Tâmplărie aluminiu vs. PVC: Avantaje și dezavantaje

Vrei să pui ferestre noi acasă și nu știi ce să alegi pentru mai multă lumină naturală, izolare mai bună și facturi mai mici la căldură. Ai văzut mai multe tipuri de tâmplărie aluminiu și tâmplărie PVC și nu te-ai decis pentru ce variantă să optezi.

Îți prezentăm în continuare avantajele și dezavantajele pentru fiecare dintre ele:

Tâmplăria din PVC – avantaje

Cele mai populare modele sunt ferestre din PVC cu geam termopan, pentru că îți oferă confortul dorit la prețuri accesibile. Iată care sunt principalele avantaje pe care le ai atunci când alegi ferestre PVC pentru casa ta:

Tâmplăria PVC izolează mai bine: ai mai multă căldură în casă și mai puțin zgomot

Pentru că au până la 3 garnituri de izolare, ferestrele PVC îți oferă o termoizolație mai bună, așa că faci economii importante la factura de energie, căci nu mai ai pierderi de căldură în casă, chiar și în camerele cu pereți exteriori și geamuri de mari dimensiuni.

Te poți odihni liniștit și dacă ai locuința într-o zonă aglomerată, cu trafic intens și zgomote puternice. Cu ferestre PVC te bucuri de o izolație fonică excelentă, așa că poți și să dai și-o petrecere acasă, n-o să deranjezi vecinii.

Îmbinarea profilelor este mai bună la ferestrele PVC

Tâmplăria din PVC are îmbinările la colţuri realizate prin termosudură, așa că sunt perfect etanșe, spre deosebire de unele ferestre de aluminiu, care pot avea colțuri îmbinate cu nituri, și sunt astfel mai dispuse la defecțiuni în timp.

La tâmplăria PVC ai la dispoziție numeroase opțiuni de geamuri, așa că poți să aerisești mai bine și să folosești mai multe tipuri de deschidere a ferestrelor: fixe, cu deschidere batantă, cu deschidere oscilantă, cu deschidere oscilobatantă.

izotec tamplarie aluminiu vs pvc

Sursa foto: www.freepik.com

Tâmplăria PVC este rezistentă și se curăță ușor

Ferestrele PVC sunt fabricate din materiale rezistente la umezeală, frig, vânt, căldură, razele soarelui. Tâmplăria PVC nu putrezește, nu se umflă la umezeală, își păstrează aspectul mult timp și are o durată de viață îndelungată.

Până și ușile mari de sticlă pe care vrei să le pui la terasă sau în living sunt făcute cu tâmplărie PVC, ca să ai cele mai practice uși culisante, pe care să le folosești cu ușurință, pe toată durata anului.

Tâmplăria PVC se curăță ușor și nu pierzi mult timp atunci când vrei ca locuința ta să arate ca nouă. Nu-i nevoie să le vopsești sau să le dai cu lac de protecție. PVC-ul este un material care nu lasă bacteriile și mucegaiurile să se dezvolte, așa că sănătatea ta nu este pusă în pericol. În plus, ferestrele cu tâmplărie PVC sunt în mare parte reciclabile, așa că ai grijă și de mediul înconjurător.

Ai culori mai multe și modele mai variate de ferestre PVC

Dacă folosești tâmplărie PVC ai ferestre cu un design modern, potrivit pentru locuințe din blocuri noi și pentru vile spațioase. Poți să alegi dintre mai multe culori de profile, inclusiv să folosești imitații de lemn, dacă vrei un aspect mai clasic pentru o vilă luxoasă sau o casă de vacanță la munte.

Poți avea inclusiv ferestre în două culori diferite, la interior și exterior, pentru a se asorta cu tencuiala și acoperișul, sau să se potrivească perfect cu designul interior.

Ferestrele PVC au preț mai mic pentru o calitate mai bună

Tâmplăria PVC este mai ieftină decât cea din aluminiu, pentru că este realizată din materiale moderne și are o calitate superioară, datorită tehnologiilor de ultimă oră pe care le folosesc producătorii de ferestre PVC.

Când vrei să alegi cele mai bune termopane, ai la dispoziție un calculator preț termopane și afli imediat cea mai avantajoasă variantă pentru locuința ta, cu ferestrele potrivite în fiecare cameră, chiar și în baie, bucătărie sau balcon.

izotec tamplarie aluminiu vs pvc

Sursa foto: www.freepik.com

Tâmplăria din PVC – dezavantaje

Se poate întâmpla să ai ferestre PVC mai vechi, care să fie mai puțin flexibile la șocuri mecanice și să nu arate elegant, ca cele din aluminiu.

Acest dezavantaj poate fi ușor înlăturat dacă le înlocuiești cu tâmplărie din PVC modernă și urmezi sfaturile specialiștilor Izotec ca să alegi cele mai bune profile PVC pentru termopane.

Același lucru e valabil și dacă vrei ferestre din PVC de dimensiuni foarte mari. Trebuie să alegi ferestre premium, cu feronerie de calitate și pachete de sticlă specială. Doar așa ai calitate și siguranță, altfel ești în dezavantaj, pentru că un profil PVC low-cost se poate torsiona în timp și ajungi să ai probleme cu închiderea și deschiderea geamurilor.

izotec tamplarie aluminiu vs pvc

Tâmplăria din aluminiu – avantaje

Ferestrele cu tâmplărie de aluminiu au rezistență la folosirea îndelungată și un aspect elegant, clasic, potrivit pentru clădiri de birouri.

Sunt rezistente la schimbări de temperatură și la expunerea la ploi torențiale și depuneri de zăpadă, de aceea sunt utilizate pentru clădiri comerciale, sere și cupole de sticlă, unde se montează geamuri foarte mari și de forme neregulate.

Tâmplăria din aluminiu – dezavantaje

Tâmplăria de aluminiu este mai scumpă

Ferestrele de aluminiu costă mai mult, pentru că au nevoie de elemente suplimentare care să ajute la izolare. De obicei se folosește fibră de carbon, ca să reducă din pierderile de căldură pe care le au ferestrele metalice în general, deci și cele de aluminiu.

Tâmplăria de aluminiu favorizează formarea condensului

Un dezavantaj important la ferestrele de aluminiu este că poate să apară condens pe geamuri. Ce se întâmplă: aerul cuprins în camerele profilului are o temperatură mai mică decât acela dintre foile de geam. Din această cauză, în interiorul camerelor profilului de aluminiu se formează picăturile de umezeală.

În schimb, la profilele PVC temperatura este mai mică în exterior decât în interiorul camerelor profilului, iar aerul cuprins în camerele profilului are o temperatură peste cea dintre foile de geam, și astfel se previne apariția condensului.

Ține seama de caracteristicile pe care le au atât tâmplăria din PVC, cât și cea din aluminiu, ca să alegi ferestre potrivite pentru locuința ta. Oricare este opțiunea în legătură cu profilele de ferestre, nu uita că modelele premium sunt cele mai eficiente, pentru că îți oferă calitatea dorită, la prețuri corecte.

CONFIGUREAZĂ ACUM!

A fost util acest articol?