Montarea ferestrelor cu geam termopan: Cum îți alegi furnizorul de tâmplărie PVC

Ferestrele PVC cu geam termopan sunt alegerea potrivită pentru un confort sporit în locuința ta, asigurând o bună izolație termică și fonică, un grad mult mai ridicat de siguranță și un consum mai mic de energie. Dacă îți construiești o casă sau doar realizezi câteva lucrări de renovare, descoperă mai multe informații despre montarea ferestrelor cu geam termopan și despre alegerea furnizorului potrivit pentru acestea.

De ce este important să montezi corect ferestrele PVC cu geam termopan?

Mai sus am menționat câteva beneficii clare ale acestor geamuri. Însă, pentru a te putea bucura de toate aceste avantaje, este necesar ca montarea ferestrelor cu geam termopan să aibă loc în mod corect.

Dacă sunt respectați toții pașii de montaj cu exactitate, vei putea beneficia de geamuri perfect funcționale și ușor de manevrat, fără blocaje sau nepotriviri între porțiunile fixe și cele mobile. Astfel, ele se vor închide etanș, nu vor permite pătrunderea aerului rece sau infiltrarea apei, vor fi complet sigure și își vor îndeplini toate funcțiile cu succes.

montarea ferestrelor termopan

Montajul ferestrelor cu geam termopan: Materiale și unelte necesare

Pentru a putea realiza corect montarea ferestrelor cu geam termopan, ai nevoie de o serie de unelte și materiale.

Uneltele absolut obligatorii includ o bormașină cu percuție și cap pentru burghie, burghie pentru beton și metal cu diametrul de 6,5 mm, o bormașină pentru înfiletat, ciocan cu cap din plastic, ruletă, o unealtă de nivelare, un cutter, o lopățică de calare a sticlei și un pistol care se atașează tubului de spumă poliuretanică.

În categoria materialelor consumabile, va trebui să incluzi tuburile de spumă poliuretanică, cale pentru calarea sticlei și suport pentru acestea, șuruburi de fixare a ramei PVC și pene din lemn.

Montarea ferestrelor cu geam termopan: Pas cu pas

După pregătirea tuturor uneltelor și a materialelor necesare, putem trece în revistă toți pașii și instrucțiunile pentru montajul ferestrelor cu geam termopan.

1. Evaluarea dimensiunilor ferestrelor

Acest pas nu face parte din procesul propriu-zis de montare a geamurilor termopan, este mai mult o etapă de pregătire. Însă, este important să nu fie trecută cu vederea. Este recomandat ca spațiul în care va fi instalată fereastra să fie puțin mai mare decât fereastra în sine.

Mai precis, între zidul casei și fereastră ar trebui să existe un spațiu cu o dimensiune maximă de 25 mm dar, ideal, aceasta ar trebui să măsoare între 10 și 15 mm. Spațiul va trebui umplut cu spumă poliuretanică pentru o bună izolație.

2. Pregătirea spațiului pentru montare

Primul pas efectiv din procesul de montare este pregătirea zonei din perete unde va fi poziționată fereastra. Fiecare latură a spațiului gol din perete trebuie să aibă o suprafață perfect plană. În cazul în care există mici denivelări, acestea vor trebui îndreptate cu grijă, pentru a nu afecta structura întregului perete.

3. Fixarea ramei ferestrei

Cu ajutorul nivelei, se vor face câteva măsurători pe toate axele spațiului de montare și apoi rama va fi centrată în poziția potrivită. Aceasta are o serie de orificii de ventilație care nu vor trebui acoperite, așa că acest aspect trebuie verificat.

Dacă totul este în regulă, rama va fi fixată în poziția optimă, momentan doar provizoriu, cu ajutorul penelor din lemn. Folosind burghiele, se creează mici orificii în tocuri, unde vor fi introduse șuruburile. Cu ajutorul acestora, rama va fi fixată permanent. Această operațiune este una delicată și trebuie realizată cu atenție, pentru a nu se deteriora rama.

montarea ferestrelor termopan

4. Aplicarea spumei poliuretanice

Această spumă se va aplica în spațiul dintre ramă și perete menționat mai sus. Spuma se distribuie în mod egal și se aplică imediat după fixarea ramei, pentru uscarea sa cât mai rapidă și continuarea montării ferestrelor termopan. După minimum o oră sau atunci când spuma este uscată complet, penele din lemn pot fi îndepărtate.

5. Montarea canatelor mobile

În această etapă, canatele mobile ale ferestrei se pot fixa cu ușurință de balamale și se poate verifica dacă elementele de feronerie funcționează corespunzător. De asemenea, balamalele se pot acoperi cu acele capace de protecție din plastic.

montarea ferestrelor termopan

6. Montarea glafurilor

Dacă alegi să montezi glafuri la ferestrele termopan, în etapa de fixare a ramei va trebui instalat încă un profil special numit solbanc, care va fi poziționat sub ramă. Cu ajutorul acestuia, glafurile se pot monta perfect atât la interior, cât și la exterior.

Acestea au rol de protecție și asigură o scurgere bună a apei pe exterior, astfel încât aceasta să nu pătrundă în interior. Glafurile de interior sunt în general realizate din PVC, iar cele de exterior din metal. Pentru o stabilitate perfectă, acestea se fixează cu șuruburi și spumă poliuretanică sau silicon, după caz.

7. Montarea sticlei

Pentru fiecare canat, fie că vorbim de unul fix sau mobil, pachetul de sticlă va trebui calat în interior. Aici vom folosi lopățica de calare, un instrument special care ajută la poziționarea și echilibrarea sticlei în canaturi.

montarea ferestrelor termopan

8. Plasarea baghetelor pentru fixarea sticlei

Pachetul de sticlă va fi fixat în interiorul canatelor cu ajutorul acestor baghete așezate pe margine. Aici va trebui utilizat ciocanul cu cap din cauciuc pentru ca baghetele să rămână în poziția perfectă. Înainte de fixare, va trebui să te asiguri că acestea sunt așezate bine și se îmbină perfect.

9. Ultimele reglaje

În această ultimă etapă de montare a ferestrelor PVC cu geam termopan, acestea se vor verifica cu atenție. Fiecare canat mobil va fi închis și deschis de câteva ori, pentru a observa dacă funcționează și dacă există vreun element care le îngreunează mișcarea. Astfel, se pot face mici reglaje dacă este necesar.

montarea ferestrelor termopan

Cum alegi furnizorul de tâmplărie PVC – Criterii de selecție

Pentru a beneficia de tâmplărie PVC o perioadă cât mai lungă de timp, trebuie să știi cum să alegi cele mai bune termopane, dar și cel mai potrivit furnizor pentru nevoile tale. Iată câteva criterii de selecție de care ai putea ține cont.

1. Calitatea produselor oferite

Succesul unei lucrări de montare a ferestrelor termopan depinde foarte mult de calitatea produselor cu care ai de-a face. Ferestrele Izotec sunt testate anual și au obținut certificarea IFT Quality, acordată de către unul dintre cele mai prestigioase institute europene de tehnica ferestrelor, IFT Rosenheim din Germania.

Acestea sunt fabricate din materiale de calitate, cu ajutorul unor tehnologii avansate de producție. Astfel, putem obține ferestre rezistente, cu proprietăți superioare. De asemenea, ele sunt supuse periodic la numeroase procese de îmbunătățire a performanței.

2. Oferta variată

Pentru a putea alege ferestrele potrivite pentru locuința ta, trebuie să ai la dispoziție o ofertă cât mai variată. La Izotec, poți opta pentru diverse tipuri de sticlă (sticlă premium transparentă, cu emisivitate ridicată, cu control solar, laminată sau decorativă), numeroase mecanisme de închidere pentru un grad ridicat de securitate și o aerisire eficientă, dar și diverse modele și design-uri.

montarea ferestrelor termopan

3. Beneficiile oferite de ferestre

Desigur, materialele de calitate și oferta variată sunt factori importanți de decizie. Însă, ar trebui să te concentrezi în special pe avantajele pe care ți le oferă ferestrele.

O principală caracteristică a geamurilor termopan este buna izolație termică și fonică pe care o asigură. Ferestrele Izotec îți vor garanta un confort termic ridicat în interiorul locuinței și facturi mai mici la curent și gaz. Acestea au trei garnituri de izolare, o adâncime de profil cu șase camere la interior, sunt disponibile și cu pachet de sticlă cu trei foi și permit aerisirea în patru trepte sau pe 6 mm. Astfel, capacitățile lor de izolare sunt garantate.

Ferestrele Izotec sunt o alegere grozavă și din punct de vedere al securității. Profilele PVC sunt întărite pe interior cu o armătură din oțel, și sunt certificate cu gradul cel mai înalt de siguranță în domeniu, RC3. Pentru o blocare eficientă care nu permite forțarea ferestrei din exterior, acestea beneficiază de mâner cu cheiță, sticlă laminată care reține cioburile în interior în caz de spargere și feronerie din oțel cu până la minim 16 puncte de închidere.

Montarea ferestrelor termopan este un proces destul de complex, pentru care este recomandat să ceri ajutorul unor specialiști. Astfel, te poți bucura de toate beneficiile tâmplăriei PVC de calitate și poți spori gradul de confort al locuinței tale.

Credit foto: Shutterstock, Freepik.

CONFIGUREAZĂ ACUM!

A fost util acest articol?