Sursa foto: www.shutterstock.com

Importanța geamurilor în designul interior: Ce geamuri alegi pentru fiecare încăpere?

Amenajarea locuinței cuprinde elemente de finisaje exterioare și design interior, iar în cadrul acestor lucrări complexe un rol determinant îl au geamurile, care dau personalitate unei case sau unui apartament, îi definesc stilul și ajută în mod semnificativ la atingerea obiectivelor funcționale și de eficiență energetică.

Alegerea unor ferestre potrivite în fiecare cameră este o provocare și totodată reprezintă o oportunitate de a pune în valoare potențialul acelei încăperi prin stabilirea unor caracteristici potrivite pentru fiecare set de geamuri: dimensiuni, profile, sticlă, loc de montaj – nimic nu trebuie lăsat la voia întâmplării, pentru că ferestrele sunt ochii și sufletul casei.

Ține seama de amplasarea geamurilor în funcție de punctele cardinale: ferestrele orientate către est sunt scăldate de lumină în prima parte a zilei, cele spre sud captează lumina de amiază și căldura mai intensă, iar ferestrele poziționate către vest preiau razele din a doua parte a zilei, până la apus. Geamurile îndreptate spre nord oferă o lumină difuză, fără strălucire deosebită.

Tendințele în arhitectura modernă sunt de a proiecta ferestre PVC cu geam termopan ce oferă posibilitatea unor suprafețe vitrate de mari dimensiuni, realizate din geamuri compacte, fără segmentări și canaturi.

Ca să știi ce geamuri să alegi pentru fiecare încăpere, Izotec îți pune la dispoziție un ghid complet pentru toate camerele din locuința ta:

Geamuri pentru living – suprafețe generoase și lumină naturală din belșug

izotec-importanta-geamurilor

Sursa foto: www.shutterstock.com

Pentru că este cea mai spațioasă cameră din casă, livingul are nevoie de cât mai multă lumină naturală. Se recomandă geamuri de dimensiuni mari, care să scoată în evidență culorile pastelate ale pereților și nuanțele deschise ale pieselor de mobilier.

Alege fereastre Izotec perimetrale, echipate cu feronerie Winkhaus, ce se deschid de jur-împrejurul canatului, care se depărtează ușor de ramă, la o distanță de 6 mm. Prin această modalitate de aerisire controlată vei evita formarea mucegaiului și insectele dăunătoare. Fanta de aerisire îngustă, care se formează pe tot perimetrul, face posibilă o aerisire fără curenți de aer, fără ferestre trântite. În timp ce în poziția de deschidere clasică, prin oscilare, este posibilă pătrunderea ploii, în poziția de deschidere în plan paralel acest lucru este imposibil, chiar și pe timp de furtună. În același timp, fereastra este complet blocată, prin elementele de siguranță din oțel, care rezistă la tentativele de efracție.

Pentru livingurile cu ieșire directă către terasă se recomandă montarea unor uși culisante cu geamuri realizate din sticlă de siguranță și care au dimensiunea unui perete întreg, din podea până în tavan (650 x 290 cm pe cadru alb și 650 x 260 cm pe cadru colorat și din aluminiu). Astfel beneficiezi de amenajarea unui living cu uși culisante aspectuoase și sigure, cu feronerie 3D ușor de manevrat.

Camera de zi sau livingul reprezintă încăperea unde lumina are rolul unui designer de interior, pentru că definește și modelează spațiile, ajută la creionarea stilului decorativ al zonelor de relaxare, dining și socializare.

Geamuri pentru dormitor – confort, luminozitate, aerisire controlată pentru un somn odihnitor

izotec-importanta-geamurilor

Sursa foto: www.shutterstock.com

În camera unde dormi ai nevoie de relaxare și odihnă, așa că optează pentru geamuri care să filtreze lumina naturală și să-ți ofere confortul necesar pentru un somn bun, indiferent de vremea de afară.

Designul dormitorului se bazează pe o paletă de culori soft, în tonuri neutre, pentru o atmosferă liniștitoare, iar ferestrele sunt poziționate în așa fel încât lumina să nu cadă direct asupra patului, ci să învăluie discret camera.

Ca să beneficiezi în dormitor de confort termic adecvat în orice anotimp alege ferestre Izotec cu funcția de control solar, care îți asigură umbră și răcoare vara, iar în sezonul rece garantează o izolație termică cu 30% mai bună decât celelalte tipuri de geamuri.

Pentru o aerisire optimă în dormitor, cea mai bună recomandare o reprezintă modelele de ferestre 3D, la care poți să lași geamul deschis peste zi fără grija că intră căldură, praf sau insecte, iar seara când mergi la somn, găsești camera perfect aerisită.

Geamuri pentru camera copiilor – la joacă: veseli și în siguranță

izotec-importanta-geamurilor

Sursa foto: www.shutterstock.com

Cei mici au nevoie de încăperi luminoase și confortabile, dar mai ales sigure, pentru a nu fi în pericol să se lovească atunci când se joacă lângă fereastră sau să deschidă geamul și să iasă afară, riscând să se accidenteze.

De aceea se recomandă geamuri cu deschidere oscilantă, care nu permite pătrunderea dinspre exterior, iar la interior acționează sub forma unei bariere de protecție, astfel că micii năzdrăvani nu pot ieși din cameră atunci când sunt nesupravegheați.

Ai la dispoziție și opțiunea de mâner cu cheiță, care îți permite să asiguri mai bine fereastra, pentru ca aceasta să nu poată fi manevrată de copii. Tot pentru siguranța celor mici, este indicat să folosești geamuri din sticlă laminată, care asigură protecție superioară în caz de spargere accidentală, datorită foliei de protecție cu care sunt lipite foile de sticlă și care previne împrăștierea cioburilor.

Pentru camera copiilor se recomandă ferestre termopan cu 3 garnituri, deoarece prezența celei de-a treia garnituri oferă o izolare termică superioară. Aerisirea este de asemenea importantă în dormitorul celor mici, unde geamurile ideale vor avea deschidere în 4 trepte, cu microventilație.

În materie de design, ai la dispoziție diverse combinații de forme și dimensiuni pentru geamuri la camera copiilor, așa că mergi pe variante de culori vesele, ferestre rotunde, ovale sau trapezoidale, care să transforme încăperea într-un spațiu de joacă original, vesel și luminos.

Geamuri pentru biroul de acasă – liniște și confort pentru un plus de eficiență profesională

izotec-importanta-geamurilor

Sursa foto: www.shutterstock.com

Regimul de lucru remote a devenit o realitate în aproape toate familiile, așa că amenajarea unui spațiu pentru biroul de acasă reprezintă o prioritate pe care trebuie să o tratezi cu atenție, deoarece în acest loc va trebui să-ți regăsești concentrarea de la serviciu și eficiența de care ai nevoie pentru rezolvarea în timp util a proiectelor profesionale.

Orientează-te către geamuri mari, care să-ți ofere lumină naturală cât mai mult timp din zi, pentru a te concentra mai bine, fără să obosești în fața monitorului după ore lungi de lucru. Ai nevoie de porțiuni de geam sablat sau prevăzut cu folii de protecție și de culori de geam termopan potrivite pentru un ambient agreabil, care să-ți permită să lucrezi în tihnă.

Alege pachete de geam cu 3 rânduri de sticlă, ca să te bucuri de liniștea mult dorită atunci când lucrezi de acasă. Ai și opțiunea de ferestre Izotec cu balamale ascunse, pentru un design minimalist și un plus de eficiență în utilizare.

Geamuri pentru balcon și terasă – priveliște de vis, mai aproape de natură

izotec-importanta-geamurilor

Sursa foto: www.shutterstock.com

Pentru locuința ta, balconul sau terasa reprezintă oaze de relaxare și de conectare cu natura. Dacă poți asigura accesul direct din living sau dormitor, alege uși culisante cu suprafețe vitrate de mari dimensiuni, la care geamurile să ofere priveliști de vis. Zonele exterioare și cele interioare vor comunica fluid, natural, iar casa va părea mai mare și mai spațioasă. Designul interior va fi omogen, prin folosirea aceluiași stil decorativ și a unei game coloristice unitare.

Poți să integrezi în amenajarea terasei uși culisante cu dimensiuni impresionante, de până la 650 x 290 cm pe cadru alb și 650 x 260 cm pe cadru colorat și din aluminiu. De asemenea ai la dispoziție combinații multiple de uși fixe și uși mobile, în funcție de cum dorești să organizezi accesul din interiorul casei către zonele în aer liber.

Pentru ușurință în manevrare și alunecare silențioasă poți să montezi uși culisante cu deschidere automatizată prin telecomandă, sisteme anti-strivire pentru a preveni deteriorarea ușilor și lovirile accidentale, praguri îngropate care facilitează accesul pentru toate categoriile de utilizatori și deschidere în trepte, pentru aerisire controlată.

În cazul în care optezi pentru închiderea balconului cu termopan alege geamuri mari și sticlă cu control solar și termic. Ferestrele de dimensiuni generoase te ajută să obții o cameră în plus, așa că folosește balconul ca pe un spațiu de odihnă sau chiar pentru amenajarea biroului de acasă.

Geamuri pentru bucătărie – mai multă lumină și aerisire mai bună

izotec-importanta-geamurilor

Sursa foto: www.shutterstock.com

Una dintre cele mai grele alegeri este cea a tipului de geamuri pentru bucătărie. Acestea trebuie să fie potrivite la designul specific acestei încăperi unde sunt amplasate diferite piese de mobilier (dulapuri, blat, masă, scaune), electrocasnice (aragaz, plită, cuptor, frigider, hotă, mașină de spălat vase, ustensile și echipamente de bucătărie) și elemente de instalații (țevi, chiuvetă).

În bucătărie se pregătesc preparatele culinare și tot aici este servită masa în familie, atât la micul dejun, cât și la cină, uneori chiar și la prânz. Este evidentă nevoia de geamuri mari, care să ofere cât mai multă lumină naturală și posibilitatea de aerisire rapidă, pentru că apar mirosuri specifice și se creează fum, aburi și umezeală.

Cele mai potrivite sunt ferestrele ce permit aerisirea în 4 trepte cu microventilație sau aerisirea pe deschidere de 6 mm, care asigură aerisirea permanentă a bucătăriei, sunt rezistente și ușor de curățat. Optează pentru geamuri cu deschidere batantă, pentru o ventilație eficientă, prin care să împiedici formarea de condens, umezeală sau mucegaiuri.

Geamuri pentru baie – confort și intimitate în spații luminoase și bine aerisite

izotec-importanta-geamurilor

Sursa foto: www.shutterstock.com

Este recomandat să alegi geam termopan pentru baie, astfel încât să beneficiezi atât de lumină naturală pe toată durata zilei, cât și de o aerisire eficientă și de un nivel optim de intimitate.

Modelele de ferestre pentru baie sunt speciale, deoarece aceste geamuri trebuie amplasate în mod diferit față de celelalte încăperi: sunt poziționate în partea de sus a peretelui, pentru a împiedica privirile indiscrete. O altă particularitate pentru geamuri de baie este existența unor porțiuni cu texturi sablate sau folii speciale, care obturează lumina, pentru crearea unor suprafețe opace, necesare pentru cabinele de duș, pereții și ușile de sticlă – zone care nu trebuie să fie transparente în totalitate, pentru a proteja intimitatea.

În plus, geamul de la baie trebuie să fie rezistent la umezeală și abur, de aceea o idee bună este alegerea unor ferestre cu aerisire lentă și controlată.

Poți opta pentru ferestre la care este posibilă deschiderea în 4 trepte, datorită echipării standard cu microventilație. De asemenea poți să alegi ferestre cu deschidere perimetrală, pe 6mm, mai ales că aceste geamuri pot fi și automatizate, iar astfel poți să le programezi să se deschidă la un anumit interval de timp, ca să nu mai fii nevoit să mergi de fiecare dată să deschizi fereastra.

Geamurile sunt foarte importante pentru designul interior al locuinței, așa că ai grijă cum alegi cele mai bune termopane, astfel încât fiecare încăpere să-ți ofere nivelul optim de luminozitate și confort. Apelează la specialiștii Izotec ca să achiziționezi geamuri termopan la cel mai bun raport calitate – preț, pe baza unui configurator și calculator preț ferestre care îți asigură soluții personalizate pentru casa ta, așa cum îți dorești.

CONFIGUREAZĂ ACUM!

A fost util acest articol?