Sursa foto: www.pexels.com

Fereastra din baie: Cum o alegi și unde trebuie poziționată?

Una dintre cele mai dificile sarcini atunci când te ocupi de construcția sau renovarea locuinței este proiectul de amenajare pentru baie, deoarece această încăpere trebuie să fie foarte bine aerisită, să aibă izolații excelente și să asigure un grad înalt de funcționalitate, în condiții maxime de confort.

Pentru că este vorba despre un spațiu expus în permanență la umezeală, abur, condens și schimbări bruște de temperatură, trebuie să alegi cu grijă fereastra din baie, ca să beneficiezi de cea mai bună variantă pe care o ai la dispoziție, în funcție de dimensiunile încăperii și de caracteristicile casei tale.

Avantajele amplasării unei ferestre în baie

Cel mai bun argument pentru o baie cu fereastră este că îți oferă mai multă lumină naturală, ceea ce contribuie în mod pozitiv la starea ta fizică și mentală, iar confortul tău în propria locuință este mult îmbunătățit. Vei face și economii la facturile de energie, pentru că nu vei mai aprinde lumina electrică la fiecare intrare în baie.

Un alt avantaj important este că astfel ai posibilitatea să aerisești mai bine în baie, astfel încât să nu se formeze igrasie, condens sau mucegai. Mirosurile neplăcute sunt îndepărtate mai ușor, astfel că te poți bucura de aer curat de fiecare dată când intri în baie.

Dezavantajele montării unei ferestre în baie

Dacă instalezi fereastră la baie, trebuie să ai grijă ca aceasta să fie echipată cu elemente de siguranță antiefracție, pentru ca hoții să nu poată pătrunde în casă. De asemenea este recomandat să investești în ferestre premium care să fie rezistente la condiții extreme, pentru că acest geam exterior de la baie poate deveni o vulnerabilitate pentru casa ta, dacă nu montezi de la început un model rezistent.

Un alt dezavantaj la amplasarea unei ferestre în baie constă în riscul de a pierde din intimitatea dorită, astfel că trebuie montate elemente suplimentare care să asigure discreția și să împiedice privirile curioase să aibă acces în acest spațiu, atât de personal.

izotec-fereastra-din-baie

Cum alegi modelul pentru fereastra din baie

Ca să alegi cel mai bun model de fereastră pentru baie ține seama de următoarele aspecte:

Să asigure o aerisire corespunzătoare

Optează pentru ferestre premium care să mențină umiditatea din baie în parametri normali, ca să nu apară condens pe ferestre, indiferent de anotimp. Izotec îți recomandă ferestre premium Izo3+ ce asigură aerisirea lentă și controlată, cu deschidere în 4 trepte, datorită echipării standard cu microventilație. Astfel beneficiezi de ferestre cu sisteme de feronerie cu microventilație inclusă în standard, ce permite rabatarea canaturilor ferestrelor în 4 trepte, pe distanțe diferite și poți să te bucuri de o aerisire de durată, în condiții de siguranță și fără pierderi de căldură.

Să aibă izolație foarte bună în orice condiții meteorologice

Fereastra din baie comunică direct cu exteriorul, așa că trebuie foarte bine izolată, ca să te bucuri de confort, indiferent de anotimp și de temperaturile de afară. Optează pentru ferestre PVC cu adâncimea profilelor mai mare de 70 mm, echipate cu 3 garnituri și profile cu 6 camere, consolidate cu  armături din oțel de 1,5- 2 mm grosime.

Optează pentru ferestre cu deschidere în plan paralel, pe 6 mm, și astfel beneficiezi în orice moment de o aerisire optimă, fără să răcești baia pe timp de iarnă și fără să intre căldura de afară în anotimpul cald. Și dacă pleci cu familia în concediu poți să aerisești baia liniștit, fără teamă că-ți intră hoții în casă și fără grija prafului, a picăturilor de ploaie sau a insectelor. Iar din exterior nu se vede că fereastra este deschisă în plan paralel pe 6 mm, așa că beneficiezi de acest avantaj în deplină siguranță.

Ferestrele cu deschidere perimetrală pe 6 mm, la care nu se observă din stradă că sunt ușor întredeschise, au elementele de siguranță plasate pe toate laturile ferestrei și astfel împiedică forțarea canatului de către spărgători. Aceste dotări îți garantează un grad de siguranță superior RC2, față de ferestrele standard închise, deci asigură o protecție mai bună în toate situațiile de pericole cauzate de factori naturali sau încercările de intrare prin efracție. Nivelul RC2 impune, conform standardului, minim 7 puncte de blocare a ferestrei cu bolțuri și plăcuțe din oțel, mâner cu cheiță, pachet de sticlă antiefracție.

Ai la dispoziție facilitatea de automatizare a ferestrei pe 6 mm, care, printr-un  controlul strict al umidității, te scapă de grija aerisiriii, atât în timpul dușurilor fierbinți, cât și după folosirea îndelungată a băii. Poți să programezi fereastra din baie să se deschidă la un anumit interval de timp, ca să nu mai fie necesară deschiderea manuală de fiecare dată când crește umiditatea din baie.

Alege ferestre oscilobatante cu mâner ce poate fi acționat în 3 poziții: când este orientat în jos fereastra este închisă, când este plasat în sus este acționat modul oscilobatant care oferă diverse unghiuri de deschidere, în funcție de caracteristicile constructive ale ferestrei. Dacă mânerul este poziționat orizontal, poți deschide fereastra normal, fără nicio înclinare.

izotec-fereastra-din-baie

Să fie echipate cu sticlă rezistentă și potrivită pentru baie

Ai nevoie de sticlă rezistentă, potrivită pentru  suprafața vitrată a ferestrelor mari pe care le montezi în baie. Te vei bucura de multă lumină naturală, dar trebuie să rezolvi și problema intimității, așa că este recomandat să optezi pentru combinații de sticlă low-e și 4 seasons pe care să le acoperi parțial cu folii texturate sau sablate pentru a obține zone opace, care să împiedice privirile curioase și să asigure confortul necesar în timpul utilizării dușului sau a căzii de baie.

Să asigure o rezistență superioară în condiții de utilizare intensivă

Fereastra din baie trebuie să fie foarte rezistentă, deoarece este supusă unei utilizări intensive, în condiții de umezeală și abur. Ai la dispoziție gama de ferestre Izotec ce oferă în cadrul dotărilor standard mai multe facilități decât majoritatea modelelor existente pe piață.

Cu elementele de feronerie care vin de la furnizorul de ferestre Winkhaus- Activ Pilot, Izotec a creat modelul Activ Pilot Plus- oferit în echiparea standard, ce se diferențiază de restul ferestrelor care folosesc același sistem de feronerie prin următoarele elemente:

  • Microventilație pentru aerisire în 4 trepte;
  • Dispozitiv 3 în 1 (ridicător, contraacţionare şi blocator cu bilă);
  • Balama cu sistem de blocare;
  • Ridicător de canat;
  • Contraacționare greșită.

În plus, ferestrele premium Izotec au 2 plăcuțe blocatori de oțel pentru închiderea de siguranță a ferestrei. Ferestrele echipate cu feronerie activPilot Winkhaus asigură astfel protecţia de bază în două moduri: cu bolţuri de închidere (tip ciupercă) cu 8 laturi și cu plăcuţe de oţel de închidere de siguranță.

izotec-fereastra-din-baie

Sursa foto: Reshot

Să aibă un aspect plăcut și potrivit cu designul din baie

Dacă montezi o fereastră în baie, ea devine elementul dominant al încăperii, pentru că este expusă la lumina solară și este foarte vizibilă. De aceea trebuie să alegi culoarea tâmplăriei și modelul ferestrei în funcție de designul interior din baie, ca să se potrivească la forma, culoarea și stilul pe care le-ai ales pentru cada de baie, mobilierul de baie și să fie în ton cu nuanțele de la gresie și faianță.

izotec-fereastra-din-baie

Sursa foto: www.piqsels.com

Unde trebuie poziționată fereastra din baie

Devine o misiune dificilă să poziționezi fereastra din baie, dacă stai la casă și ai opțiuni mai multe pentru amplasarea și dimensiunea ferestrei. Trebuie să ții seama de două aspecte: nevoia de intimitate și dorința de a avea o priveliște frumoasă, mai ales dacă peisajul din jur este ofertant (liziera de copaci de lângă casa ta de vacanță, valurile mării, cerul senin sau dealurile colorate).

Orice decizie ai lua, regula generală este să nu amplasezi geamul la mijlocul peretelui. Se recomandă să-l montezi în partea superioară, mai aproape de tavan, ca să nu poată privi nimeni din afară, iar lumina să curgă firesc de sus în jos, pentru o adevărată cascadă de lumină naturală

Ca să beneficiezi de toate avantajele pe care le oferă tehnologiile inovative, Izotec Group îți pune la dispoziție următoarele opțiuni pentru ferestre de baie sigure și funcționale:

Alege ferestre cu deschidere batantă și utilizează un calculator termopane pentru a determina caracteristicile tehnice și necesarul de componente constructive.

Consultă specialiștii de la Izotec și alege geamuri termopan eficiente și durabile pentru locuința ta. Prin aceste ferestre din PVC cu sticlă termopan vei beneficia de eleganță și un plus de confort în baie, printr-o ventilație optimă a spațiilor și o cantitate mai mare de lumină naturală care pătrunde în interior, în condiții superioare de siguranță, izolare termică și fonică.

izotec-fereastra-din-baie

Sursa foto: www.piqsels.com

CONFIGUREAZĂ ACUM!

A fost util acest articol?