Beneficiile caselor ecologice: Cum se construiesc și ce avantaje oferă?

Construcțiile moderne au ca scop creșterea nivelului de confort, dar și mai multă grijă pentru mediu. Astfel, popularitatea caselor ecologice a început să crească, ele oferind numeroase avantaje. Pentru a putea obține o astfel de locuință, va trebui să ții cont de câteva criterii. Află care sunt acestea și de ce clădirile ecologice sunt casele viitorului.

Ce sunt casele ecologice?

Casele ecologice reprezintă o alternativă sustenabilă și prietenoasă cu mediul în ceea ce privește construcția și utilizarea resurselor. Putem vorbi pur și simplu despre case construite cu ajutorul materialelor fabricate prin procedee prietenoase cu natura, care nu afectează mediul înconjurător și nu emit substanțe toxice în aer sau în sol. Însă, putem menționa și anumite construcții specifice, care îndeplinesc niște criterii stricte.

Există un tip de clădiri care trebuie să aibă un consum cât mai scăzut, de aproape zero. Această normă de consum poartă denumirea de standardul nZEB. O altă variantă este și cea a caselor pasive, cu un grad ridicat de eficiență energetică – un consum scăzut, dar și posibilitatea de a obține energie în mod pasiv (de exemplu utilizând lumina solară pentru încălzire). Așadar, putem menționa drept criterii principale impactul scăzut asupra mediului și gradul ridicat de eficiență energetică.

Procesul de construire a caselor ecologice

Etapa de proiectare este la fel de importantă ca aceea a construirii propriu-zise. În această fază, se vor selecta materialele de construcție care să nu aibă un impact prea puternic asupra mediului, să nu polueze și să nu conțină substanțe toxice, care să ajungă în sol sau în aer. Apoi, urmează partea eficienței energetice.

Materialele în cauză trebuie să aibă și bune proprietăți izolatoare, pentru a putea asigura confortul termic și a preveni pierderile de căldură. În momentul elaborării proiectului, se pot utiliza softuri speciale prin care constructorii se pot asigura că proiectul este unul ecologic și eficient energetic și că acesta poate îndeplini anumite standarde cu privire la consum și alte norme. În general, astfel de clădiri au o poziționare geografică strategică, pentru a putea utiliza lumina solară pentru încălzire pasivă.

Izolația nu poate fi asigurată doar de materialele de zidărie cu coeficient termic redus, ci și de izolația suplimentară, a pereților, pardoselii și acoperișului, folosind, din nou, produse ecologice. Pentru a limita pierderile termice, este important să optezi și pentru tâmplărie PVC de calitate.

Beneficiile caselor ecologice

Fiind vorba despre construcții ecologice, avantajul de bază este, bineînțeles, cel adus mediului înconjurător. Procesul de producție al materiilor prime folosite în construcție lasă mai puține deșeuri, iar materialele nu au apoi emisii de substanțe toxice, periculoase pentru mediu sau pentru sănătate. Consumul mai scăzut de energie înseamnă folosirea redusă de combustibili, de multe ori fiind înlocuiți cu surse de energie regenerabilă: energie solară, eoliană sau hidroenergie.

Eficiența energetică este importantă nu doar pentru natură. Necesitatea de a utiliza în mod excesiv instalațiile de încălzire sau de răcire nu mai este necesară atât de frecvent, ceea ce înseamnă că și facturile la energie vor fi mai mici. Deși ar putea fi necesară o investiție mai mare la începutul proiectului, costurile vor scădea în mod semnificativ odată cu trecerea timpului.

Acest lucru nu va însemna că va trebui să sacrifici confortul. Utilizarea izolației termice de calitate și a tâmplăriei PVC te va ajuta să menții confortul termic al locuinței și o temperatură constantă în orice anotimp. Așadar, casele ecologice au încă un avantaj ce nu poate fi trecut cu vederea.

Casele ecologice și ferestrele termopan

Ferestrele termopan reprezintă un element esențial în construirea și funcționarea optimă a caselor ecologice, având o importanță majoră în asigurarea eficienței energetice a acestora. Este important să știi pentru ce dotări să optezi pentru a maximiza această eficiență.

Începe cu profilul PVC, care ar trebui să aibă o adâncime mare, de 70 de milimetri sau mai mult, cu 3 garnituri de izolare, 6 camere la interior și armătură din oțel premium, de 1.5-2 milimetri. Alege ferestre cu geam triplu, cu sticlă Low-E sau cu control solar, care a fost tratată cu oxizi metalici și poate menține o temperatură constantă la interior, având un coeficient de transfer termic redus. Acordă atenție și sistemului de feronerie. Dacă poți beneficia de mai multe mecanisme de deschidere, poți realiza aerisirea eficientă a locuinței fără pierderi termice.

Casele ecologice reprezintă o soluție inovativă și sustenabilă pentru viitor, oferind o serie de beneficii semnificative. Nu numai că ajută la conservarea mediului, dar aduc și economii considerabile de energie. Alege și tu să construiești responsabil și bucură-te din plin de avantajele pe care ți le oferă o astfel de locuință.

Sursa foto: shutterstock.com

FII PARTENER!

A fost util acest articol?