Izolația termică: Ce este și de ce este importantă pentru o casă?

Scopul unei locuințe este de a asigura adăpost împotriva intemperiilor și un grad cât mai ridicat de confort. Pentru a îndeplini această ultimă condiție, nu este suficientă ridicarea unei construcții, ci sunt necesare o serie de adiții și îmbunătățiri. Printre acestea, se numără și renumita izolație termică.

În ce constă izolația termică a unei case și de ce este aceasta atât de importantă? Cum se poate realiza și ce materiale sunt necesare? Citește mai departe pentru a afla răspunsurile.

Ce este izolația termică?

Izolația termică reprezintă o metodă de a împiedica transferul de căldură dintre două materiale. În momentul în care un material, de exemplu zidurile unei clădiri, intră în contact cu aerul, care are o temperatură diferită, va avea loc în mod automat un schimb de căldură între acestea. Astfel, temperatura inițială a zidurilor se modifică, moment în care gradul de confort din interiorul lor este afectat.

Transferul de căldură poate avea loc în mai multe moduri: prin conducție sau contact direct (de exemplu între aerul cald și zidurile reci), prin radiație (acțiunea razelor solare asupra acoperișurilor sau a altor suprafețe) sau prin convecție (căldura circulă cu ajutorul unor fluide non-statice – spre exemplu, când aerul cald urcă și cel rece coboară).

Această izolație acționează drept o barieră astfel încât nu mai poate avea loc schimbul de căldură. Proiectele caselor noi includ deja o izolație termică, însă ea se poate adăuga și ulterior la o clădire deja existentă.

De ce este importantă izolația termică pentru o casă?

O clădire are nevoie să fie izolată din punct de vedere termic pentru a oferi un grad mai ridicat de confort. Atât pereții, cât și acoperișul acoperă suprafețe extinse care intră în contact direct cu aerul. Deși acestea pot menține o temperatură mai ridicată iarnă și mai scăzută vara în comparație cu cea din exterior, confortul termic oferit nu este maxim. În plus, materialele utilizate în mod normal nu sunt tocmai cele mai bune izolatoare.

Prin izolarea termică a locuinței, confortul termic va crește deoarece nu mai au loc pierderi de căldură. De asemenea, costurile pentru energie vor fi mai mici, fiindcă instalațiile de încălzire/răcire vor fi mai eficiente. În plus, pe timp de vară, clădirea se poate menține mai răcoroasă în comparație cu o casă fără izolație.

Tipuri de izolație termică

Anumite materiale de construcții au un coeficient de conductivitate termică mai bun, ceea ce înseamnă că acestea au deja o anumită capacitate de izolare. Un astfel de exemplu este cărămida care nu permite un transfer termic atât de mare în comparație cu alte materiale.

În ciuda acestui fapt, izolația termică este în continuare necesară indiferent de materialul de construcție folosit. Aceasta poate fi realizată în mai multe moduri sau, mai bine zis, constă în mai multe etape. Pentru o izolare eficientă, toate aceste etape sunt necesare.

Izolația termică exterioară

Izolația exterioară presupune aplicarea de materiale izolatoare pe suprafața exterioară a zidurilor clădirii. Acestea îndepărtează contactul termic dintre acestea și aer, motiv pentru care se poate păstra mai ușor o temperatură constantă în interior, iar camerele se pot încălzi/răci mai rapid. Izolația de acest tip nu prezintă dezavantaje evidente, aceasta putând fi realizată fără a afecta arhitectura sau structura clădirii.

Izolația termică interioară

Izolația interioară presupune utilizarea acelor tipuri de materiale izolatoare care vor fi aplicate pe suprafața pereților, dar pe interior. Aceasta vine, însă, cu un ușor dezavantaj: micșorarea camerelor prin ocuparea unui mic spațiu în interior.

Izolația acoperișului

O altă suprafață a casei care ia contact cu aerul și razele soarelui este, bineînțeles, acoperișul. Așadar, și acesta va avea nevoie de aplicarea unor materiale izolante pe interior. În general, se recomandă alegerea de materiale impermeabile care să nu permită pătrunderea apei. În cazul caselor cu mansardă, există și posibilitatea de izolare a acoperișului pe exterior, pentru a spori confortul termic al acestor încăperi.

Izolația podelei

Pentru a asigura un mod eficient de păstrare a temperaturii constante în interior, se poate realiza și izolația pardoselii. Deși principiul este același ca la celelalte tipuri de izolare, procesul este ceva mai delicat și trebuie realizat doar de către profesioniști. Astfel, poți beneficia de cele mai bune rezultate.

Materiale necesare pentru izolația casei

În procesele de izolație termică a locuințelor, se pot utiliza mai multe tipuri de materiale. Acestea diferă în funcție de tipul de lucrare și de zona unde se aplică izolația.

Polistiren

Polistirenul este cel mai popular material termoizolant în România, fiind folosit în numeroase lucrări de construcție și recondiționare. Acesta este de mai multe tipuri, iar fiecare poate avea diferite utilizări.

Polistirenul expandat este un material ușor care nu pune în pericol structura clădirilor. În ciuda greutății sale mici, acesta are bune capacități de izolare și este utilizat în general pentru placarea zidurilor exterioare. Polistirenul extrudat, în schimb, reprezintă o variantă mai dură și mai eficientă din punct de vedere termic. Acesta este, însă, prea dens și nu permite zidurilor să se aerisească, așa că este utilizat în general pentru izolarea podelelor.

Spumă

Și acest tip de material se împarte în două categorii. O spumă extrem de eficientă este cea poliuretanică, întrucât reușește să prevină aproape în totalitate pierderile de căldură și poate fi utilizată pentru orice fel de izolație. În plus, asigură și protecție fonică pentru locuință. Spuma de rășină reprezintă o altă soluție cu beneficii adăugate. Aceasta are o greutate scăzută și prezintă o rezistență ridicată la foc.

Vată minerală

Vata minerală de sticlă reprezintă un alt material des utilizat, cu bune proprietăți de izolare. Aceasta, însă, nu este impermeabilă și poate prezenta un oarecare risc de toxicitate în momentul montării, așa că trebuie manevrată doar cu protecție. Vata minerală bazaltică reprezintă o alegere mai bună, fiind un bun izolator termic și fonic, având o mare rezistență la foc și un grad ridicat de permeabilitate pentru vapori.

Celuloză

Acest material este inovator și ecologic, fiind deseori utilizat în cazul mansardelor. Celuloza este eficientă, însă nu prezintă aceeași rezistență la apă. În mediile cu un grad ridicat de umiditate, aceasta poate deveni mai puțin rezistentă la foc.

Plută

Un alt material prietenos pentru natură este pluta, utilizată des în cazul izolării acoperișurilor și a podelelor. Aceasta este ușoară, se montează rapid și este simplu de manevrat. Ea asigură bună protecție termică și fonică și poate fi tratată cu substanțe speciale, astfel încât să devină rezistentă la apă și la foc.

Alte elemente importante în izolarea locuinței

Utilizarea unor materiale de construcții de calitate și realizarea unei izolații termice temeinice reprezintă un mare ajutor în păstrarea confortului termic în interiorul locuinței, dar acestea nu sunt suficiente. Iată ce alte elemente sunt vitale.

Ferestrele

Deschiderile din ziduri reprezintă principalele căi prin care pot avea loc pierderile de căldură. Vechile geamuri din lemn nu fac față tocmai bine, motiv pentru care din ce în ce mai multe persoane au decis să apeleze la ferestrele PVC, sau binecunoscutele geamuri termopan.

Profilele realizate din PVC au o capacitate mult mai bună de izolare astfel încât căldura din interior nu mai este pierdută. Ferestrele Izotec au o adâncime mai mare a profilului, cu șase camere la interior, și prezintă 3 garnituri de izolare termică.

Poți opta și pentru geamuri tripan, adică ferestre triple, cu 3 foi de sticlă. Pentru eficiență energetică maximă, poți opta pentru sticlă specială, cu control solar, care limitează efectul de seră și ajută la menținerea unei temperaturi optime indiferent de anotimp. O altă opțiune este și sticla Low-E cu transfer de căldură redus.

Ușile

Alegerea ușilor potrivite este, de asemenea, importantă, pentru a preveni pierderile de căldură din interior și pătrunderea frigului sau a căldurii din exterior. Poți opta pentru montarea unor uși din PVC, acest material având bune proprietăți izolatoare.

Ventilația

O bună ventilație poate ajuta la păstrarea unei temperaturi constante în încăperi, în ciuda faptului că pătrunderea aerului din exterior poate părea că nu este de ajutor. Pentru o bună ventilație, poți opta pentru ferestre cu deschidere perimetrală pe 6 milimetri. Aceasta presupune deschiderea în plan paralel, în mod 3D, astfel încât aerul curat să pătrundă pe întreaga suprafață a ferestrei, iar pierderea de căldură din interior să fie minimă.

Toate aceste metode de izolație termică te vor ajuta să te bucuri de confort maxim în interiorul casei. Fie că este o zi toridă de vară sau o dimineață geroasă de iarnă, o locuință izolată în mod eficient va permite menținerea unei temperaturi constante astfel încât să ai parte de relaxare și odihnă din plin.

Credit foto: Shutterstock.

CONFIGUREAZĂ FERESTRELE ACUM!

A fost util acest articol?