Renovarea și modernizarea locuinței: O investiție în confort și eficiență energetică

Indiferent cât de durabilă și rezistentă este o clădire, la un moment dat câteva lucrări de renovare sunt mai mult decât binevenite. Astfel, casele pot ajunge la ultimele standarde în materie de construcții, iar locatarii se pot bucura de un confort sporit și de un nivel ridicat al eficienței energetice. Se pot adopta numeroase abordări când vine vorba de renovarea și modernizarea locuinței, în funcție de nevoi și de designul sau aspectul dorit pentru casă. Astfel, se pot adopta numeroase investiții inteligente.

Beneficiile renovării și modernizării locuinței

Decizia de a renova și moderniza o locuință poate aduce numeroase avantaje pe termen lung. În cazul în care aceasta nu mai îndeplinește normele de confort, siguranță sau design prezente la majoritatea clădirilor, se pot aborda câteva lucrări de îmbunătățire.

Creșterea valorii proprietății

Orice investiție de modernizare și orice îmbunătățiri legate de traiul în locuința respectivă vor crește în mod considerabil valoarea acesteia. Dacă, pe viitor, te gândești să vinzi sau să închiriezi proprietatea, vei putea obține un preț mult mai bun.

Eficiența energetică

Un beneficiu ce nu poate fi ignorat este obținerea unui grad mai ridicat de eficiență energetică. Multe dintre lucrările de renovare și modernizare pe care le poți aborda contribuie la reducerea pierderilor termice și la păstrarea unor temperaturi constante în interior. Așadar, consumul de energie necesar pentru încălzire și răcire poate scădea în mod semnificativ.

Confort și siguranță sporită

Având în vedere că se vor putea observa niște niveluri constante ale temperaturii interioare, șansele de a avea de-a face cu disconfort termic vor scădea. În plus, orice consolidare a zidurilor sau îmbunătățire a sistemelor care funcționează în interiorul casei va contribui la creșterea gradului de confort, dar și a siguranței. Astfel, nu vor mai apărea defecțiuni sau alte situații neprevăzute, care pot fi periculoase.

Îmbunătățirea funcționalității și a esteticii

Pur și simplu, proprietarii își pot personaliza locuințele în funcție de nevoile lor, obținând mai multe spații utile sau oferind diverse întrebuințări diferitelor elemente ale locuinței. De exemplu, printr-o renovare, anumite încăperi pot fi reconvertite și li se poate modifica funcția. O lucrare de modernizare poate presupune și construcția unor spații noi sau o amenajare diferită, de exemplu închiderea balconului cu termopan. Însă, astfel ai ocazia și de a transforma complet locuința și de a-i îmbunătăți aspectul.

Etapele procesului de renovare

Pentru ca totul să decurgă cât mai bine, fără probleme și incidente, este important să știi ce etape sunt prezente în procesul de renovare și modernizare a locuinței:

 •  Planificare – etapă esențială pentru a putea obține rezultatele dorite. Aceasta presupune stabilirea obiectivelor și pregătirea oricăror proceduri necesare de începerea propriu-zisă a lucrărilor. Este important să știi ce îmbunătățiri sunt necesare, care sunt cele pe care le poți realiza și de ce este nevoie pentru ca acestea să fie posibile;
 •  Execuție – aceasta este etapa propriu-zisă de renovare, în care se adună resursele necesare și încep lucrările efective. Este important să monitorizezi atent întregul proces, pentru a depista la timp orice eventuale probleme și a le rezolva rapid;
 •  Finalizare și post-renovare – această etapă marchează finalizarea lucrărilor planificate. În cadrul acesteia, este vital ca totul să fie verificat cu atenție, pentru a te putea asigura că este conform dorințelor tale și că orice noi sisteme sau echipamente funcționează.

Factori importanți de care să ții cont

Există și alți câțiva factori absolut esențiali, de care va depinde succesul lucrărilor de renovare. Aceștia trebuie luați în considerare în special în etapa de planificare, dar și de-a lungul întregului proces de modernizare a locuinței. Astfel, vei putea obține un rezultat de calitate.

 •  Bugetul: Un aspect crucial este stabilirea unui buget realist înainte de începerea procesului. Verifică prețurile medii pentru fiecare lucrare de care ai nevoie, precum și prețurile materialelor și ale forței de muncă. Compară-le pe acestea cu bugetul pe care îl ai la dispoziție și află dacă lucrările sunt realizabile sau dacă renovarea ar trebui etapizată.
 •  Alegerea unei echipe de profesioniști: Pentru a obține rezultate de înaltă calitate, este important să-i selectezi cu atenție pe cei care se vor ocupa de lucrările propriu-zise. Cere recomandări de la cunoscuți sau consultă forumuri pentru a afla cu cine ar trebui să colaborezi. Alegând experți și persoane de încredere, vei avea parte de un proces deloc anevoios și un rezultat satisfăcător.
 •  Respectarea reglementărilor locale: În funcție de tipul de lucrări pe care le vei realiza, este posibil să ai nevoie de anumite autorizații. Așadar, este important să te informezi cu privire la normele locale și să obții documentele necesare pentru a demara lucrările.
 •  Alegerea unor materiale de calitate și a unor furnizori de încredere: Calitatea materialelor folosite în procesul de renovare este esențială pentru obținerea unui rezultat durabil și plăcut din punct de vedere estetic. Alege materiale de calitate superioară, de la furnizori de încredere, care îți pot pune la dispoziție garanții și certificări și care practică un raport calitatepreț echilibrat.

Ce lucrări de renovare a locuinței poți realiza?

În funcție de nevoile și preferințele tale, poți aborda una sau mai multe dintre următoarele lucrări de a îmbunătăți spațiul de locuit și a avea parte de tot confortul dorit.

 • Înlocuirea geamurilor vechi cu ferestre termopan cu geam termoizolant;
 • Izolația termică și fonică a pereților interiori și exteriori, a pardoselilor și a acoperișului;
 • Modernizarea echipamentelor, sistemelor și instalațiilor: De exemplu, înlocuirea sistemelor de încălzire și răcire, a instalațiilor electrice și sanitare, dar și a electrocasnicelor;
 • Îmbunătățirea aspectului locuinței: Acest lucru poate presupune modernizarea finisajelor exterioare, schimbarea culorii fațadei și a pereților interiori, înlocuirea pardoselilor, achiziționarea de mobilă nouă etc.

Ferestre termopan pentru o locuință modernă

Ferestrele termopan sunt esențiale în cadrul unor lucrări de renovare și modernizare a locuinței, deoarece acestea contribuie la creșterea eficienței energetice a clădirii și la sporirea gradului de confort. Pentru a te asigura că profiți la maximum de toate aceste avantaje, acordă atenție câtorva dotări și alege cele mai bune termopane pentru casa ta.

Pentru o eficiență energetică și termică sporită, alege un profil PVC de adâncime mare, cu 6 camere la interior și 3 garnituri de izolare. Optează și pentru un pachet de geam cu 3 rânduri de sticlă, care să aibă un transfer de căldură redus (un astfel de exemplu este cel al sticlei Low-E sau cu control solar). Sistemul de feronerie ar trebui să fie unul performant, cu multiple opțiuni de deschidere pentru o ventilație controlată, dar și care permite închiderea etanșă. Astfel, locuința va putea obține un grad ridicat de confort.

Însă, scopul renovării este și acela de a îmbunătăți aspectul estetic al casei. Dacă îți faci griji că rama clasică a ferestrelor termopan nu se va potrivi cu noile finisaje ale clădirii, există o soluție inovatoare de luat în considerare. Îți poți personaliza ferestrele alegând diferite culori ale ramelor. Dacă dorești un aspect clasic, ai variantele care imită lemnul, precum mahon sau stejar auriu. Pentru un aspect modern, încearcă ferestrele cu tâmplărie gri antracit. Există și opțiunea ramelor bicolore, cu nuanțe diferite la interior și exterior, pentru o potrivire perfectă cu mobila și decorațiunile interioare.

Fă o investiție în confort și în eficiența energetică și începe renovarea și modernizarea locuinței tale. Îmbunătățește-ți spațiul de locuit și obține economii semnificative la facturile la energie, dar și un loc mult mai plăcut în care tu și familia ta să vă simțiți mult mai bine.

Sursa foto: shutterstock.com

FII PARTENER!

A fost util acest articol?