acoperit într-o măsură cât mai mare din surse regenerabile de energie, inclusiv din instalaţii de producere a energiei regenerabile la faţa locului sau în apropiere.
Se recomandă folosirea energiei alternative: panouri solare, panouri pentru apă caldă sau pompe de căldură pentru energia necesară locuinței, încălzirea apei necesare prin energie regenerativă. La acestea se adaugă sisteme tip smart house: iluminat cu led, sisteme de umbrire, control inteligent al consumului de energie, sisteme inovative pentru încălzire și sisteme pentru recuperarea de căldură.
Întrucât infrastructura necesară pentru montarea surselor de energie verde este costisitoare, trebuie să pui accent pe materiale și componente cu performanțe energetice foarte bune. Optează pentru ferestre și uși termopan cu termoizolație excelentă care ajută semnificativ la scăderea costurilor cu întreținerea spațiilor în care locuim sau muncim.