Camerele termopanelor: De ce contează numărul lor?

Ferestrele termopan au câștigat popularitate în fața geamurilor tradiționale, cu tâmplărie de lemn, datorită gradului ridicat de confort pe care îl oferă. Acestea pot fi formate din două sau trei rânduri de sticlă lipite într-un pachet compact, care sunt separate de o baghetă distanțier și între care se introduce un gaz inert cu bune proprietăți de izolare. Alte caracteristici importante ale acestor ferestre includ profilul realizat din PVC și un sistem de feronerie avansat. Dar ce sunt camerele termopanelor?

Pentru a face o selecție optimă și a maximiza avantajele de natură termică și energetică ale acestor ferestre, este important să cunoști noțiuni precum camerele termopanelor. Astfel, vei afla de ce este important să cunoști numărul de camere al unei ferestre și cum faci alegerea optimă.

Ce sunt camerele termopanelor?

Un element de bază al unei ferestre termopan cu geam termoizolant este profilul PVC, adică acea ramă, de obicei de culoare albă, care înconjoară sticla. Ceea ce este important la aceste profile este faptul că au un spațiu la interior, care poate fi împărțit în mai multe compartimente. Aceste compartimente reprezintă camerele termopanelor.

Aceste camere funcționează în mod similar unor perne de aer și ele compun diferite straturi care separă mediul interior de cel exterior. Ferestrele sunt punți termice, adică deschideri în zid pe unde pot avea loc pierderi de căldură. Un număr mai mare de camere la interior înseamnă în general o adâncime de profil mai mare, ceea ce înseamnă că bariera între interior și exterior este și ea mai mare.

Pentru început, primele ferestre au avut un număr de 3 camere la interior. Treptat, din dorința de a spori eficiența lor energetică și a permite o izolare mai bună, au început să fie produse geamuri cu mai multe camere în interiorul profilelor. Poți alege ferestre Izotec cu 6 camere, care asigură o izolare termică superioară.

Importanța grosimii profilului PVC

Adâncimea profilului PVC reprezintă distanța totală de la interior la exterior a ramei, așadar este vorba despre grosimea acesteia. În cadrul acestei adâncimi, pot exista mai multe sau mai puține compartimente. Bineînțeles, numărul de camere ale termopanelor este foarte important, însă aceasta trebuie corelată cu adâncimea profilului. Doar așa poți obține performanța dorită.

Un număr mai mare de camere, dar o adâncime mică de profil nu vor asigura același efect, deoarece gradul de izolare termică nu va fi același. Dacă vei opta pentru varianta optimă a unui număr de 6 camere la interior, atunci adâncimea profilului ar trebui să depășească 70 de milimetri. Astfel, compartimentele de aer formate vor fi suficient de mari pentru a putea asigura gradul de confort dorit.

Importanța numărului camerelor și a compartimentării profilului PVC

Așadar, o valoare mai mare a numărului de camere a termopanelor și o adâncime mare de profil sunt recomandate. Însă, de ce sunt ele atât de importante?

Interiorul profilului PVC nu este vidat, ci este umplut cu aer. Existența acestui strat adițional între interior și exterior este importantă, deoarece contribuie la formarea unei bariere eficiente între acestea. Cu cât există mai multe straturi în cadrul acestei bariere, cu atât izolarea funcționează mai bine.

În cadrul compartimentării, se formează practic mai multe perne de aer în interiorul profilului, fiecare jucând un rol major în izolarea termică. Așadar, fiecare cameră în parte este un strat în plus în cadrul ferestrei. Din nou, îți reamintim faptul că aceste perne de aer trebuie să aibă o dimensiune optimă. Așadar, este important ca și adâncimea profilului să fie suficient de mare.

Cum alegi numărul de camere pentru termopane?

Camerele termopanelor pot influența în mod direct performanța ferestrei. Așadar, în momentul în care te decizi asupra unui anumit număr, este important să acorzi atenție nevoilor tale. Dacă locuiești într-o zonă unde temperaturile tind să fie mai scăzute, vei dori să profiți la maximum de orice element care poate spori confortul termic din interiorul locuinței și pot contribui la scăderea consumului de energie. Același lucru este valabil și în cazul în care ai de-a face cu temperaturi foarte ridicate în timpul sezonului cald.

Ține cont și de alte detalii legate de construcție în sine, cum ar fi orientarea. Dacă locuința ta este orientată către nord, înseamnă că nu vei avea parte de prea multă lumină naturală, iar confortul termic poate fi afectat. În cazul locuințelor orientate către sud, există riscul de supraîncălzire. De asemenea, o astfel de orientare poate fi utilă în cazul caselor pasive și al construcțiilor eficiente energetic, deoarece lumina naturală poate fi utilizată pentru încălzire. Așadar, este important ca profilul și întreaga fereastră să nu permită pierderile termice.

Noi recomandăm ferestrele cu 6 camere la interior, care pot îndeplini aceste cerințe și pot asigura o izolare termică superioară. O astfel de alegere este foarte importantă dacă dorești să maximizezi eficiența energetică a unei clădiri.

Alte criterii de alegere a termopanelor

Numărul camerelor nu este singurul element important în momentul în care alegi cele mai bune termopane pentru tine. Ținând cont de aceleași nevoi și detalii specifice ale construcției, ar trebui să ții cont și de alte aspecte. De exemplu, am menționat deja faptul că adâncimea de profil trebuie să fie mare. Optează și pentru armătură din oțel premium, cu grosimea cuprinsă între 1.5 și 2 milimetri.

Următorul aspect esențial este tipul de sticlă ales. Este recomandat să alegi niște variante tratate cu oxizi metalici, care îmbunătățesc proprietățile termice ale acesteia. Ele includ sticla Low-E (cu emisivitate redusă) sau sticla selectivă, cu control solar. Acestea contribuie la păstrarea confortului termic în interiorul locuinței, previn supraîncălzirea și reduc pierderile de căldură. Este important și numărul de foi de sticlă din componența geamului. Pentru a spori aceste proprietăți, alege ferestrele cu geam triplu (tripan).

În cele din urmă, pentru a menține toate aceste avantaje, ferestrele ar trebui să se poată închide etanș. Acest lucru este garantat de un sistem de feronerie de calitate. Optează și pentru mai multe mecanisme de deschidere (de exemplu cel al ferestrei 3D, cu deschidere perimetrală), care permite aerisirea controlată și previne pierderile termice, chiar și când atunci fereastra este deschisă.

Camerele termopanelor joacă un rol major în menținerea eficienței energetice a unei locuințe. Alege ferestrele Izotec cu 6 camere la interior și bucură-te de confort sporit și de un consum mai redus de energie, fără a-ți sacrifica așteptările din punct de vedere termic.

Sursa foto: shutterstock.com

FII PARTENER!

A fost util acest articol?