Eficientizarea energetică a clădirilor: soluții pentru a reduce costurile facturilor la energie

Din ce în ce mai mulți arhitecți și constructori caută eficientizarea energetică a clădirilor, din dorința de a oferi confort, dar și un consum mai mic și, automat, o scădere a facturilor. Fiecare element al construcției joacă un rol important în minimizarea consumului, iar ferestrele termopan nu fac excepție.

Ce înseamnă eficiență energetică?

Eficiența energetică a unei clădiri înseamnă că aceasta utilizează cât mai puțină energie pentru iluminat și încălzire. Astfel, se poate obține un consum cât mai mic, iar prețul facturilor va scădea, la rândul său. Există clădiri construite special pentru a avea un consum de energie minim, iar acestea poartă numele de casă pasivă. Principiul de bază al acestora este să utilizeze cât mai puțină energie pentru a păstra confortul termic din interior. În plus, noile construcții trebuie să îndeplinească standardul nZEB, adică să aibă un consum de energie de aproape zero.

Reguli de urmat pentru o construcție eficientă energetic

Eficientizarea energetică a unei construcții te va putea ajuta să faci economii semnificative la facturi, dar și să ai mai multă grijă de mediul înconjurător, consumând în mod rațional aceste resurse atât de importante. Având o casă pasivă sau cu un consum mic de energie nu înseamnă că trebuie să faci sacrificii din punct de vedere al confortului. Dimpotrivă, temperatura poate rămâne constantă datorită dotărilor și materialelor de construcții utilizate.

Există câteva reguli pentru eficientizarea energetică a unei construcții, care vor contribui la scăderea facturilor.

Izolația termică

În primul rând, clădirea trebuie să fie izolată din punct de vedere termic, pentru a preveni pierderile de căldură și a putea păstra o temperatură constantă. Aceasta poate fi obținută cu ajutorul unor materiale de construcții de calitate, dar și a izolației termice interioare și exterioare, a pereților, podelei, mansardei și acoperișului. Pentru izolație, se folosesc de obicei materiale precum polistirenul, vata minerală, spuma poliuretanică și multe altele.

Tâmplăria

Următorul pas foarte important este alegerea tâmplăriei potrivite, mai precis a ușilor și ferestrelor termopan. Acestea au proprietăți izolatoare superioare comparativ cu alte tipuri de tâmplărie și pot contribui la menținerea confortului termic în locuință. Ușile și ferestrele reprezintă punți termice, adică deschideri în zid pe unde se poate pierde căldură. De aceea, este foarte important ca acestea să se poată închide etanș și să aibă un coeficient de transfer termic redus.

Sursele de energie

Nu în ultimul rând, trebuie să asiguri niște surse de energie fiabile pentru proiectul tău. Acestea pot proveni din surse regenerabile, panourile fotovoltaice fiind o alegere destul de populară și eficientă. Însă, dacă amplasamentul și resursele îți permit, poți alege și alte variante.

Echipamente cu consum redus

Clădirea va trebui dotată și cu o serie de echipamente de încălzire și răcire și alte electrocasnice pentru sporirea confortului. Aici, va trebui să ai mare grijă să faci niște alegeri inspirate. Poți opta pentru echipamente dintr-o clasă energetică superioară, cu un consum cât mai scăzut. Pentru încălzire, poți folosi o pompă de căldură, dacă resursele financiare îți permit. Ține cont și de alegerea unui sistem de ventilație eficient, care va contribui la menținerea confortului termic.

Avantajele ferestrelor termopan – cum le alegi?

Ferestrele termopan cu geam termoizolant sunt esențiale pentru eficientizarea energetică a unei clădiri. Alege tâmplăria potrivită, pentru a putea limita pierderile termice și a menține o temperatură constantă. Iată care sunt criteriile după care alegi o fereastră potrivită!

Profilul PVC

Pentru a beneficia de proprietăți de izolare termică superioară, alege ferestre cu profil PVC cu o adâncime mare. Profilul reprezintă rama din PVC a ferestrei, iar adâncimea sa înseamnă distanța dintre interior și exterior. Cu cât aceasta este mai mare, cu atât proprietățile de izolare cresc. Fereastra ar trebui să aibă și un număr cât mai mare de camere la interior.

Sticla

Tipul de sticlă ales este extrem de important. În general, clădirile pasive sunt amplasate în locuri unde pot primi cât mai multă lumină naturală, care ajută la încălzirea pe timp de iarnă. Însă, vara, acest lucru poate ridica mici probleme. Din fericire, sticla ferestrelor termopan poate fi de mare ajutor.

O alegere inspirată este sticla selectivă, cu control solar. Aceasta este ideală indiferent de anotimp și ajută la menținerea unei temperaturi constante iarna, precum și la prevenirea supraîncălzirii încăperilor vara. Aceasta este tratată cu oxizi metalici care asigură o transmisie luminoasă controlată, dar și la minimizarea pierderilor de căldură.

Feroneria

Sistemul de feronerie este de asemenea important. Acesta asigură o etanșeizare optimă, fereastra închizându-se bine și neavând loc pierderi de căldură ce afectează confortul termic. Feroneria performantă permite blocarea ferestrelor, dar și mai multe opțiuni de deschidere, pentru o aerisire controlată. Este disponibilă atât deschiderea în 4 trepte, cât și deschiderea perimetrală, pe 6 mm (fereastra 3D).

Optând pentru o clădire eficientă energetic, vei face o investiție pe termen lung, reușind să îți reduci consumul și, astfel, să te bucuri de facturi mai mici la energie. Alege ferestrele termopan de la Izotec pentru a te bucura de confort sporit, fără pierderi de căldură și fără să fii nevoit să consumi cantități uriașe de energie!

Sursa foto: freepik.com

FII PARTENER!

A fost util acest articol?