Curățarea foliei de pe termopane

Ferestrele termopan reprezintă o alegere stilată pentru casa ta. Însă, acea folie de protecție aplicată pe tâmplăria din PVC poate fi deranjantă. Din fericire, aceasta se poate îndepărta după aproximativ 20 de zile de la montarea geamurilor și nu mai târziu de 30 de zile. Cum o poți dezlipi în totalitate, fără a lăsa în urmă bucăți din aceasta? Descoperă mai jos care sunt recomandările.

Care este scopul foliei de pe termopane?

Principalul scop al acelei folii aflate pe tâmplăria PVC a termopanelor este de a le oferi protecție, atât în timpul transportului, cât și în timpul montării. În general, în momentul în care se montează termopanele, construcția caselor nu este complet finalizată. Dacă acestea sunt montate după ce casa a fost deja construită, este posibil să aibă loc și alte lucrări de renovare.

În timpul tuturor acestor lucrări, există riscul ca diverse materiale de construcții să ajungă pe termopane, care pot fi destul de dificil de curățat. Astfel, folia de protecție împiedică deteriorarea tâmplăriei din PVC. După ce lucrările sunt finalizate, această folie poate fi îndepărtată.

Când ar trebui să aibă loc curățarea foliei de pe termopane?

Cel mai potrivit moment de a îndepărta această folie este la aproximativ 20 de zile și nu mai târziu de 30 de zile de la montare. Este recomandat să nu aștepți prea mult deoarece folia se va întări și va fi foarte dificil de îndepărtat în mod integral.

De ce ai nevoie pentru curățarea foliei de pe termopane?

Curățarea foliei de protecție nu este un proces foarte complicat și nu ai nevoie de anumite produse sau instrumente speciale. Tot ce îți trebuie este un uscător de păr, un amestec de apă și oțet și o cârpă dintr-un material delicat. După caz, este posibil să ai nevoie și de un cuțit sau un cutter, pe care e nevoie însă să le manevrezi cu multă atenție.

curatarea foliei de pe termopane izotec

Ce pași trebuie să urmezi pentru curățarea foliei de pe termopane?

Pentru început, este important să te asiguri că ai șters bine tâmplăria PVC și ai curățat toate resturile de praf și celelalte impurități de pe aceasta. Apoi, poți trece la îndepărtarea propriu-zisă a foliei. Pentru ca aceasta să se poată dezlipi uniform, este necesar ca aceasta să fie încălzită.

Așadar, aici vei avea nevoie de uscătorul de păr. Începe dintr-un capăt al foliei și încălzește o mică porțiune din aceasta, dar ai grijă să nu ții prea mult uscătorul în același loc. Altfel, riști ca folia să se topească și să deterioreze tâmplăria PVC.

După aceea, poți trece la încălzirea porțiunii următoare. Pentru ca lucrurile să meargă cât mai ușor, este recomandat să încălzești folia treptat, pe bucăți mai mici, pe care să le dezlipești pe rând. Astfel, nu riști să mai rămână bucăți lipite pe tâmplărie. De asemenea, această tehnică te asigură și că nu vor mai rămâne resturi de lipici de pe folie.

Dacă, totuși, observi că au mai rămas urme de lipici, pe acestea le poți curăța ușor cu o soluție de apă cu oțet. Pune acest amestec într-o sticlă cu pulverizator și distribuie-l uniform asupra zonei ce trebuie curățată. Apoi, freacă ușor tâmplăria cu o cârpă delicată. Este important să nu folosești produse chimice puternice sau țesături abrazive, pentru a evita formarea zgârieturilor.

Ce faci dacă bucăți din folie au fost prinse sub tencuială?

Există și posibilitatea ca în momentul realizării finisajelor, porțiuni din folie să rămână prinsă sub straturile de tencuială. În astfel de situații, este foarte important să nu tragi de ea cu putere, deoarece riști să îndepărtezi și bucăți de tencuială.

Așadar, aici vei avea nevoie de un cutter sau un cuțit. Folosește-l pe acesta să tai ușor folia exact în zona în care începe tencuiala. Astfel, vei îndepărta doar porțiunea aflată pe suprafața din PVC. Asigură-te că folosești cu grijă instrumentele de tăiat, astfel încât să eviți zgârierea sau deteriorarea ferestrelor.

curatarea foliei de pe termopane izotec

Întreținerea ferestrelor termopan

Ferestrele termopan sunt realizate din materiale de calitate, rezistente și durabile. Însă, pentru a le prelungi durata de viață, ai nevoie de o întreținere minimă. Spală periodic tâmplăria PVC și sticla geamurilor cu o soluție formată din apă și oțet sau detergent de vase. Poți folosi și produse speciale de curățare a geamurilor, dar asigură-te că nu conțin substanțe chimice foarte puternice, precum acizi, alcool sau clor.

Pentru o bună funcționare a geamurilor, va trebui să ștergi cu o cârpă umedă și elementele de feronerie. Astfel, vei evita acumularea de praf care ar putea duce la blocarea sistemului de închidere sau la alte defecțiuni. Așadar, ferestrele termopan nu au nevoie de o întreținere specială, doar de puțină atenție și de o curățare delicată.

Folia de pe termopane are rol de protecție atât în timpul transportului, cât și al montajului. Aceasta se poate îndepărta destul de ușor utilizând obiecte pe care le ai în locuință și nu ai nevoie decât de puțină grijă și atenție. Asigurându-le o întreținere de bază, ferestrele termopan pot rezista o perioadă lungă de timp și pot funcționa fără probleme.

Credit foto: Shutterstock, Pexels, Freepik.

CONFIGUREAZĂ ACUM!

A fost util acest articol?