Dimensiunile ferestrelor: Ce opţiuni ai şi cum alegi varianta ideală pentru casa ta?

Atunci când construiești sau amenajezi o casă, dimensiunile ferestrelor trebuie alese cu mare atenție. Acestea trebuie să se potrivească cu arhitectura construcției și să asigure pătrunderea unei cantități optime de lumină, potrivită pentru fiecare cameră în parte. În principiu, ai o oarecare libertate în alegerea dimensiunilor ferestrelor, așa că poți ține cont de nevoile și preferințele tale.

Poziționarea casei ar putea fi un factor de care să ții cont. De exemplu, pe partea orientată către est, ferestrele mari ar putea fi un inconvenient pe timp de vară, însă acest lucru poate fi rezolvat cu ușurință. Montând geamuri cu sticlă cu control termic și solar, supraîncălzirea locuinței nu va mai fi o problemă.

Dimensiuni pentru ferestre

În general, este recomandat ca geamurile să ocupe maximum 30% din suprafața totală a unei construcții, niciodată mai puțin de 20%. Acestea pot fi formate din unul sau mai multe canaturi, care reprezintă fiecare parte individuală a unei ferestre, separate de tâmplărie. Cel mai comun tip de fereastră este format dintr-un canat mobil și unul fix, însă opțiunile pot fi variate.

Lățimea medie a unei ferestre simple, cu un singur canat, este de 700-800 mm. Desigur, această dimensiune nu este fixă, însă este bine să eviți geamurile cu lățimea de 500, 1000, 1200 sau 2000 mm.

În funcție de preferințe și de locul unde dorești să le amplasezi, poți avea ferestre medii, cu unul sau două canaturi, sau ferestre mai mari, din mai multe canaturi. De asemenea, pentru o încăpere largă, pe care dorești să o luminezi cât mai bine, poți instala un geam cu un singur panou de sticlă de dimensiuni mai mari. Pe de altă parte, pentru camerele mici, unde nu ai nevoie neapărat de lumină sau de o bună vizibilitate, există ferestrele cu dimensiuni reduse.

Cum alegi dimensiunea ferestrelor?

Deși există niște dimensiuni medii recomandate pentru realizarea ferestrelor, poți face orice alegere care se potrivește cu planul locuinței și cu nevoile tale. Însă, cea mai bună metodă pentru a alege ferestrele de dimensiunea optimă este în funcție de cameră – atât de suprafața, cât și de scopul său.

dimensiunile ferestrelor

Sufrageria

De obicei, sufrageria este cea mai mare cameră dintr-o locuință, așadar ferestrele cele mai mari vor fi instalate aici. Cu cât aceasta este mai mare, cu atât vor crește și dimensiunile geamurilor, pentru a permite pătrunderea luminii și a nu obține efectul de cameră întunecată și înghesuită.

Fereastra fixă, realizată dintr-un singur panou de sticlă, reprezintă o soluție potrivită pentru această cameră, dar alege-o numai dacă ai posibilitatea de a o aerisi prin alte moduri. Dacă dorești totuși o fereastră mobilă, pe care să o poți deschide oricând, poți opta pentru un canat mobil și două fixe sau un canat fix și două mobile, după preferințe.

Dormitorul

La fel ca în cazul sufrageriei, și dormitorul trebuie să fie o cameră cât mai luminoasă și confortabilă. Așadar, ferestrele ar trebui să fie suficient de largi încât să intre lumina. Totuși, fiind o cameră mai mică decât sufrageria, și geamurile ar trebui să aibă o dimensiune mai redusă comparativ cu aceasta.

În plus, pe timp de noapte, niște ferestre mult prea mari ar putea fi un impediment. Dacă locuiești pe o stradă bine iluminată și lumina poate pătrunde în cameră, acest lucru poate fi deranjant, chiar dacă folosești o draperie groasă. Ține cont de acest lucru atunci când alegi ferestrele pentru dormitor.

Un alt lucru important de menționat este faptul că dormitorul trebuie aerisit corespunzător. Așadar, alege mereu ferestre mobile, pe care să le poți deschide. Poți opta pentru diverse elemente de feronerie care să permită diverse sisteme de deschidere, pentru o mai bună ventilație.

dimensiunile ferestrelor

Bucătăria

În cazul bucătăriei, nu este obligatoriu să ai niște ferestre foarte mari. Desigur, dacă suprafața camerei nu este foarte mare, nu vei putea instala geamuri foarte extinse. Însă, dacă ai la dispoziție mai mult loc, poți face orice alegere dorești.

În schimb, accentul ar trebui pus pe ferestrele mobile. Aerisirea este foarte importantă pentru o bucătărie, așa că asigură-te că alegi ferestre cu moduri de deschidere multiple, care să asigure ventilația corespunzătoare a spațiului.

dimensiunile ferestrelor

Baia

Baia este acea încăpere unde ai nevoie de cât mai multă intimitate, iar lumina naturală nu este la fel de importantă. Așadar, poți instala o fereastră mică, pe care să o dotezi cu sticlă ornamentală. Aceasta are o vizibilitate redusă și este perfectă pentru a-ți oferi tot confortul de care ai nevoie în baie.

Deși există și băi fără fereastră, este recomandat să nu renunți complet la aceasta. Din cauza umezelii, în baie se poate forma foarte ușor igrasie și mucegai, iar un simplu ventilator nu face față de fiecare dată. Chiar dacă vorbim despre un geam de dimensiuni foarte mici, acesta este necesar pentru aerisirea spațiului.

Dimensiunea optimă a ferestrelor variază de la o casă la alta și în funcție de dimensiunea camerelor unde sunt instalate. Așadar, alege ferestre potrivite pentru nevoile tale, care să se încadreze bine în arhitectura întregii clădiri. Axează-te pe accesul luminii naturale și capacitatea de ventilare, fără a-ți face griji cu privire la confortul termic. Poți rezolva această problemă alegând sticlă specială sau ferestre cu 3 garnituri, care asigură un confort sporit indiferent de anotimp.

Credit foto: Shutterstock.

CONFIGUREAZĂ ACUM!

A fost util acest articol?