Cum să ai o casă eficientă energetic: Ghid complet

Din dorința de a micșora cheltuielile care se duc către facturi, dar și de a avea mai multă grijă de mediul înconjurător, mulți aleg să își transforme casa într-o locuință eficientă energetic. Așa, aceștia obțin și o variantă mai economică, și mai mult confort. Află mai multe despre casele eficiente energetic și cum poți obține și tu o astfel de construcție.

Ce este o casă eficientă energetic?

O casă eficientă energetic este una cu un consum scăzut de energie utilizată atât pentru iluminare, cât și pentru încălzire sau răcire. Aceste imobile utilizează surse de energie regenerabilă și pot menține o temperatură constantă în interior fără a fi necesar un consum mare de resurse pentru a obține acest lucru.

O astfel de construcție poartă și denumirea de casă pasivă. Aceasta poate asigura un confort termic ridicat în interiorul locuinței fără a fi necesar un consum mare de energie și fără să aibă loc pierderi ale acesteia. Pentru ca o astfel de construcție să poată fi considerată o casă pasivă, trebuie să aibă un consum mai mic de 42 de kWh pe metru pătrat. Acest consum include atât încălzirea, cât și electricitatea.

Cum poți avea o casă eficientă energetic?

Pentru ca o construcție să poată îndeplini criteriile menționate mai sus, este necesar să ții cont de anumite reguli în momentul construirii și amenajării. Iată care sunt aceste reguli.

Amplasarea clădirii

Înainte de a începe un proiect de construcție a unei case eficiente energetic, este foarte important să alegi cu mare atenție locul unde va fi amplasată. Contează foarte mult împrejurimile casei, amplasamentul și orientarea acesteia, dar și modul în care sunt dispuse camerele.

În general, este mai ușor să construiești o casă eficientă energetic într-un relief mai blând, în zone de câmpie. Deși aceste locuri sunt de obicei mai însorite și acest lucru ar putea fi o problemă pe timp de vară, cheltuielile sunt mult mai mari în zonele de munte, iar eficiența energetică mai dificil de obținut.

Orientarea casei are foarte multe de spus în privința consumului. Cel mai bine este să o orientezi către sud, pentru a beneficia de cât mai multă lumină naturală. Pe partea sudică, ar trebui să fie amplasate camerele care au nevoie de mai multă căldură și lumină, de exemplu dormitoarele și camera de zi. Desigur, toate elementele clădirii trebuie proiectate astfel încât să se poată minimiza orice pierdere de energie.

Introducerea de elemente exterioare

Eficiența energetică a unei case se observă cu precădere în timpul anotimpurilor reci, în special dacă vorbim despre consumul necesar încălzirii. Însă, nu trebuie să omitem nici perioada caldă.

Pentru a preveni creșterea temperaturii în timpul verii, poți profita de elemente exterioare, precum arborii, care să mai blocheze din lumina solară ce pătrunde în interior. Poți include elementele de peisaj deja existente sau poți alege să le introduci chiar tu, plantând pomi sau construind mici structuri. Acestea din urmă pot avea și avantaje stilistice, îmbunătățind aspectul curții și al casei.

Alegerea izolației

Pentru început, poți opta pentru materiale de construcții cu un coeficient de transfer termic mai redus, ca de exemplu cimentul izolat. Însă, acesta nu va fi suficient. Va trebui să realizezi și izolația pereților pe exterior și interior, a acoperișului și a podului/mansardei, utilizând materiale speciale: polistiren, vată minerală, spumă poliuretanică etc.

Alegerea ferestrelor și ușilor

Izolația pereților este foarte importantă, însă există și alte elemente vitale pentru a asigura eficiența energetică a unei construcții. Acestea sunt, desigur, ferestrele și ușile.

O regulă de bază în tot acest demers este îndepărtarea punților termice. Deoarece aceste deschideri în zid nu pot dispărea complet, alege ferestre și uși din materiale de calitate care să ofere o închidere etanșă și să aibă un transfer termic redus.

Optează pentru sticlă Low-E, cu emisivitate redusă, sau sticlă care are control solar. Acestea asigură o mai bună eficiență termică, previn pierderile de căldură și contribuie la păstrarea unei temperaturi constante în interior.

Alegerea surselor de energie

Un criteriu de bază al caselor eficiente energetic este utilizarea unor surse de energie „verde”. Panourile fotovoltaice sunt probabil cele mai populare din acest punct de vedere și reprezintă o soluție eficientă la problema energiei unei locuințe. Dacă amplasarea casei sau bugetul îți permit, poți apela și la alte surse, de exemplu energia eoliană.

Montarea sistemelor de încălzire și răcire

Amplasarea și orientarea clădirii, precum și ferestrele pot contribui la sporirea confortului în locuință. Însă, va fi necesar un sistem de încălzire și posibil și unul de răcire.

O soluție cu adevărat eficientă și economică din punct de vedere energetic este pompa de căldură, însă costurile sale pot fi destul de ridicate. Așadar, următoarea soluție este reprezentată de alte sisteme care să consume o cantitate mai scăzută de energie. Poți opta pentru centrale termice dintr-o clasă energetică superioară și aparate de aer condiționat care au consum minim.

Alegerea ventilației

Nu trebuie să omiți nici ventilația când te ocupi de pregătirea planului unei locuințe eficiente energetic. Dacă aceasta nu este aerisită corespunzător și gradul de umiditate din interior este ridicat, confortul termic nu va fi la fel de ridicat.

Poți opta pentru sisteme speciale de ventilație, însă poți obține acest lucru și cu ajutorul ferestrelor. Acestea sunt dotate cu elemente speciale de feronerie care permit deschiderea ferestrelor în patru trepte. Poți opta și pentru geamuri termopan cu deschidere perimetrală, 3D, care asigură o bună aerisire fără a avea loc pierderi de căldură.

Alte metode de a eficientiza energetic o casă

În cele din urmă, te mai poți ocupa de mici detalii care să te ajute să minimizezi consumul și să te poți încadra în standardele impuse pentru o casă pasivă.

Acestea includ utilizarea unor electrocasnice dintr-o clasă energetică superioară, care să consume cât mai puțin, dar și instalarea unor becuri cu LED sau a altor opțiuni economice pentru iluminat. Nu uita să stingi mereu lumina atunci când părăsești o încăpere și să nu ții în priză aparatura de care nu ai nevoie. Încearcă și instalarea unui termostat, pentru a monitoriza și controla mai ușor temperatura din interior.

O casă eficientă energetic arată un interes mai ridicat față de mediul înconjurător, printr-un consum foarte mic pentru încălzire, răcire și iluminare. Astfel, ai șansa de a face economii substanțiale având facturi mai mici și te poți bucura de un confort sporit în casă indiferent de sezon. Ia și tu în considerare convertirea locuinței tale într-o construcție eficientă energetic.

Credit foto: Shutterstock.

CONFIGUREAZĂ FERESTRELE TALE ACUM!

A fost util acest articol?