Cu ce se spală geamurile?

Pentru a menține aspectul impecabil al locuinței tale, este important să cureți periodic ferestrele din termopan. Astfel, vei scăpa de depunerile inestetice de murdărie care pot chiar să le afecteze funcționalitatea și vei asigura o vizibilitate mai bună. Curățarea geamurilor implică atât spălarea sticlei, cât și curățarea feroneriei și a tâmplăriei din PVC.

Iată care sunt etapele pentru spălarea eficientă a geamurilor, ce fel de produse ar trebui să folosești pentru fiecare porțiune și cum să întreții corect ferestrele din termopan pentru a avea o viață cât mai lungă.

Etapele curățării geamurilor din termopan

Începe curățarea geamurilor prin eliminarea prafului și a urmelor de murdărie de pe marginea ramelor din PVC și de pe suprafața acestora. Poți face acest lucru fie cu un aspirator, fie cu ajutorul unui pămătuf de praf. Dacă vei folosi un aspirator, asigură-te că nu vei zgâria ramele în timp ce le cureți. După ce ai eliminat tot praful, șterge ramele cu o cârpă sau un burete și cu o soluție specială, care nu conține substanțe agresive sau abrazivi.

Pasul următor presupune spălarea sticlei cu o cârpă sau un burete și cu o soluție de curățare geamuri. La final, folosește o cârpă umedă pentru a șterge elementele de feronerie.

Cu ce se spală tâmplăria PVC?

PVC-ul este un material plastic cu un grad ridicat de rezistență, care nu este afectat de apă sau soare. Astfel, acesta nu se va îngălbeni de-a lungul timpului și nu va suferi în urma condițiilor meteo neprietenoase. Însă, materialul poate fi afectat de substanțele chimice agresive, care conțin alcool, clor sau acizi.

De aceea, este recomandat să folosești doar produse de curățare special concepute pentru PVC, care nu conțin astfel de ingrediente. Astfel, te vei asigura că vei obține o tâmplărie strălucitoare fără ca aceasta să sufere modificări de culoare.

Poți curăța eficient această suprafață și cu o soluție pe care să o prepari chiar tu din apă caldă și oțet. Pe acesta din urmă îl poți înlocui cu puțin detergent de vase, foarte potrivit pentru curățarea ferestrelor datorită formulei sale degresante deloc agresive.

Însă, nu doar soluțiile de curățare pot afecta textura tâmplăriei. Evită să folosești bureții sau lavetele abrazive, deoarece acestea pot produce zgârieturi. În schimb, optează pentru o cârpă dintr-un material moale, o lavetă umedă sau partea ne-abrazivă a unui burete de vase.

izotec cu ce se spala geamurile

Sursa foto: www.freepik.com

Cu ce se spală sticla geamurilor de termopan?

Odată ce ai trecut la curățarea sticlei ferestrelor, va trebui să respecți aceleași reguli ca în cazul tâmplăriei. Nu folosi produse chimice cu substanțe foarte puternice, ci optează pentru soluții de curățare speciale, fără acizi sau clor. De asemenea, vor fi la fel de eficiente și soluțiile pregătite în casă, pe bază de apă și oțet sau apă și detergent de vase.

Sticla este mult mai sensibilă decât tâmplăria din PVC, așa că va trebui să acorzi o atenție specială materialului cu care vei șterge geamurile. Lavetele umede sunt ideale pentru a nu provoca zgârieturi, însă poți folosi fără probleme și o cârpă din bumbac sau alt material moale.

Pentru a nu lăsa urme inestetice care pot afecta vizibilitatea geamului, evită mișcările circulare. În schimb, șterge sticla de sus în jos și apoi folosește prosoape de hârtie pentru a o usca. Astfel, vei elimina atât “dârele”, cât și urmele de picături rămase de obicei în urma uscării.

Cum elimin folia de protecție de pe tâmplărie?

Geamurile termopan vin de obicei cu o folie de protecție aplicată deasupra tâmplăriei din PVC, care are rolul de a preveni acumularea de impurități sau materiale de construcții în timpul montării ferestrelor și a celorlalte lucrări de renovare din locuință. Însă, odată ce ai finalizat toate aceste activități, folia poate fi îndepărtată. Specialiștii recomandă îndepărtarea foliei în aproximativ 20 de zile de la montaj, mai ales pentru clădirile cu expunere îndelungată la soare.

Pentru ca aceasta să se poată dezlipi corespunzător, va fi nevoie să o încălzești cu ajutorul unui uscător de păr. Încălzește treptat câte o porțiune din folie pentru a o putea îndepărta în totalitate. Este important să te asiguri că folia este caldă, astfel aceasta se va dezlipi uniform.

Dacă mai rămân urme de lipici sau mici porțiuni din folie, o poți îndepărta cu ajutorul soluției pe care o folosești pentru curățarea PVC-ului.

izotec cu ce se spala geamurile

Sursa foto: www.freepik.com

Întreținerea geamurilor termopan

Ferestrele termopan sunt cunoscute datorită calității lor și a duratei de viață. Însă, pentru ca acestea să arate bine și să funcționeze perfect cât mai mult timp, este necesar să le verifici periodic și să te ocupi de întreținerea lor.

În afară de curățarea sticlei și a tâmplăriei, acordă atenție și feroneriei. Folosește o cârpă înmuiată în apă caldă pentru a îndepărta urmele de praf sau murdărie care se pot acumula în aceste zone. Ocazional, acestea vor trebui unse cu o soluție specială, pentru a preveni blocarea lor.

Feroneria de calitate va asigura închiderea etanșă a ferestrelor și va preveni pătrunderea aerului rece. Verifică periodic mânerele și toate celelalte componente și, dacă observi că fereastra nu se mai închide la fel de bine sau mecanismul se mișcă mai greu, cere ajutorul unor specialiști pentru a remedia problema.

Curățarea termopanelor este importantă pentru a păstra aspectul îngrijit al întregii locuințe, dar și pentru a prelungi durata de viață a ferestrelor. Nu vei avea nevoie de produse costisitoare sau de o întreținere complicată, ci doar de o spălare delicată care să nu zgârie materialele și care să le mențină strălucitoare și frumoase.

CONFIGUREAZĂ ACUM!

A fost util acest articol?