Costul unui geam termopan: Ce elemente îl determină și cum poți face o estimare de preț corectă?

Fie că începi un proiect de construcție de la zero sau dorești să-ți renovezi locuința, vei avea nevoie de elemente care să-ți garanteze un nivel superior de confort. Bineînțeles, un element de bază în acest sens este reprezentat de ferestrele termopan cu geam termoizolant. Costul unui geam termopan poate să difere în funcție de mai mulți factori, pe care este important să îi cunoști încă din etapa de planificare a proiectului.

Dacă ești bine informat pe acest subiect, vei putea să faci alegerile potrivite în funcție de nevoile tale, astfel încât să te poți încadra într-un buget. De aceea, dorim să îți prezentăm elementele care pot influența costul unui geam termopan și cum poți face o estimare pentru întreaga locuință care să fie cât mai apropiată de realitate.

Elementele de bază ale unei ferestre termopan

În primul rând, este important să știi din ce este compusă o fereastră. Fiecare componentă este crucială pentru performanța sa și, în funcție de specificațiile fiecăreia, costul unui geam termopan poate fi influențat. În plus, acesta poate servi și drept un mic ghid pentru a alege cele mai bune termopane pentru tine.

Profilul PVC

Profilul este structura de bază a ferestrei termopan, reprezentând practic acea ramă realizată din material PVC. Acesta joacă un rol esențial în izolarea termică și fonică a ferestrei, contribuind la reducerea pierderilor de căldură și la prevenirea pătrunderii zgomotului. Un prim factor de luat în considerare cu privire la profilul PVC este adâncimea (grosimea totală a acestuia de la interior la exterior), factor care poate influența costul unui geam termopan.

Apoi, există și alte dotări specifice pe care un profil le poate avea. Garniturile de izolare au rolul de a permite etanșeizarea ferestrei și de a preveni pierderile termice. Un profil poate avea mai multe garnituri, noi recomandând un număr de 3. Numărul de camere al profilului este, din nou, important (profilul cu 6 camere este o alegere ideală). În cele din urmă, nu trebuie neglijată nici armătura, care consolidează profilul și îi oferă rezistență.

Sticla

Ferestrele termopan pot fi echipate cu diferite tipuri de sticlă, fiecare având un preț diferit. În funcție de nevoile tale, sticla poate conferi ferestrei diverse proprietăți. Varianta clasică este cea a sticlei Float, perfect transparentă, care oferă o transmisie optimă a luminii și o bună vizibilitate, dar și izolare termică.

Pentru a spori aceste capacități de izolare și a te asigura că nu este afectat în niciun fel confortul termic al locuinței, poți alege sticla Low-E (cu emisivitate redusă) sau sticla cu control solar (selectivă). Acestea sunt tratate cu oxizi metalici care nu afectează luminozitatea, însă îmbunătățesc proprietățile termice ale sticlei. Astfel, se poate păstra confortul termic în interiorul locuinței.

Dacă dorești o locuință mai sigură, sticla poate din nou să contribuie la acest aspect. Vorbim despre sticla laminată, pe care se aplică un filtru special care, în caz de spargere, va reține cioburile și va preveni împrăștierea lor. De asemenea, filtrul respectiv poate reține și obiectele care intră în contact cu sticla și determină spargerea și oferă și protecție UV.

Feroneria

Sistemul de feronerie reprezintă ansamblul de componente care permit deschiderea și închiderea ferestrei termopan. Acesta poate consta în diverse mecanisme de deschidere care să permită aerisirea controlată a încăperilor (de exemplu sistemul de deschidere în patru drepte sau deschiderea perimetrală, pe 6 milimetri). În plus, poți alege echiparea cu feronerie de siguranță, care să permită blocarea ferestrei și să ofere protecție antiefracție.

Ce dotări specifice pot influența costul unui geam termopan?

Există anumite elemente premium sau dotări care contează atunci când calculezi costul unui geam termopan. În comparație cu o fereastră standard, aceste elemente pot contribui la creșterea prețului, așa că ar trebui luate în considerare în momentul în care îți planifici proiectul de construcție.

Numărul de foi de sticlă

Geamul termopan poate fi caracterizat nu doar din punct de vedere al tipului de sticlă din componența acestuia, ci și a numărului de foi din pachetul de sticlă. În general, ferestrele termopan clasice sunt duble, adică sunt formate din două foi de sticlă separate de o baghetă distanțier și între care se introduce un gaz inert, cu rol în izolarea termică. Însă, pentru o eficiență energetică mai mare și proprietăți termice superioare, poți alege și ferestre termopan cu geam triplu (geamuri tripan).

Bineînțeles, tipul de sticlă trebuie luat în considerare în momentul estimării de preț. Însă, nu uita că un geam cu mai multe rânduri de sticlă va avea un cost puțin mai ridicat.

Sistemul de siguranță

Ferestrele pot fi echipate și cu un sistem de protecție antiefracție cu bolțuri de închidere cu 8 laturi și plăcuțe de oțel pentru închiderea de siguranță. Poți opta pentru sistemul standard sau pentru diferite clase de siguranță, cu mai multe mecanisme de închidere poziționate de-a lungul tuturor laturilor ferestrei și cu mâner blocabil. În funcție de sistemul de siguranță dorit, prețul ferestrei va varia.

Elemente de design

Deși nu vorbim neapărat despre niște dotări specifice, și designul unei ferestre îi poate influența prețul. În primul rând, poți alege diferite culori pentru profilul PVC (mahon, stejar auriu, gri antracit) și poți opta chiar și pentru ferestre bicolor, cu nuanțe diferite ale ramei la interior și exterior. Indiferent de culoarea pe care o dorești, poți alege ca ferestrele să fie acoperite cu suprafața acrylcolor, mult mai rezistentă la decolorare și intemperii. De asemenea, dacă vrei un design mai discret, există și varianta de a alege balamale ascunse.

Cum faci estimarea corectă a prețului?

Odată ce ai luat în considerare toți acești factori care pot influența prețul ferestrelor termopan, poți începe o estimare generală a întregii lucrări. Însă, mai sunt câteva elemente pe care nu trebuie să le neglijezi pentru a putea afla un preț orientativ cât mai apropiat de cel real. Așadar, va trebui să răspunzi la câteva întrebări legate de locuința pe care dorești să o renovezi sau amenajezi.

Tipul de locuință

Acest prim factor nu este deloc de neglijat, deoarece există diferențe între ferestrele recomandate pentru o casă și cele recomandate pentru un apartament. Când vine vorba de o casă, în general este necesar un număr mai mare de ferestre care ocupă suprafețe mai extinse. În plus, ai putea dori o clasă de siguranță superioară, având în vedere că acestea sunt mai vulnerabile la eventuale spargeri, aflându-se la parter.

Pentru un apartament, dimensiunile ferestrelor sunt în general standard și poți avea nevoie de un număr mai mic. În funcție de etajul la care se află apartamentul, poți dori feronerie cu diverse clase de siguranță, precum și diferite alte tipuri de sticlă, pentru a spori confortul termic.

Numărul de camere

Un alt aspect esențial este dimensiunea locuinței și numărul de camere. Cu cât ai o casă mai mare, cu atât va crește și estimarea de preț. Nu uita să iei în considerare și eventuale ferestre ce pot avea design diferit, de exemplu cele ce vor fi instalate la baie.

Localizarea locuinței

Nu ar trebui să neglijezi localizarea clădirii, orientarea sa, dar și eventuale elemente exterioare. Acest lucru este important deoarece poate avea un impact asupra confortului termic din interior. De exemplu, prin ferestrele orientate către nord va pătrunde mai puțină lumină și există riscul ca acestea să fie mai răcoroase, deci ar trebui să te asiguri că alegi niște dotări care te pot ajuta să menții o temperatură constantă.

În cazul ferestrelor orientate către sud, există riscul de supraîncălzire a camerelor pe timp de vară, așa că și aici ar fi necesare niște dotări aparte. Dacă dorești să construiești o casă pasivă sau eficientă energetic, geamurile sunt un element cheie. Le poți utiliza pentru încălzirea pasivă și este important ca acestea să nu permită pierderi termice.

Așadar, costul unui geam termopan poate depinde de foarte multe elemente. Dorim să te ajutăm să faci o estimare corectă, așa că poți încerca un calculator geamuri termopan pentru a afla un preț orientativ în funcție de nevoile tale.

Sursa foto: shutterstock.com

FII PARTENER!

A fost util acest articol?