Stilul scandinav în designul interior: Caracteristici și reguli de amenajare

Stilul scandinav se remarcă prin simplitate, rafinament și cât mai multă lumină. Acest stil a luat naștere pur și simplu în casele scandinavilor, în timpul iernilor grele. Aceștia au dezvoltat diverse elemente specifice de amenajare astfel încât să facă față mai bine frigului și să își transforme locuințele în locuri cât mai confortabile.

Principalele caracteristici ale stilului scandinav

Deși este un stil de amenajare simplu, fără ornamente exagerate, acesta a devenit extrem de popular. Din ce în ce mai multe persoane aleg să își aranjeze locuința astfel deoarece este un stil mult mai practic, care pune foarte mult accent pe spațiu și lumină. Iată care sunt principalele sale caracteristici.

În primul rând, stilul scandinav este recunoscut pentru cât este de compact și aerisit. Se evită aglomerarea încăperilor, așa că amenajarea se axează pe utilizarea unor piese de mobilier simple, dar cochete, cu numeroase spații de depozitare. Astfel, în loc să ocupi o suprafață foarte mare a camerei, folosește cât mai puțină mobilă multifuncțională, de care să profiți la maximum.

Din cauza ordinii și a minimalismului caracteristic, mulți văd stilul scandinav drept un stil rece și impersonal. Dimpotrivă, acesta poate inspira de fapt mult confort și căldură. Utilizarea albului și a nuanțelor deschise, cu mici accente de culoare pe alocuri, împreună cu țesăturile groase și călduroase, crește sentimentul de confort. Nu în ultimul rând, probabil cea mai importantă caracteristică a acestui stil este utilizarea luminii naturale.

izotec stilul scandinav in designul interior

Rolul luminii naturale în stilul scandinav

Așadar, stilul scandinav este aerisit și practic, punând accent pe ordine și spațiu. O modalitate bună de a pune în aplicare aceste principii este, așa cum am menționat deja, mobilierul minimalist, însă nu numai atât. Lumina naturală joacă și ea un rol foarte important în obținerea unui spațiu cât mai liber.

Cu cât o încăpere este mai luminoasă, cu atât aceasta pare mai mare și mai curată. Pătrunderea luminii naturale, în special pe timp de iarnă, face minuni asupra stării de spirit și va transforma orice încăpere într-un loc mult mai confortabil, în care îți dorești să locuiești.

Cum alegi ferestrele pentru o locuință în stil scandinav

Dimensiunea

Pentru a profita de cât mai multă lumină naturală în locuința ta, alege ferestre de dimensiuni cât mai mari. Astfel, te vei asigura că ai o cameră cât mai luminoasă și aerisită, unde să te simți confortabil. Însă, înainte de a face o alegere, este important să știi care este diferența dintre fereastra propriu-zisă și suprafața vitrată.

Suprafața vitrată reprezintă acea porțiune a geamului prin care trece lumina – mai precis, sticla. În cazul unei amenajări în stil scandinav, această suprafață trebuie să fie cât mai mare și cu pachete de geam tripan (cu 3 rânduri de sticlă). O fereastră tradițională, realizată din lemn, vine deseori cu numeroase fragmentări are spațiului vitrat, lucru care afectează și luminozitatea camerei. În schimb, o fereastră termopan poate asigura o suprafață vitrată cât mai mare.

izotec stilul scandinav in designul interior

Tipul de sticlă

Mulți sunt de părere că o fereastră de mari dimensiuni nu poate asigura un confort termic la fel de mare ca o fereastră mai mică. În cazul geamurilor termopan, acest lucru nu reprezintă o problemă, în primul rând datorită sticlei utilizate.

Sticla Float reprezintă o alegere grozavă pentru o locuință în stil scandinav, deoarece aceasta are un aspect natural, este transparentă și asigură pătrunderea ușoară a luminii. Însă, dacă dorești și un control termic mai bun, atunci poți opta pentru tipuri diferite de sticlă.

Sticla Low-E are un transfer redus de căldură, în timp ce sticla cu control solar previne supraîncălzirea pe timp de vară. Cel mai popular tip din această ultimă categorie este sticla 4 seasons (4S), perfectă pentru orice moment al anului. Ambele tipuri de sticlă asigură o trecere ușoară a luminii și o bună luminozitate a încăperilor.

Tâmplăria PVC

Pentru a te încadra în gama de culori specifică stilului scandinav, este recomandat să alegi tâmplărie de culoare albă. Aceasta va contribui la amplificarea luminii și se va încadra perfect în decorul întregii camere. Însă, nu numai culoarea este importantă în alegerea tâmplăriei.

Alege un profil de termopan cu o adâncime mai mare de 74 mm și cu 3 garnituri de izolare. Astfel, vei beneficia de un control termic mai ridicat în orice anotimp și de o izolare mult mai bună.

Feroneria

În cele din urmă, va trebui să acorzi o importanță deosebită și elementelor de feronerie. Alege materiale de calitate, care să asigure o închidere etanșă și, astfel, să prevină pătrunderea curenților de aer. Poți opta pentru diverse modalități de deschidere a ferestrei, astfel încât să asiguri o bună aerisire a locuinței. De exemplu, poți încerca fereastra 3D, cu deschidere perimetrală pe 6 mm, care facilitează aerisirea pe tot perimetrul geamului.

Stilul scandinav este un stil simplu, dar extrem de popular. Prin spațiile ordonate și aerisite pe care le promovează, dar și prin utilizarea din plin a luminii naturale, acest stil de amenajare creează locuințe confortabile și moderne. Alege cu grijă ferestrele astfel încât să obții încăperi cât mai luminoase.

CONFIGUREAZĂ ACUM!

A fost util acest articol?