Sursa foto: www.freepik.com

Tipuri de deschidere a ferestrelor: Tot ce trebuie să știi

Îți construiești casa mult dorită sau renovezi locuința în care stai împreună cu familia. Ca să te bucuri de toate facilitățile oferite de ferestre premium cu tâmplărie termopan, află care sunt tipurile de deschidere pe care poți să le utilizezi pentru ferestrele casei tale, în funcție de camera unde vrei să le amplasezi și de cerințele specifice fiecărei activități casnice:

Ferestre fixe

Reprezintă cel mai simplu tip de fereastră, care este montată în poziție fixă și nu poate fi manevrată, astfel că oferă o deschidere fixă și ajută la un plus de iluminare naturală prin crearea unor spații vitrate mai mari.

Dacă elimini profilele pentru canaturi cantitatea de lumina naturală care intră în casă va fi mai mare. Poți să intercalezi canate fixe cu cele mobile, sau le poți monta ca atare în profile PVC cu sticla termoizolantă.

Folosește acest tip de fereastră pentru spațiul de lângă scările interioare și zone unde vrei să împiedici accesul în ambele sensuri față de camera respectivă. Gândește-te bine când alegi o astfel de fereastră, pentru că o vei putea curăța doar dinspre exterior.

Fiind vorba despre ferestre PVC fixe, o atenție deosebită trebuie acordată modului de aerisire al încăperii, astfel încât să te asiguri că ai montat combinația optimă de tâmplărie PVC cu geam termopan, astfel încât ferestrele care nu se deschid să nu constituie un inconvenient pentru camera respectivă.

www.izotec.ro tipuri de deschidere ferestre

Sursa foto: www.freepik.com

Ferestre cu deschidere batantă

Montează ferestre din PVC cu geam termopan care să aibă ca opțiune mișcarea de deschidere în plan orizontal a unui canat de fereastră. Acest tip de deschidere se numește deschidere batantă și se realizează cu ajutorul unor elemente de feronerie care să asigure alunecarea lină și etanșarea componentelor ferestrei.  Se folosesc două sau trei balamale, în funcție de înălțimea canatului și de mișcarea acestuia din poziția închis în deschis și invers.

Se recomandă la balcoane, băi și bucătării, ca să asigure aerisirea rapidă și eficientă, plus o ventilație superioară, pentru evitarea formării de mucegaiuri, îndepărtarea aburului și a mirosurilor neplăcute.

Ai la dispoziție mai multe unghiuri de deschidere, de la cel mai mic, atunci când   canatul este doar desprins de conturul tâmplăriei și până la unghiul maxim care se apropie de rabatarea completă, aproape paralelă a canatului cu restul tâmplăriei.

Poți să întreții ușor aceste ferestre batante, fiindcă ai acces la interior pentru curățarea lor. Mobilitatea, versatilitatea și performanțele în utilizare le recomandă pentru o gamă largă de amenajări interioare și exterioare.

Montează pe ferestre cu deschidere batantă feronerie de calitate și mânere cu mecanism de blocare, care împiedică infractorii să forţeze încuietoarea şi să deschidă cerceveaua.

www.izotec.ro tipuri de deschidere ferestre

Sursa foto: www.freepik.com

Ferestre cu deschidere oscilantă

În camera copiilor sau la un living spațios optează pentru ferestre cu deschidere oscilantă, cu o mișcare a canatului prin înclinarea acestuia în plan vertical față de tâmplăria ferestrei.

Astfel, canatul se depărtează câțiva centimetri față de partea superioară a tâmplăriei și rămâne semi închisă de la jumătate până la baza inferioară. Poți să aerisești camere pe timp rece și ploios fără să-ți faci griji că apa va pătrunde în casă. Pentru curațarea tâmplăriei și a geamului trebuie să acționezi din afară.

Totodată canatul oscilant nu permite pătrunderea dinspre exterior, iar la interior acționează ca o barieră, astfel că poți sta liniștit că cei mici se joacă în camera lor, fără grija că vor escalada fereastra, să iasă din casă.  Dacă ai o pisică sau un cățel, poți să-i lași singuri înăuntru cât ești la serviciu, pentru că nu există riscul să se strecoare prin fereastra întredeschisă și să ajungă în curte sau pe stradă.

www.izotec.ro tipuri de deschidere ferestre

Sursa foto: www.freepik.com

Ferestre cu deschidere oscilobatantă

O fereastră oscilobatantă se deschide în două poziții: orizontală și verticală (sau batantă), iar trecerea dintre cele două se realizează cu o mișcare ce poartă numele de foarfecă. Trebuie să echipezi fereastra cu feronerie de calitate, care să permită manevrarea combinată oscilantă – batantă și să reziste multă vreme la aceste manevre repetate.

Alege ferestre oscilobatante cu mâner ce poate fi acționat în 3 poziții: când este orientat în jos fereastra este închisă, când este plasat în sus este acționat modul oscilobatant care oferă diverse unghiuri de deschidere, în funcție de caracteristicile constructive ale ferestrei. Dacă mânerul este poziționat orizontal, poți deschide fereastra normal, fără nicio înclinare.

www.izotec.ro tipuri de deschidere ferestre

Din cauza folosirii intensive modelele mai slabe cedează destul de ușor, de aceea trebuie să fie bine calibrate atât pe orizontală, cît și pe verticală. Optează pentru ferestre premium, cu dotări de înaltă calitate și certificări internaționale, ca să te bucuri cât mai multă vreme de aceste ferestre multifuncționale.

Ai la dispoziție o gamă largă de ferestre cu deschidere batantă, care îți permit să aerisești controlat o încăpere, fără să intre aerul rece în interior (sau cel cald, depinde de anotimp). Poți să pleci liniștit de acasă și să lași fereastra deschisă 6 mm, ceea ce nu se observă din exterior, dar asigură nivelul optim de umiditate și o aerisire superioară, astfel încât nu vei mai avea probleme cu igrasie, mucegai, condens sau mirosuri urâte.

www.izotec.ro tipuri de deschidere ferestre

Sursa foto: www.freepik.com

Acestea sunt tipurile de ferestre pe care să le ai în vedere atunci când te întrebi cum alegi cele mai bune termopane. Ca să beneficiezi de toate avantajele pe care le oferă tehnologiile inovative, Izotec Group îți pune la dispoziție următoarele opțiuni pentru ferestre sigure și funcționale:

Alege  ferestre cu deschidere batantă și combină-le cu celelalte tipuri de ferestre ca să obții cea mai bună combinație de suprafețe vitrate pentru locuința ta. Utilizează un calculator termopane pentru a determina caracteristicile tehnice și necesarul de componente constructive.

www.izotec.ro tipuri de deschidere ferestre

Sursa foto: www.freepik.com

Consultă specialiștii de la Izotec și alege geamuri termopan eficiente și durabile pentru locuința ta. Prin aceste ferestre din PVC cu sticlă termopan vei beneficia de eleganță și un plus de confort în toate camerele din casă, pe balcon, terase și holuri, printr-o ventilație optimă a spațiilor și o cantitate mai mare de lumină naturală care pătrunde în interior, în condiții superioare de siguranță, izolare termică și fonică.

CONFIGUREAZĂ ACUM!

A fost util acest articol?