Ce sunt clasele de siguranță RC1, RC2, RC3, RC4?

Un cămin este asociat cu ideea de confort și căldură dar, și mai mult de atât, cu ideea de siguranță. Așadar, acesta este un element vital, care ar trebui să fie luat în considerare de către firmele de constructori, dar și de distribuitorii de tâmplărie PVC, deoarece ușile și ferestrele sunt punctele slabe ale unei clădiri.

Ușile și ferestrele sunt căi de acces și reprezintă deschideri în zid, așadar sunt mult mai vulnerabile la potențiale spargeri și la intrarea prin efracție. Însă, tâmplăria PVC oferă un grad mai ridicat de rezistență. Există mai multe clase de siguranță pentru ușile din PVC și ferestrele termopan cu geam termoizolant, care marchează gradul de protecție antiefracție oferit de acestea.

Ce înseamnă protecție antiefracție?

Pe scurt, protecția antiefracție înseamnă că ușa sau fereastra nu poate fi deschisă cu ușurință atunci când nu se dorește acest lucru. Așadar, ea este dotată cu diverse mecanisme care să nu permită forțarea acesteia, să permită blocarea sa și să îi ofere un grad mai ridicat de rezistență la șocuri, loviri, bruscări etc.

Tâmplăria PVC specială, cu protecție antiefracție, este deseori utilizată pentru clădirile de birouri. Însă, și o clădire rezidențială poate avea nevoie de astfel de dotări. Mulți clienți doresc să se simtă în siguranță în locuințele private și vor să știe că acestea nu sunt în pericol atunci când lipsesc de acasă. De aceea, au apărut o serie de clase de siguranță pentru uși și ferestre, asociate cu diferite dotări.

Ce înseamnă clasa de siguranță a tâmplăriei PVC?

Clasele de siguranță reprezintă, practic, o clasificare a tâmplăriei în funcție de cât de greu acestea pot fi deschise prin forțare. Acestea pot fi încadrate într-una din aceste clase în urma realizării unor teste riguroase, realizate de instituții avizate ce oferă certificări.

Testele de rezistență au rolul de a verifica dacă tâmplăria respectă normele europene în vigoare cu privire la rezistența antiefracție. În funcție de cerințele îndeplinite, se pot diferenția mai multe clase. Fiecare dintre acestea definește, practic, de câte instrumente ar fi nevoie pentru a deschide cu forța ușa sau fereastra respectivă și cât de complexe ar trebui să fie acestea.

Clasele de siguranță ale ușilor și ferestrelor

Putem diferenția între patru clasificări diferite utilizate pentru ferestrele și ușile antiefracție. Este important de menționat că acestea sunt valabile doar pentru tâmplăria de acest tip, existând și variante obișnuite, dotate cu sisteme de feronerie simple, fără elemente de siguranță. Ușile și ferestrele cu o astfel de protecție suplimentară trebuie să dețină în mod obligatoriu și o certificare RC, altfel nu pot fi considerate antiefracție.

Clasa RC1

Acesta reprezintă cel mai mic nivel de protecție antiefracție. Ușile sau ferestrele cu o astfel de certificare pot fi deschise fără instrumente speciale, doar folosind forța fizică. Însă, va fi necesară aplicarea mai multor lovituri pentru o perioadă mai îndelungată pentru ca ele să cedeze.

Clasa de siguranță RC1 poate fi prezentă atât la uși, cât și la ferestre. Ele sunt dotate cu un număr mai mare de bolțuri de închidere, decât tâmplăria obișnuită. Aceste bolțuri sunt de tip ciupercă, având 8 laturi și asigurând o închidere mai eficientă. Ușile și ferestrele vor avea și plăcuțe de închidere realizate din oțel premium rezistent și durabil, precum și mâner care se poate bloca.

Acest tip de tâmplărie este cel mai potrivit pentru locuințele rezidențiale, așadar, pentru persoanele fizice. Deoarece gradul de protecție pe care îl oferă nu este, totuși, atât de crescut, ele ar trebui montate la etajele superioare, unde intrușilor le este mai greu de ajuns.

Clasa RC2

Următorul nivel de protecție antiefracție este reprezentat de clasa de siguranță RC2. Aceasta include tâmplăria rezistentă la forță fizică, dar care poate fi deschisă cu ajutorul instrumentelor mecanice. Ele includ șurubelnițe, ciocane, fierăstraie, pene, țevi etc.

Tâmplăria din clasa RC2 prezintă aceleași bolțuri de închidere de tip ciupercă, dispuse într-un număr și mai mare, pe toate laturile. La acestea se adaugă plăcuțele antiefracție, precum și mânerul cu blocare. Mecanismul este disponibil atât la uși, cât și la ferestre.

Această clasă de rezistență este, din nou, recomandată pentru instalarea în locuințele proprii ale persoanelor fizice. Datorită gradului mai crescut de protecție, tâmplăria se poate monta la parter.

Clasa RC3

Clasa RC3 vine cu protecție suplimentară și cu câteva adiții importante. Tâmplăria din această categorie cedează nu doar în fața uneltelor mecanice de forțare, ci atunci când sunt utilizate și instrumente electrice, precum bormașinile sau alte unelte de găurit.

Dotările specifice acestei clase de siguranță sunt prezente în general la uși. Acestea au puncte de zăvorâre multiple și un număr mare de bolțuri de siguranță amplasate pe fiecare canat. În plus, grosimea ușii este mai mare, iar aceasta prezintă o rezistență ridicată, pentru a nu putea fi găurită.

Tâmplăria PVC din clasa de siguranță RC3 poate fi recomandată și persoanelor fizice doritoare de o protecție suplimentară. Însă, datorită dotărilor, ele sunt potrivite pentru sedii de firmă și clădiri cu securitate ridicată.

Clasa RC4

Nivelul cel mai înalt de siguranță și protecție este oferit de către tâmplăria din clasa RC4. Aceasta nu poate fi deschisă decât prin utilizarea unor instrumente electrice și pneumatice, prezentând un grad foarte mare de rezistență și o etanșeitate de top. Așadar, ușile din clasa RC4 sunt ideale pentru locurile cu maximă securitate, care prezintă un risc ridicat de intrare prin efracție.

Alte elemente antiefracție pentru tâmplăria PVC

Dotarea ușilor și ferestrelor cu feronerie antiefracție reprezintă o modalitate eficientă de a preveni deschiderea acestora atunci când nu se dorește acest lucru. Însă, pentru protecție suplimentară, este posibilă și montarea unui tip de sticlă specială.

Este vorba despre sticla laminată sau sticla de siguranță, cunoscută și sub numele de sticlă duplex. Pe aceasta se va aplica un film special de laminare, care îi oferă rezistență la spargere. Astfel, în cazul impactului cu un obiect contondent, sticla nu se va fărămița și bucățile nu se vor împrăștia, ci vor rămâne lipite. În plus, corpurile mici care intră în contact cu sticla și produc spargerea pot rămâne și ele prinse pe aceasta.

Filmul de laminare nu oferă doar protecție antiefracție, ci și izolare fonică, dar și control asupra transmiterii luminii solare în interior, astfel îmbunătățind și confortul termic al clădirii. Acest tip de sticlă se poate monta atât la uși, cât și la ferestre. Acestea din urmă pot avea două rânduri de sticlă sau trei rânduri de sticlă. Ferestrele cu geam triplu poartă numele de geamuri tripan și oferă numeroase avantaje.

Oferta Izotec de tâmplărie antiefracție

Oferta Izotec conține ferestre și uși aflate în diferite clase de siguranță, pentru a servi nevoile unei game cât mai variate de colaboratori. Dacă ești distribuitor de tâmplărie PVC, ar trebui să iei în considerare și posibilitatea de a le oferi clienților produse cu protecție antiefracție.

Indiferent dacă alegi să colaborezi cu persoane fizice sau persoane juridice, tâmplăria cu certificare RC reprezintă un produs tentant pe care ar trebui să îl incluzi în ofertă.

Produsele noastre dețin certificări de la Institutul pentru Tehnica Ferestrelor IFT Rosenheim din Germania, așadar putem garanta o performanță înaltă și o calitate de excepție. Practicăm doar prețuri corecte, care să reflecte calitatea oferită, însă suntem dispuși să le negociem, astfel încât tu să fii avantajat din punct de vedere financiar. Nu în ultimul rând, oferim livrare rapidă, pentru ca proiectele tale să fie gata la timp. Anumite produse din oferta noastră pot fi livrate în termen de 7 zile.

Clasa de protecție a ușilor și ferestrelor este un indicativ de rezistență și calitate a tâmplăriei PVC. Ele sporesc securitatea clădirilor și oferă protecție ridicată, net superioară tâmplăriei standard, prevenind intrările nedorite și spargerile.

Sursa foto: freepik.com

SOLICITĂ OFERTA!

A fost util acest articol?