Coeficientul de transfer termic al ferestrei: ce este și ce rol are?
Alegerea unor ferestre termopan potrivite este esențială pentru a asigura o bună izolare și păstrarea confortului termic în interiorul locuinței. Pentru a-ți da seama ce fel de ferestre ar trebui să instalezi, ar trebui să arunci o privire la dotările acestora și la câțiva indici extrem de importanți. Unul dintre acești indici este coeficientul de transfer termic.
Valoarea acestui coeficient este definită printr-un indice Uw. Însă, care valoare este cea optimă și cum se poate calcula? De ce este atât de important un astfel de coeficient? Ce tipuri de ferestre poți alege pentru a beneficia de confort sporit? Află mai multe în cele ce urmează!
Ce este coeficientul de transfer termic?
Coeficientul de transfer termic al unei ferestre marchează câtă energie (sau, cu alte cuvinte, căldură) poate fi pierdută printr-o suprafață de un metru pătrat. Această cantitate de căldură pierdută se măsoară în anumite condiții clare de temperatură, în fiecare secundă. Unitatea de măsură utilizată este W/mpK.
Valoarea ideală a acestui coeficient ar trebui să fie cât mai mică. Atunci când acesta are o valoare mică, înseamnă că se pierde cât mai puțină căldură. În timp ce Uw reprezintă coeficientul întregii ferestre, se poate lua în considerare și coeficientul fiecărei componente (sticla și profilul PVC), deoarece ambele joacă un rol important în asigurarea izolației termice.
De ce este important coeficientul de transfer termic la o fereastră?
Principalul scop al ferestrelor din termopan este acela de a asigura o izolare superioară comparativ cu geamurile obișnuite. Însă, acestea pot permite pierderi mai mari sau mai mici de căldură în funcție de dotări. Este important ca, înainte de începerea unor lucrări, să fie analizate valorile acestor indicatori, pentru fiecare element al ferestrei în parte.
Astfel, în funcție de posibilități și de nevoi, se poate alege un coeficient de transfer termic cât mai mic, dar și dotările necesare. Bineînțeles, ferestrele nu sunt suficiente pentru o bună izolare. Alegerea coeficientului optim și a dotărilor potrivite depinde și de zona și orientarea geografică a clădirii, de cum au fost izolați pereții, ce materiale de construcții au fost folosite etc.
Tipuri de ferestre cu coeficient de transfer termic scăzut
Pentru a beneficia de capacități de izolare superioare și, astfel, pentru a obține un coeficient de transfer termic mai mic, poți opta pentru ferestrele termopan cu geam triplu sau geamuri tripan. Acestea sunt formate dintr-un pachet de 3 foi de sticlă și pot asigura o izolare mai eficientă a locuinței.
Geamurile tripan au o grosime mai mare comparativ cu geamurile duble. Între fiecare foaie de sticlă se află o baghetă despărțitoare din aluminiu, iar în acest spațiu format se inserează un gaz special, de obicei argon. Fiecare element în parte are rolul de a scădea acest coeficient de transfer, nepermițând pierderile de căldură. Ai posibilitatea de a alege diferite dimensiuni ale foilor de sticlă și ale despărțitoarelor.
Însă, nu doar numărul de foi de sticlă este important pentru scăderea coeficientului de transfer termic, ci și tipul lor. Poți opta pentru tipuri de sticlă pentru termopan cu proprietăți speciale de izolare, care să ajute la combaterea pierderilor de căldură.
Tipuri de sticlă cu coeficient de transfer termic scăzut
Există două tipuri de sticlă ce pot asigura un confort termic ridicat în interiorul locuinței: sticla Low-E și sticla selectivă.
Sticla Low-E
Principala proprietate a sticlei Low-E este emisivitatea redusă, adică pierderile de căldură sunt limitate, iar transferul termic este mic. Aceasta capătă astfel de proprietăți prin tratarea cu oxizi metalici, care nu îi afectează transparența, așadar lumina va pătrunde fără probleme.
Sticla Low-E este de obicei recomandată pentru pachetele cu geam triplu. Aceasta asigură o bună izolare termică, astfel încât temperatura poate rămâne constantă, iar consumul de energie este mai scăzut.
Sticla selectivă
Sticla selectivă poartă și numele de sticlă cu control solar și se recomandă pentru a asigura confort termic indiferent de anotimp. Astfel, se poate limita pierderea de căldură și se poate evita supraîncălzirea și formarea efectului de seră. În perioadele de tranziție dintre anotimpuri, trecerea de la o temperatură mai ridicată la una mai scăzută se face mai ușor.
La fel ca în cazul sticlei cu emisivitate redusă, proprietățile termice ale sticlei selective sunt asigurate de tratarea cu oxizi metalici, care nu îi afectează transparența. Astfel, poți obține o bună izolare termică, o temperatură constantă și un consum mai mic de energie, fără ca pătrunderea luminii să aibă de suferit.
Coeficientul de transfer termic reprezintă un indice vital de care ar trebui să ții cont în alegerea ferestrelor. Valoarea acestuia trebuie să fie cât mai mică, astfel încât pierderile de căldură să fie minime. Nu uita să ții cont și de grosimea ferestrelor și de tipul de sticlă pe care îl vei folosi, întrucât și acestea pot influența valoarea coeficientului de transfer termic.