Sursa foto: www.shutterstock.com

Ferestre și uși antiefracție pentru siguranța casei tale

Locuința proprie este locul unde vrei să te simți protejat și să-ți știi familia la adăpost, ferită de pericole și vreme rea. Pentru a realiza acest lucru ai nevoie de securitate sporită, pe care o obții cu ajutorul unor ferestre și uși antiefracție, care împiedică pătrunderea răufăcătorilor și înlătură riscurile de accidente din cauza fenomenelor naturale extreme.

Importanța măsurilor de siguranță pentru locuința ta

Din statistici oficiale ale poliției ni se confirmă faptul că ferestrele și ușile sunt punctele vulnerabile ale casei, deoarece ele reprezintă principalele căi de intrare prin efracție. La fiecare 5 minute are loc o spargere, iar peste 80% dintre aceste infracțiuni se realizează prin forțarea ferestrelor exterioare și a ușilor de la balcon sau terasă.

Aceste cifre sunt îngrijorătoare și arată importanța alegerii unor ferestre termopan cu dotări și echipamente antiefracție, la care să fie montate pachete de sticlă de siguranță, care să împiedice acțiunile răufăcătorilor.

Experții din poliție recomandă pentru ferestre, uși de balcon și uși de intrare, mai multe puncte de închidere și blocare decât cele din echiparea obișnuită, ceea ce se traduce printr-un grad superior de protecție antiefracție, cum sunt RC2 și RC3. Aceasta se traduce prin timpul de rezistență minim în timpul atacului efectuat de hoți. Pentru gradul de siguranță RC2, numărul minim de puncte de închidere pe o fereastră este de 7, iar timpul minim de rezistență este de 3 minute.

Pentru clasa de siguranță RC3, numărul minim de puncte de închidere pe o fereastră este de 16, iar timpul minim de rezistență este de 5 minute.

Ferestrele premium Izotec au clasa de rezistență antifurt maximă, respectiv RC3. Ele au fost testate și certificate în centre de încercări independente și acreditate pe plan internațional.

Cum să alegi uși și ferestre antiefracție

Izotec îți pune la dispoziție elemente de feronerie, profile PVC și tipuri de sticlă care să-ți ofere cea mai bună protecție, oricare ar fi tipul de locuință în care stai:

Ferestre și uși antiefracție pentru apartament de bloc

Sursa foto: www.shutterstock.com

Dacă locuiești la bloc, trebuie să ții seama de etajul la care se află apartamentul și de arhitectura balcoanelor, ca să vezi cum se poate ajunge în interior din stradă, de pe acoperiș sau de la vecini.

Montează la ferestre mânere speciale cu mecanisme de blocare ce previn forțarea încuietorilor, iar astfel infractorii nu mai au cum să spargă încuietoarea şi să deschidă cerceveaua.

Alege pentru ferestre și uși exterioare pachete speciale de sticlă de siguranță, care asigură protecție împotriva vandalismului și efracției, protecție împotriva rănirii, (fragmentele de sticlă rămân lipite de filmul de laminare) și protecție împotriva căderii, astfel că, în caz de spargere, corpurile care au determinat spargerea geamurilor nu pătrund în interior, ci rămân prinse ca într-o plasă de siguranță.

Ferestre și uși antiefracție pentru casă la curte

izotec ferestre si usi antiefractie

Sursa foto: www.shutterstock.com

Atunci când locuiești la curte, punctele vulnerabile sunt cele care permit accesul din stradă sau prin spatele casei, din grădină. De aceea trebuie să acorzi o atenție sporită intrărilor dinspre terasă, piscină sau bucătărie, dar și geamurilor de la baie, mansardă sau beci. Dacă ai balcoane la dormitoarele de la etaj, asigură-te că sunt la fel de bine securizate, căci înălțimea nu reprezintă un impediment în calea hoților, care pot escalada zidul casei.

Montează la ferestre piese de siguranţă din oţel dur care blochează cerceveaua în toc și îngreunează pătrunderea prin efracţie. Verifică plăcuțele de închidere să fie prevăzute cu un corp din oțel care să le asigure un plus de rezistență la șocuri, loviri, forțări și torsiuni.

Pentru ferestre de mansardă şi cele tip fronton alege feronerie activPilot Plus care asigură protecţia de bază prin bolţuri de închidere (tip ciupercă) cu 8 laturi și plăcuţe de oţel de închidere de siguranță.

Pentru ferestre şi uşi de balcon de la etajele superioare, ai ferestre cu clasa de siguranță RC1, care sunt prevăzute cu minim 4 puncte de blocare a ferestrei cu bolțuri și plăcuțe din oțel și mâner cu cheiță. Izotec îți pune la dispoziție feronerie de calitate superioară, prin care forțarea ferestrelor este mult îngreunată, iar securizarea casei atinge standardul dorit.

Pentru ferestrele de la parter, pivniţă sau demisol, precum şi pentru uşi de balcon sau uși de terasă ai nevoie de un nivel de siguranță superior, RC2, cu minim 7 puncte de blocare a ferestrei cu bolțuri și plăcuțe din oțel, mâner cu cheiță, pachet de sticlă antiefracție.

Cele mai expuse ferestre și uși trebuie echipate în conformitate cu nivelul cel mai ridicat de siguranță, RC3, care prevede  minim de 16 puncte de blocare a ferestrei, cu bolțuri și plăcuțe de siguranță din oțel, mâner cu cheiță și sticlă antiefracție.

Ferestre și uși antiefracție pentru casă de vacanță

izotec ferestre si usi antiefractie

Sursa foto: www.pexels.com

O situație specială o reprezintă casele de vacanță, căci acestea rămân nelocuite pentru perioade mai lungi, iar infractorii știu foarte bine acest lucru. Dacă în cazul locuințelor permanente anotimpul răufăcătorilor este vara, când oamenii sunt plecați în concediu, pentru cabane, vile, bungalow-uri și alte construcții destinate relaxării, pericolele se întind pe toată durata anului.

Astfel că te afli în situația de a asigura protecție maximă pentru bunurile din casă, chiar dacă nu locuiește nimeni aici câteva luni la rând. Deci mai apare o problemă: aerisirea, și nu trebuie neglijată, pentru că în timp pot apărea mucegaiuri, igrasie, mobilierul se deteriorează din cauza umezelii și a temperaturilor scăzute, ca să nu mai vorbim de mirosurile neplăcute pe care le găsești de fiecare dată când intri în casă.

Poți rezolva aceste neplăceri dacă montezi ferestre cu deschidere perimetrală pe 6 mm, pentru că au elemente  de siguranță plasate pe toate laturile ferestrei și astfel împiedică forțarea canatului de către spărgători, iar fanta de aerisire este atât de îngustă, încât nu se observă din exterior.

Astfel asiguri casei de vacanță un grad de siguranță superior și o protecție eficientă în fața pericolelor cauzate de factori naturali sau încercările de intrare prin efracție.

izotec ferestre si usi antiefractie

Sursa foto: www.shutterstock.com

Cum să întreții ferestrele și ușile antiefracție pentru o folosință îndelungată

Ai montat feronerie specială pentru securizarea casei, însă aceasta  nu poate rezista vreme îndelungată, decât dacă este întreținută în mod corespunzător. O dată pe an trebuie unse toate părțile metalice ale echipamentelor de feronerie, balamale, mânere de ferestre și uși.

Verifică mecanismele de închidere și deschidere, testează funcționalitatea ferestrelor în poziție de  rabatare, culisare și celelalte opțiuni pe care le au termopanele, astfel încât să îți dai seama dacă scârțâie, agață la închidere sau nu mai sunt perfect etanșe și se simt curenți de aer.

Folosește un ulei de gresare pentru  mecanisme fine, pe care să-l aplici cu ajutorul unei pensule sau aplică un spray gresant, din care să pulverizezi cu grijă pe fiecare element de feronerie.

Cele mai bune produse de curățare și gresare sunt spray-urile profesionale, cu ulei fără silicon, cu vâscozitate redusă pentru lubrifierea și întreținerea pieselor metalice.  Acest tip de produse lasă un film protector și protejează împotriva ruginii și coroziunii.

Ține seama de faptul că securizarea locuinței depinde în mod esențial de alegerea elementelor potrivite de feronerie pentru ferestre și uși. Cu cât sunt mai multe piese de siguranţă din oţel dur care blochează cerceveaua în toc, cu atât mai dificilă este pătrunderea prin efracţie.

Mânerele de fereastră cu mecanism de blocare împiedică infractorii să forţeze încuietoarea şi să deschidă cerceveaua, iar vitrajul utilizat trebuie să corespundă cerinţelor fiecărei trepte de siguranţă conform standardelor.

CONFIGUREAZĂ ACUM!

A fost util acest articol?