Securizarea ferestrelor: Ce înseamnă și ce rol are?

Ferestrele reprezintă „punctele sensibile” ale unei clădiri, acestea fiind punți către exterior expuse la o serie de dezavantaje și riscuri. Acestea sunt deschideri în ziduri, ceea ce înseamnă că pot permite pătrunderea aerului din exterior și pierderea căldurii din interior. Însă, o altă problemă cu acestea este cea a siguranței.

Ferestrele sunt vulnerabile la spargeri și la intrări prin efracție. Chiar dacă locuiești într-o zonă sigură și nu îți faci griji cu privire la astfel de probleme, tot îți vei dori ca acestea să nu poată fi deschise atunci când nu dorești acest lucru. De aceea, securizarea ferestrelor poate fi considerată o necesitate.

Ce înseamnă securizarea ferestrelor?

Acest proces implică metode de a îmbunătăți securitatea ferestrelor și de a nu permite spargerea, intrarea prin efracție sau deschiderea cu ușurință. Sticla obișnuită utilizată pentru ferestre, chiar și în cazul geamurilor termopan, este vulnerabilă la impact și lovire. Un mod de a rezolva această problemă este alegerea unei sticle speciale, securizate.

Feroneria este un alt element important al ferestrei. Aceasta reprezintă mecanismul de închidere și deschidere a ferestrei în diferite trepte, care asigură ventilația, dar și blocarea acesteia. Geamurile termopan se închid etanș, însă acest lucru nu înseamnă automat că ele sunt imposibil de deschis. În schimb, o feronerie performantă și securizată poate preveni acest lucru.

Rolul securizării ferestrelor – de ce să optezi pentru ferestre securizate?

Toate practicile de securizare a ferestrelor ajută la păstrarea în siguranță a locuinței. Iată care sunt avantajele clare ale acestui proces.

Protecție împotriva hoților și a intrării prin efracție

În cazul impactului repetat cu obiecte contondente, ferestrele obișnuite cedează, iar locuința ta este în pericol. Securizarea acestora va împiedica deschiderea lor din exterior prin forțare și nu va permite spargerea, chiar dacă acestea sunt lovite.

Siguranță pentru copii și animale de companie

Securizarea ferestrelor nu ar trebui să te ducă cu gândul doar la jafuri. Acest proces poate fi extraordinar de util și în cazul în care ai copii. Dacă acestea se pot bloca, nu va trebui să îți faci griji că micuții vor deschide ferestrele atunci când nu sunt supravegheați. De asemenea, sticla de siguranță nu va permite spargerea.

Același lucru este valabil și în cazul animalelor de companie. Sistemele moderne de feronerie permit aerisirea chiar și atunci când nu ești acasă, așadar animalele pot avea parte de aer proaspăt în lipsa ta fără să îți faci griji pentru siguranța lor și fără să aibă cum să iasă prin fereastra întredeschisă.

Protecție în caz de accident

Optând pentru sticla securizată cu rezistență la spargere, poți sta liniștit în cazul în care are loc vreun accident în interiorul locuinței. Astfel, nu va trebui să îți faci griji cu privire la cioburi.

Izolația podelei

Pentru a asigura un mod eficient de păstrare a temperaturii constante în interior, se poate realiza și izolația pardoselii. Deși principiul este același ca la celelalte tipuri de izolare, procesul este ceva mai delicat și trebuie realizat doar de către profesioniști. Astfel, poți beneficia de cele mai bune rezultate.

Cum poți realiza securizarea ferestrelor?

Așa cum am menționat, principalele elemente de securitate ale unei ferestre sunt sticla și feroneria.

Sticla de siguranță

Sticla de siguranță poartă și numele de sticlă laminată sau sticlă duplex. Particularitatea acesteia este faptul că este formată din mai multe foi de sticlă, lipite între ele cu un material numit polivinil butiral. Acesta îi oferă proprietățile antiefracție, asigurând buna rezistență în caz de spargere.

Ce se întâmplă mai exact este captarea bucăților de sticlă în interior și împiedicarea răspândirii lor. În cazul în care are loc impactul ferestrei cu un corp străin, este posibil ca sticla să prindă unele dintre aceste obiecte care vor rămâne în interiorul său.

Sticla laminată nu oferă doar un grad ridicat de siguranță și protecție în caz de accident. Aceasta are bune proprietăți termice, deoarece straturile din care este formată pot reduce transmisia de radiații ultraviolete către interiorul locuinței. În plus, datorită grosimii sale, poate ajuta și la reducerea disconfortului fonic.

Feroneria

Elementele de feronerie sunt esențiale în securizarea ferestrelor, permițând blocarea acestora. Poți opta pentru diferite sisteme, care oferă un grad mai ridicat sau mai scăzut de siguranță. Pentru protecția clasică antiefracție, recomandăm feroneria activPilot Winkhaus, dotate cu plăcuțe realizate din oțel care permit închiderea de siguranță și două bolțuri de închidere sub formă de ciupercă, dispuse pe 8 laturi. Acestea sunt recomandate în general ferestrelor de mansardă.

Următoarea treaptă include feroneria din clasa de siguranță RC1, cu 4 bolțuri de închidere. Pe lângă componentele prezentate mai sus, ferestrele sunt dotate și cu mânere care se pot bloca. Acestea sunt potrivite în general geamurilor instalate la etajele superioare.

Clasa de siguranță RC2 dispune de 6 bolțuri de închidere, plăcuțe antiefracție și mâner blocabil, asigurând un grad și mai mare de securitate. Însă, pentru siguranță maximă, recomandăm ferestrele din clasa RC3, cu mâner cu cheiță și 16 bolțuri de închidere, perfecte pentru geamurile aflate la parter.

Feroneria avansată permite păstrarea securității locuinței chiar și în timpul aerisirii. Prin sistemul de deschidere perimetrală (3D), fereastra se poate deschide în plan paralel, iar locuința poate fi aerisită eficient fără a se observa din exterior că geamul nu este închis.

Securizarea ferestrelor este esențială pentru a sta fără griji și a ști că locuința ta este în siguranță în orice moment. Optează pentru sticlă laminată și instalarea unei feronerii cu sisteme performante de închidere și blocare, cu bună protecție antiefracție.

Credit foto: Shutterstock.

CONFIGUREAZĂ FERESTRELE ACUM!

A fost util acest articol?