Sursa foto: www.freepik.com

Condensul pe ferestrele PVC: Cum scăpăm de el?

Ferestrele casei tale reprezintă o sursă de lumină naturală și căldură pentru interiorul locuinței dar totodată sunt puntea de legătură cu exteriorul, așa că trebuie să îndeplinească și rolul de izolare a suprafețelor, de barieră împotriva infiltrațiilor, precipitațiilor și temperaturilor extreme.

Aerul din interiorul locuinței conține vapori de apă care de obicei sunt invizibili. Cu cât aerul este mai cald, cu atât conține mai mulți vapori de apă, iar peste limita normală aerul devine saturat și, la contactul cu  o suprafața ce are temperatura mai mică, aerul este răcit și eliberează pe această suprafață surplusul de vapori de apă: la început sub formă de abur și apoi ca pe mici picături de umezeală, care poartă numele de condens.

Îți prezentăm în continuare caracteristicile fenomenului de condens pe termopane și modalități prin care poți să înlături acest inconvenient din locuința ta:

Cum se formează condensul pe ferestrele PVC

În cazul unor ferestre PVC montate la exteriorul casei tale, există trei factori generali care determină apariția  de condens termopane:

  • Conținutul de vapori de apă din aer – este produs de activitățile cotidiene din gospodărie (prepararea mâncării, spălatul rufelor, folosirea dușului din baie);
  • Temperatura din interiorul camerei –  atunci când valoarea temperaturii scade pe suprafața geamului din interior apar condițiile pentru formarea condensului;
  • Temperatura exterioară – influențează temperatura ferestrei și are un rol important în apariția condensului.
izotec condensul pe ferestre pvc

Sursa foto: www.freepik.com

Există mai multe feluri prin care se formează condens pe termopan, dar cauzele sunt în principal aceleași: temperatura scăzută a geamului şi umiditatea excesivă din încăpere.

Pe un geam termopan poate apărea condens pe suprafața interioară, pe sticla din interiorul geamului, sau pe ambele suprafețe.

Condensul de pe suprafața interioară a geamului termopan este cauzat de   încălzirea locuinței. Temperatura de la suprafața geamului este mai mică, iar umiditatea din cameră este ridicată. Acest tip de condens apare cel mai des în baie și bucătărie.

Condensul care apare între foile de geam este cauzat de diverse defecțiuni de etanșare și montaj, provenite în mare parte din alegerea greșită a elementelor constructive (tâmplărie, sticlă, feronerie).

izotec condensul pe ferestre pvc

Sursa foto: www.freepik.com

Cum scăpăm de condens pe ferestre PVC

Ca să te asiguri că nu vei avea probleme cu apariția condensului în locuință, trebuie să respecți câteva reguli:

Menține umiditatea din casă în parametri normali

Cel mai important aspect este menținerea unui nivel normal de umiditate în locuință, între 40 și 60%. Ca să reușești acest lucru ai la dispoziție mai multe metode:

  • Folosește sisteme de ventilație naturală

Acestea sunt disponibile prin montarea unor ferestre premium cu mai multe opțiuni de deschidere, care îți pun la dispoziție toată gama de facilități necesare pentru o aerisire optimă în orice condiții și o ventilație superioară, care să prevină apariția condensului.

Cu aceste ferestre termopan de înaltă calitate de la Izotec scapi de grija condensului, igrasiei, mucegaiului sau a mirosurilor neplăcute, pentru că alegi ferestre premium Izo3+ ce asigură aerisirea lentă și controlată, cu deschidere în 4 trepte, datorită echipării standard cu microventilație.

Poți să alegi și ferestre termopane cu deschidere în plan paralel, pe 6mm, care permit aerisirea spațiilor fără să fii deranjat de zgomotele de afară, iar curenții de aer nu vor mai trânti fereastra atunci când vrei să aerisești casa.

Faptul că trebuie să aerisești fiecare cameră în fiecare zi nu va mai fi o problemă, ci va deveni o obișnuință și chiar o plăcere, pentru că manevrarea acestor ferestre de înaltă calitate este ușoară, intuitivă și accesibilă oricui.

În plus, pentru ca bucătăria să fie bine ventilată se recomandă instalarea unei hote care să preia și să evacueze aburul rezultat din pregătirea mâncării.

izotec condensul pe ferestre pvc

Sursa foto: www.freepik.com

  • Realizează o etanșare optimă a ușilor interioare

Ai grijă și de ușile din casă, nu doar de ferestre. Asigură o etanșare superioară a ușilor interioare, ca să stopezi circulația aerului umed. Astfel vei crește ușor temperatura aerului din interiorul casei, ceea ce va fi de mare ajutor, mai ales atunci când temperatura exterioară scade brusc.

Alege uși culisante care permit etanșeizarea completă și vin cu soluții moderne de închidere-deschidere, manevrare, siguranță și stabilitate.

izotec-condensul-pe-ferestre-pvc

Sursa foto: www.freepik.com

  • Poziționează inteligent caloriferele și draperiile

Pentru a preveni apariția condensului montează caloriferele în dreptul ferestrelor termopan cu tâmplărie PVC. Astfel va fi mai ușor să menții  temperatura constantă a geamului interior.

Montează perdelele și draperiile la o distanță de 15-20 cm față de rama ferestrei, ca să facilitezi circulația aerului.

Montează ferestre premium și dotări suplimentare de feronerie

Calitatea ferestrelor termopan este esențială dacă vrei să previi apariția condensului. Mai ales atunci când fenomenul de condens pe termopan apare între foile de geam, este clar ceva în neregulă cu modelul de fereastră pe care l-ai ales și cu felul în care a fost realizat montajul.

Ca să beneficiezi de condiții optime pe toată durata anului, alege geam  termopan de tip Low-E sau 4Seasons. Montează baghetă caldă la pachetul de sticlă pentru eliminarea condensului pe termopan și obținerea unei izolări termice cu 15% mai eficiente.

Alege cele mai bune profile PVC de la Izotec, cu un coeficient redus de transfer termic, ca să rezolvi din start problema apariției fenomenului de condens la termopane.

izotec-condensul-pe-ferestre-pvc

Sursa foto: www.freepik.com

Acordă atenție și la montajul de ferestre PVC, pentru că are un rol important în prevenirea fenomenului de condens termopane. Astfel, montajul trebuie executat de profesioniști și trebuie început de la jumătatea peretelui spre interior, ca să nu existe pierderi de căldură.

Montează pachete de geam cu 3 rânduri de sticlă în loc de 2, ca să obții izolare termică cu 30% mai bună. Optează pentru ferestre 3D care asigură transfer termic scăzut pe aerisire, evită formarea mucegaiului, crește nivelul de oxigen din camere, nu se aburește în timp ce faci duș sau gătești, poți să aerisești peste noapte sau când ești plecat pentru mai multă vreme de acasă, în delegație sau în concediu.

Montează sisteme complete de feronerie care să permită aerisirea camerelor  fără scaderea temperaturii interioare, siguranță la manevrare, o siguranță antiefracție sporită și maximum de protecție în medii cu umiditate ridicată și saline.

Sursa foto: www.freepik.com

Alege cele mai bune soluții pentru ca să previi apariția fenomenului de condens termopane și să echipezi locuința cu cele mai bune termopane de la Izotec, ca să beneficiezi de calitate premium certificată de instituții de prestigiu, cu experiență de zeci de ani în domeniu. Astfel te vei bucura de confort, siguranță și un nivel de viață superior, într-o casă eficientă energetic, unde tehnologiile inovative îți oferă toate avantajele unui trai mai bun, aproape de natură și prietenos cu mediul înconjurător.

CONFIGUREAZĂ ACUM!

A fost util acest articol?