Tipuri de ferestre: ghidul complet pentru a alege cea mai potrivită variantă

In cadrul unui proiect de construcție, alegerea ferestrelor potrivite este absolut esențială atât pentru confortul clădirii, cât și pentru stilul său. Există numeroase tipuri de ferestre pentru care poți opta, în funcție de modalitatea de deschidere sau de stil, fiecare având anumite particularități și avantaje. Pentru a face o alegere informată, este important să îți cunoști opțiunile. Iată care sunt toate aceste tipuri de ferestre!

Din ce este compusă o fereastră?

Înainte de toate, este important să știi și care sunt componentele unei ferestre. Pentru început, avem elementele care compun tâmplăria și care sunt realizate din PVC. Acestea includ rama, numită și cercevea, care reprezintă porțiunea ce susține sticla și care, de cele mai multe ori, este mobilă, precum și tocul, reprezentând partea fixă, care face legătura dintre fereastră și zid, oferind, în același timp, și susținere pentru ramă.

Pentru a permite manevrarea ferestrei (deschiderea sa prin diferite mecanisme sau chiar și blocarea), avem elementele de feronerie. În final, componenta centrală a ferestrei este geamul sau sticla, partea vitrată prin care lumina pătrunde în interior. Alegerea sticlei este și ea foarte importantă, deoarece poate spori confortul termic.

Poți alege variante cu două sau trei rânduri de geam și sticlă transparentă, cu control solar sau laminată, care oferă mai multă siguranță.

Tipuri de ferestre

Toate variantele de ferestre pe care le poți alege sunt clasificate în funcție de câteva criterii. Va trebui să le cunoști și să ții cont de ele.

În funcție de material

În prezent, ferestrele PVC sau faimoasele geamuri termopan sunt cele mai des utilizate în noile proiecte de construcții. Acestea asigură o mai bună izolare termică și fonică și ajută la obținerea unui consum mic de energie, dar oferă și mult mai multă siguranță. Dacă, totuși, dorești realizarea unei construcții în stil clasic, unde tâmplăria din lemn pare cea mai potrivită, există o soluție confortabilă la care poți să apelezi. Poți alege în continuare o tâmplărie din PVC, dar în nuanțe de mahon sau auriu, care să imite aspectul lemnului.

În funcție de tipul deschiderii

Geamurile pot fi echipate cu numeroase mecanisme de deschidere, unele mai răspândite sau mai puțin răspândite. Iată care sunt variantele la care poți apela!

Fereastra clasică

Acest tip de fereastră este cea cu deschidere tradițională, cel mai des întâlnită. Aceasta se deplasează pe lateral, având balamalele instalate în partea dreaptă sau stângă, după caz. Ea este extrem de ușor de manevrat și permite o aerisire foarte bună a încăperii.

Fereastra oscilo-batantă

În general, multe ferestre clasice sunt dotate și cu un mecanism de deschidere oscilo-batant. Acest lucru înseamnă că au balamale poziționate și pe latura de jos a ferestrei, ceea ce permite deschiderea lor înclinată, către interior. Un astfel de sistem este bun pentru o aerisire mai ușoară și pentru mai multă discreție.

Fereastra perimetrală

Această variantă oferă avantaje majore, asigurând aerisire 100% controlată și mult mai multă siguranță. Fereastra cu deschidere perimetrală, numită și fereastră 3D, se deschide de jur împrejurul canatului și astfel formează o fantă de aerisire mică, de 6 mm. Astfel, încăperea se poate ventila în mod controlat, iar fereastra pare închisă din exterior, ceea ce permițând aerisirea sigură chiar și în lipsa locatarilor.

Fereastra fixă

Există și ferestre care nu au elemente de feronerie și nu se pot deschide. Acestea au rol decorativ și permit trecerea luminii fără probleme. Pot fi întâlnite și la clădirile de birouri, unde majoritatea ferestrelor nu pot fi deschise.

Fereastra culisantă

Mecanismul de culisare poate fi adoptat și la ferestre. Astfel, geamul alunecă pe o șină și se deplasează către stânga sau către dreapta, rămânând paralel cu cea de-a doua fereastră, care poate fi fixă sau mobilă. Un avantaj major al acestuia este economia de spațiu, deoarece foaia de sticlă nu se deplasează către interior.

Fereastra ghilotină

Deși sistemul de culisare pe orizontală, către stânga sau dreapta, este cel mai întâlnit, el poate funcționa și în plan vertical. Astfel, fereastra se poate deschide și în sus, imitând mișcarea specifică ghilotinei.

Fereastra basculantă

Funcționând după același principiu ca fereastra pivotantă, cea basculantă prezintă o singură diferență, și anume poziționarea axului de rotire. Acesta este situat orizontal.

În funcție de formă și stil

Pentru a obține aspectul dorit al locuinței sau pentru a le adapta arhitecturii acesteia, ferestrele pot avea mai multe forme și designuri. Ele sunt perfecte pentru o clădire care să iasă din anonimat.

Din punct de vedere al formei și stilului, fereastra clasică este cea cu formă dreptunghiulară, întâlnită la majoritatea construcțiilor. Aceasta este extrem de versatilă și se potrivește atât clădirilor moderne, cât și caselor în stil tradițional. Putem include în aceeași categorie și fereastra pătrată, instalată de obicei în încăperi precum baia, unde este nevoie de mai multă intimitate. Alte ferestre în funcție de stil pot include fereastra rotundă, arcadă, luminator (întâlnită la mansarde), precum și ferestrele bovindou sau lucarnă, care creează mici ansambluri și oferă spațiu adițional.

În funcție de gradul de siguranță

Ferestrele pot fi dotate cu elemente de feronerie care să ofere un anumit grad de rezistență la efracție. În funcție de locul unde vor fi montate, poți opta pentru diferite tipuri. Echiparea standard oferă elemente de feronerie cu bolțuri de închidere și plăcute anti-efracție poziționate doar pe latura cu mâner a ferestrei și este recomandată pentru ferestrele de la mansardă sau altele greu accesibile. Clasa RC1 de siguranță este dotată cu un număr mai mare de bolțuri de închidere și plăcuțe anti-efracție, precum și mâner blocabil, iar aceste ferestre sunt potrivite etajelor superioare. Pentru ferestrele de la parter, care sunt cele mai vulnerabile la potențiale atacuri, alege clasa RC2, cu elemente de închidere poziționate pe toate laturile și mâner blocabil.

În funcție de tipul de sticlă

Ferestrele pot fi dotate cu mai multe tipuri de sticlă, fiecare având proprietăți diferite și oferind mai multe avantaje. Poți alege o opțiune clasică, o variantă cu control solar sau cu o transmisie redusă a luminii sau un tip de sticlă de siguranță.

Sticla Float este un tip de sticlă transparentă, care permite trecerea luminii și asigură claritate și luminozitate din plin. Pentru un transfer termic redus și un confort sporit, sunt disponibile variantele tratate cu oxizi metalici. Sticla Low-E are emisivitate redusă și ajută la menținerea unei temperaturi constante și la o bună izolare termică, iar sticla selectivă (cu control solar) nu doar că izolează bine, dar previne și supraîncălzirea încăperilor în sezonul cald. Pentru protecție sporită, este disponibilă sticla laminată, acoperită cu un film de protecție de care cioburile pot rămâne lipite în caz de spargere. Acest film asigură și izolare fonică, dar și o transmisie redusă a luminii.

Există foarte multe tipuri de ferestre în funcție de modul de deschidere sau de stil. Este important să știi cum să alegi ferestre potrivite, astfel încât acestea să se potrivească perfect arhitecturii clădirii, dar și să obții cât mai mult confort și siguranță.

Sursa foto: pexels.com

FII PARTENER!

A fost util acest articol?