Poluarea fonică și soluțiile pentru o izolație de calitate a locuinței

Viața într-un oraș mare aduce cu sine numeroase avantaje, dar expunerea la haosul cotidian și la toate aceste sunete puternice poate avea un impact major asupra sănătății și a stării noastre de bine. De aceea, tot mai mulți dintre noi căutăm permanent soluții pentru a ne proteja împotriva zgomotelor și de a face față poluării fonice.

Zgomotul este deseori o problemă și atunci când ajungem acasă, mai ales dacă locuim în zone foarte aglomerate și circulate. De aceea, este foarte important să apelăm la izolarea fonică a locuinței. Astfel, efectele poluării fonice pot fi minimizate, crescând gradul de confort al casei.

Poluarea fonică și efectele sale asupra sănătății

Deși putem trece ușor cu vederea acest aspect, poluarea fonică este mult mai periculoasă decât am crede. Iată ce efecte poate avea aceasta asupra organismului.

Crește nivelul de stres

Stresul de la locul de muncă, din familie sau cel cauzat de diferite probleme cu care ne confruntăm este accentuat și de poluarea sonoră. Expunerea la zgomote puternice poate contribui și la creșterea pulsului, fenomen care amplifică stările de anxietate.

Poate afecta auzul

Orice fel de sunet puternic poate avea un impact asupra auzului, iar zgomotele orașului se încadrează în această categorie. De exemplu, un claxon depășește limita de decibeli de la care auzul începe să fie afectat, așa că putem avea de suferit în mod serios dacă suntem expuși în mod constant la astfel de zgomote.

Afectează calitatea somnului

Liniștea este una dintre condițiile esențiale pentru a avea un somn liniștit, așa că un zgomot permanent de fundal va avea un impact asupra odihnei. Dacă te trezești constant în timpul nopții, ciclul somnului se restartează de fiecare dată și, astfel, nu vei reuși să te odihnești în mod corespunzător. În plus, expunerea la zgomot poate crește producția de adrenalină care, de asemenea, va afecta calitatea somnului.

izotec poluarea fonica

Cum poți realiza izolația fonică a locuinței?

Un mod de a ne apăra împotriva zgomotelor atunci când ne aflăm acasă este, desigur, realizarea izolației fonice a locuinței. Astfel, vei avea parte de cât mai mult confort indiferent de zona în care locuiești și nu vei permite pătrunderea zgomotelor puternice în propria casă. Iată ce metode sunt recomandate pentru o bună izolație.

Instalarea ferestrelor și ușilor din PVC

Ușile și geamurile termopan au nenumărate avantaje, unul dintre acestea fiind posibilitatea de a asigura o bună izolare fonică a locuinței. Ferestrele și ușile din PVC cu 3 garnituri de izolare se închid etanș și, astfel, acționează ca o barieră împotriva sunetului care vine din exterior, iar foliile de sticlă ce intră în componența geamului au, de asemenea, proprietăți fonoizolante.

Grosimea ferestrei este foarte importantă pentru izolarea fonică a locuinței. Mai exact, cu cât aceasta este mai groasă, cu atât izolația va fi mai bună. Îți punem la dispoziție geamuri termopane duble, cu două rânduri de sticlă, dar și geamuri termopane tripan sau triple, cu trei rânduri de sticlă.

Opțiunea cu trei rânduri de sticlă este mult mai eficientă dacă locuiești într-o zonă foarte gălăgioasă. Acest tip de fereastră are o adâncime a pachetului de până la 52 mm, o grosime recomandată pentru realizarea unei izolări optime a încăperii.

Dacă dorești să instalezi o fereastră pe o suprafață mai extinsă, este recomandat să împarți suprafața vitrată în mai multe geamuri în favoarea unei singure ferestre mari. Acestea au capacitatea de a stopa mai bine sunetele. Același lucru este valabil și pentru ușile din sticlă.

Desigur, principalul scop al ferestrelor și ușilor din PVC este de a opri sunetele puternice din a pătrunde în locuință, însă este valabil și opusul. Acestea pot fi de folos și pentru a nu-ți deranja vecinii atunci când organizezi un eveniment la tine acasă.

Izolarea pereților

Îți poți proteja locuința împotriva zgomotelor și prin izolarea pereților, atât pe exterior, cât și pe interior. Poți folosi materiale precum spuma, pluta sau vata minerală, dar și panouri termoizolante. Acestea din urmă au rol multiplu și pot ajuta la finisarea pereților casei. Ai și posibilitatea de a izola o singură încăpere, dacă dorești ca aceasta să aibă o protecție adițională împotriva zgomotelor.

Folosirea unor perdele speciale

Deși le asociem în general cu confortul termic și protecția împotriva luminii puternice, există niște perdele confecționate din materiale speciale ce pot fi folosite și pentru a absorbi și a amortiza zgomotele. Acestea sunt utilizate de obicei în sălile de spectacole, însă sunt potrivite și pentru o locuință, pentru a asigura izolație suplimentară.

Dacă te simți tot timpul obosit și stresat, este posibil să fii afectat de poluarea sonoră și să ai de suferit din cauza zgomotelor prea puternice. De aceea, izolarea fonică a locuinței este esențială pentru a-ți asigura tot confortul de care ai nevoie. Instalează ferestre și uși din PVC pentru a stopa sunetele ce vin din exterior și, în cazul în care locuiești într-o zonă centrală, ia în considerare și izolarea pereților și utilizarea de perdele fonoabsorbante.

CONFIGUREAZĂ ACUM!

A fost util acest articol?